e-villamos online szaklap

Stockholm helyett Genfben lesz az IEC-közgyűlés szűkített programmal

A 2020. évi IEC-közgyűlést Stockholmban tartották volna október 5–9. között. Előtte, szeptember 28-tól kezdődően került volna sor a műszaki bizottságok üléseire. Azonban a koronavírus okozta veszély a tradicionális munkamódszerek változtatását is kikényszeríti.

TÁMOGATOTT CIKK

LED-világítás és okos megoldások irodák, irodaházak számára a Tungsramtól

LED-világítás és okos megoldások irodák, irodaházak számára a Tungsramtól

Bárhonnan is dolgozzunk éppen, többet várunk el az irodától és az irodaházaktól munkavállalóként és bérlőként egyaránt. A fejlődő technológia, az innovatív belsőépítészeti megoldások és a munkavégzésre alkalmas terület bővülő alternatívái teljesen átalakították az irodáról alkotott elképzeléseinket.

TÁMOGATOTT CIKK

Kamerarendszerek túlfeszültség-védelme

Kamerarendszerek túlfeszültség-védelme

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a túlfeszültség-védelem minden olyan területen, ahol egyáltalán szóba jöhet ez, egy kaptafára készül. Azok a fizikai elvek, amelyre a védelem épül, valóban azonosak, de ez nem jelenti azt, hogy az egyes szakterületeteknek ne lennének olyan sajátosságai, amelyek a védelem kialakításának szükségességét és lehetőségét egyaránt befolyásolják.

TÁMOGATOTT CIKK

Hagyományos és új intelligens szerelvények a Legrand-tól

Valena Life és Valena Life Netatmo

A Legrand jól ismert szerelvénycsaládja, a Valena Life a kifinomult stílus és innovatív funkciók tökéletes kombinációja.

TÁMOGATOTT CIKK

Továbbra is a legmegbízhatóbb cégek között a SCHRACK!

Idén is AAA Silver tanúsítvánnyal díjazta a Schrack Techniket a Bisnode, mellyel Magyarországon csupán a cégek 0,63 %-a rendelkezik.

Megszűnik a „gyermekvédelmi” kifejezés a villamossági szerelvények jelölésében

Július elsejétől a „gyermekvédelem” kifejezés helyett más jelöléssel kell ellátni a gyermekek megóvása érdekében speciális biztonsági megoldással készült dugaljakat a német VDE szabványügyi testület döntése szerint.

Elnöki tájékoztató a kata-törvény változásával kapcsolatban

Az Országgyűlés 2020. július 3-án elfogadta a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/10856. számú – közel félszáz törvényt módosító – törvényjavaslatot. A törvény módosítja az un. kata szerinti adózás legfontosabb szabályait is. A Köztársasági elnök 2020. július 13-án aláírta a törvényt.

Októberben Construma!

Októberben Construma!

A koronavírus-járvány miatt idén szokatlan időpontban, október 7–11. között rendezik a nemzetközi építőipari szakkiállítást a megszokott helyen, a Hungexpo területén.

Módosult több biztonsági követelmény

A Magyar Közlöny 172. számában megjelent az egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs és deregulációs célú módosításáról szóló 27/2020. (VII. 16.) ITM rendelet.

20,1%-kal csökkent az építőipari termelés volumene májusban

20,1%-kal csökkent az építőipari termelés volumene májusban

2020 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 20,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 24,0, az egyéb építményeké 15,6%-kal – áll a KSH tájékoztatójában.

METÁR-tender: itt az újabb pályázat a megújuló energiából termelt áram támogatására

Második alkalommal hirdeti meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a METÁR-tendert a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására.

dr. Barsai János: búcsúzom a barátomtól

Kádár Aba barátomról szóló gyászjelentést június 25-én kaptam meg, nem sokkal később az MMK Elektrotechnikai Tagozatának hírlevele is megérkezett, benne Aba halálhírével...

Életének 94. évében elhunyt Kádár Aba

Életének 94. évében elhunyt Kádár Aba

2020. június 23-án, rövid betegség után, elhunyt Kádár Aba a villamos biztonságtechnika országosan ismert, meghatározó alakja, aki évtizedeken keresztül segítette a MMK Elektrotechnikai Tagozatának munkáját a legutóbbi időkig. Véleményét, tanácsait mindig mértékadónak tekintették szakmai körökben, óriási élet- és szakmai tapasztalatát tudva mindig biztonsággal fordulhattunk hozzá kérdéseink megválaszolása, problémáink megoldása érdekében. Halála nagy veszteség mindannyiunk számára.

TÁMOGATOTT CIKK

UV, a jelen fontos technológiája

UV, a jelen fontos technológiája

Az UV-C technológiával (amelyet 2018-as függetlenné válása óta a Tungsram is fejleszt), vizet, levegőt, felületeket, anyagokat is lehet fertőtleníteni, mi több, élelmiszert és a fejlődésben lévő növényeket is.

TÁMOGATOTT CIKK

Kötelező beépített mérés 2020 végéig

Kötelező beépített mérés 2020 végéig

Az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet elrendeli az almérők beépítését – igen szigorú feltételekkel és határidőkkel.

Tovább nőtt a magyarországi áramfogyasztás

Az utóbbi tíz évben folyamatosan nő Magyarország energiafelhasználása, tavaly elérte a 45,7 terawattórát az előző évi 45,4 terawattóra után, az emelkedést leginkább az árammal működő háztartási és ipari technológiák gyors terjedése, valamint a digitalizáció