e-villamos online szaklap

A Elektrotechnikai Tagozat elkötelezett a világítástechnika ügye mellett

| | |  0 | |

A tavaly első alkalommal meghirdetett A Fény Mestere – Master of Light díj pályázata nagy sikerrel zárult. Idén a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata támogatóként csatlakozott a díjhoz és különdíj odaítélésével jutalmazza a szakterületükön kiemelkedő eredményeket felmutató szakembereket.

A Kamara aktívan képviseli mérnökei érdekét. A Kamara közösség, hagyományt, értéket képvisel, és értéket teremt. Minden egyes mérnök több azáltal, hogy a mérnöki kamara közösségéhez tartozik. Az MMK ELT, mint szakmai szervezet a különdíj támogatásával is mutatja elkötelezettségét a világítástechnika és a magas szintû mérnöki tevékenység mellett.
 
„Az MMK ELT tavaly már kommunikációs partnerként segítette a Fény Mestere díj minél szélesebb körû megismertetését. Ennek is köszönhetõen a pályázatra nagy számban érkeztek színvonalas pályamûvek. Épp a pályázat sikere buzdított minket arra, hogy a Fénytechnikai tervezés Különdíj támogatásával teret adjunk a világítástechnika értékeinek széles körû bemutatására és a kiemelkedõ szakértelem díjazásával hozzájáruljunk a hazai mérnöki tevékenység színvonalának emeléséhez.” – mondta Pelei Imre, aki a Kamara részérõl a különdíj koordinátora.
 
A különdíj értékelésének szempontjait az MMK Elektrotechnikai Tagozata az alábbiakban foglalta össze:
- Az építészeti-belsõépítészeti elképzelés és a választott mûszaki megoldás összhangja.
- Az alkalmazott világítástechnikai eszközök korszerûsége, környezetbarát volta, energiatakarékossága.
- A világítási megoldás terveinek kidolgozottsága, színvonala.
- A megvalósult világítási berendezés  és a terv egyezõségének mértéke , a megvalósítás színvonala, a környezettel való kapcsolatának minõsége.

A pályázatok benyújtási határideje 2016. december 16.



A FÉNY MESTERE 2016 – MASTER OF LIGHT DÍJRÓL

Az elsõ nívódíj szakmai körökben pozitív fogadtatásra talált. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy idén a Magyar Belsõépítész Egyesület, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata és a GE Hungary Kft. is különdíj támogatásával csatlakozik a kezdeményezéshez.

A Nívódíjjal az alapító a szakma figyelmét kívánja olyan világítástervezõk, építészek, belsõépítészek, tárgytervezõk, képzõmûvészek, iparmûvészek, elektromos tervezõk és más, a kapcsolódó területeken alkotó szakemberek munkásságára felhívni, és a legkiemelkedõbbnek A Fény Mestere – Master of Light díj átadásával elismerni, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a hazai világítási kultúra fejlõdéséhez és ezzel a világítástervezés ügyét elõmozdították.

A pályázat célja nem a versengés, hanem a világítási kultúra fejlõdésének támogatása azáltal, hogy új szakmai közösségeket, kapcsolatokat alakít ki, és reflektorfénybe állítja azokat az ötleteket, megoldásokat, amelyekkel megalapozható a magyar világítás világszínvonalúvá emelése. Az alapító a Nívódíjjal azoknak az alkotóknak a munkáit kívánja elismerni, akik:

  • integráló gondolkodásmóddal,
  • újfajta, magasabb minõséget célzó tervezési módszerekkel,
  • világítástervezéssel kapcsolatos kutatási eredménnyel,
  • új szakmai szemlélettel,
  • új, saját fejlesztésû világítási eszközzel vagy világításban használható tárggyal, technológiával
  • vagy egy komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikének létrehozásával
  • meghatározó tényezõvé teszik a világítást az épített környezet részeként
  • vagy alkotásuknak élménynövelõ ereje van.

A PÁLYÁZATRÓL

A pályázás feltételei egyszerûek, a pályázati dokumentáció a www.afenymestere.hu oldalon tölthetõ fel.
A nevezéseket 2016. december 16-ig várja a szakmai zsûri. Nem kisebb nevek vesznek részt a pályamûvek értékelésében, mint:

  • Bányai Tamás, világítástervezõ, a tavalyi gyõztes pályamû világítási koncepciójának megalkotója
  • Csontos Balázs, a Vígszínház világítási tervezõje és világítási felügyelõje
  • Haász Ferenc, az ERCO világítástervezõje és a Madebylight tervezõi közösség alapítója
  • Juhász Ákos, a MOME Építészeti Intézetének igazgatója
  • Kádár Bálint, a KÉK alapítvány elnöke
  • Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-fõszerkesztõje
  • Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató

A területükön elismert szakemberek feladata lesz, hogy a beérkezett pályázatok közül január 12-ig kiválasszák a shortlistre kerülõ alkotásokat, majd tovább szûkítve a kört megnevezzék a 2016. év Fény Mesterét. Az, hogy ki nyeri a pénzjutalommal és szakmai utazással járó elismerõ díjat 2017. február februárjában derül ki egy nagyszabású, ünnepélyes gálavacsora keretében.

DÍJAZÁS

A gyõztes pályamûvet benyújtó Pályázó vagy alkotóközösség összetett díjazásban részesül, mely 600.000 Ft nettó pénzjutalomból, elismerõ oklevélbõl, emlékdíjból és egy külföldi szakmai kiállításra szervezett utazásból áll. Ezen felül a gyõztes minden kommunikációjában jogosult használni A Fény Mestere 2016 – Master of Light elnevezést.
 
További információk a www.afenymestere.hu oldalon olvashatók.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul