e-villamos online szaklap

Jön a nyolcadik Környezetbarát Nap

Jön a nyolcadik Környezetbarát Nap

A Weishaupt Hőtechnikai Kft. szeretettel invitál mindenkit a 2022. szeptember 8-án 11.30 és 16.00 között megrendezésre kerülő VIII. Környezetbarát Napra, ahol érdekes és hasznos programokkal várják a környezet védelme és a modern technológiák iránt elkötelezett érdeklődőket.

Elmaradt az áramfogyasztási csúcs a kánikulában

A július harmadik hetében megélt kánikulában nem dőlt meg sem a tavaly júniusban regisztrált, 6940 megawattos (MW), sem az idei, júniusban mért 6 802 MW-os áramfogyasztási rekord sem, jóllehet a napi átlaghőmérséklet és a megvilágítottság szempontjából szinte ugyanolyan időjárási körülmények voltak, így várható volt a csúcsdöntés.

Gépi hajtású emelők magyar nyelvű szabványa

Gépi hajtású emelők magyar nyelvű szabványa

2022. július 1-jén jelent meg az MSZ EN 14492-2:2019 Daruk. Gépi hajtású csörlők és emelők. 2. rész: Gépi hajtású emelők szabvány magyar nyelvű változata.

Építés alatt álló atomerőművek világszerte

Építés alatt álló atomerőművek világszerte

Érdekes infografikát tett közé az ENERGIAKLUB, amelyben a 2022-ben világszerte építés alatt álló atomerőműveket ábrázolták. Jelenleg 17 országban zajlanak atomerőmű-építési projektek.

Elégtelen lenne a német megújuló kapacitás?

Elégtelen lenne a német megújuló kapacitás?

Az Energy Watch Group független, Berlinben székelő, nonprofit agytröszt (think-tank), amelynek célja a megújuló energiával és az éghajlatvédelemmel kapcsolatos politikai fellépés felgyorsítása, tudományos igényű elemzések készítése, szakpolitikai tanácsadás és párbeszéd révén. A jelenlegi politikai helyzetben talán nem teljesen felesleges a korábban gyakran bírált „Energiewende” további eszkalációját sürgető elemzésük rövid bemutatása, amely az érdeklődők körében minden bizonnyal szakmai vitákra is okot adhat.

Zarándy Pál 80 éves

Zarándy Pál 80 éves

Július 22-én 80 éves lett Zarándy Pál, a hazai energetikai szakma egyik nagy öregje, jelképes alakja – a jeles alkalomból több szakmai szervezet vezetője is köszöntötte.

A hőszivattyús technológia lett a leginkább pénztárcabarát fűtési megoldás

A hőszivattyús technológia lett a leginkább pénztárcabarát fűtési megoldás

A Magyar Hőszivattyú Szövetség üdvözli a kormány döntését, mely szerint a hőszivattyúkkal otthonukat fűtő háztartások esetén sem a villamosenergia-mennyiség tekintetében, sem az igénybe vett kedvezményes – H vagy Geo – áramtarifára a módosítás nem vonatkozik, azaz a korábbi szabályozás maradt érvényes.

TÁMOGATOTT CIKK

Víz alatti hangulatvilágítás

Víz alatti hangulatvilágítás

A víz alatti megvilágítás lenyűgöző új dimenziót nyithat meg beltéren és kültéren egyaránt miközben megváltoztathatja az adott helyiség hangulatát. A Sylvania PAR56 LED-es medencelámpái pihentető, szórakoztató, sőt drámai környezetet teremtenek, amivel fokozza az úszás élményét vagy kellemes megvilágítást biztosít  vizes látványelemek számára.

TÁMOGATOTT CIKK

A SCHRACK TECHNIK VISIO 45 falikapcsoló család, új dugaszolóaljzattal bővült!

A tökéletesen egyenes, letisztult formájú és finom tapintású felülettel rendelkező moduláris rendszer következő eleme – az EU által elfogadott egységes töltőcsatlakozókkal kapcsolatos döntéshez igazodóan -, az eddigi USB-A típusú szimpla és dupla aljzatokat egészíti ki USB-A és USB-C dupla töltőportot tartalmazó egységgel.

TÁMOGATOTT CIKK

Energiamenedzsment-rendszer az energiahatékonysági célok megvalósításához

Energiamenedzsment-rendszer az energiahatékonysági célok megvalósításához

Az energia ára napjaink egyik legfontosabb kérdése. Odafigyelni az energiára, energiatudatosan, netán energiahatékonyan élni, dolgozni, termelni azonban még mindig nem természetes Magyarországon. Pedig – több nemzetközi kutatás szerint is – pusztán azzal, hogy odafigyelünk az energiafelhasználásra, netán folyamatosan nyomon követjük azt, már 10% körüli megtakarítást lehet elérni.

TÁMOGATOTT CIKK

Kibővűlt Atlantic szekrény keretválasztéka

Kibővűlt Atlantic szekrény keretválasztéka

A Legrand termékválasztékában kiemelt helyet kapnak az elosztószekrények: a kis lakáselosztószekrénytől az ipari elosztószekrényekig mindenre megoldást kínálva.

TÁMOGATOTT CIKK

Az intelligens töltőberendezés okosmérővel való együttműködése milyen előnyöket biztosít?

Az intelligens töltőberendezés okosmérővel való együttműködése milyen előnyöket biztosít?

Az ABB multinacionális vállalat az elektromos járművek töltési megoldásainak egyik vezető globális szolgáltatója, 2010 óta van jelen az e-mobilitás piacán. A vállalat jelenleg több mint 85 piacon van jelen, ahol több mint 680 000 töltőállomást értékesített, köztük több mint 30 000 egyenáramú gyorstöltő állomást és 650 000 váltóáramú töltőállomást.

Az MMK elnökségének állásfoglalása a kata-változások kapcsán

Az alábbiakban a Magyar Mérnöki Kamara elnökségének állásfoglalását osztjuk, amelyet a kisadózói törvény módosításához kapcsolódó eljárási kérdésekben fogalmaztak meg.

Az európai villamosenergia-piacok 2021. évi riportja

Az európai villamosenergia-piacok 2021. évi riportja

2021-ben az előző évhez képest 4,3%-kal emelkedett az Európai Unió 27 tagállamának (EU-27) aggregált villamosenergia-fogyasztása, ami csaknem megegyezett a 2019-es volumennel. Az EU-27 villamosenergia-termelése is hasonló ütemben nőtt. A termelés összetételét tekintve a legnagyobb változást a korábbi évekre jellemző szén-gáz helyettesítési folyamat visszafordulása jelentette: az elszabaduló gázárak hatására a gáz-szén helyettesítés vált dominánssá. Magyarországon ugyanakkor nem volt jellemző ez a tendencia: a lignitalapú termelés tovább csökkent.

Egyes fémek szerepe az energiaátmenetben

Az OECD/IEA nemrég közölt jelentése jelentős terjedelemben tárgyalja azokat az ún. kritikus ásványokat, amelyek kiemelkedően fontos szerepet játszanak a jelenleg világszerte sürgetett energetikai átmenetben. Ezek az ásványok az alapanyagai azoknak az anyagoknak (elsősorban fémekről van szó), amelyek az új, tiszta energetikai technológiák megvalósítása során egyre érzékelhetőbben válnak kritikus jelentőségűvé.

A magyar energiaszektor tanulságai

A magyar energiaszektor tanulságai

Két kiváló jogász, csaknem 300 oldal terjedelemben kísérelte meg összefoglalni a magyar energiaágazat szabályozásának alakulását, szükségszerű és néha ötletszerű, indokolt és idővel indokolatlannak minősített változásait, trendjeit a rendszerváltoztatástól egészen napjainkig.

Jelentős változások a nem lakossági egyetemes energiaszolgáltatásban

2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevételére jogosult ügyfelek köre. A változások miatt a lakosság és a mikrovállalkozások kivételével a továbbiakban az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználóknak 2022. július 1-jéig saját érdekükben nyilatkozniuk kell.

TÁMOGATOTT CIKK

SUNO – Éld meg a pillanatot!

Új szerelvénycsalád a Legrand kínálatában     

Az innováció, a törekvés a folyamatos megújulásra, megújításra mindig mozgatórugója volt cégünknek. Ebben az évben szerelvényválasztékunkat frissítettük fel. Új SUNO családunk júniusban debütál.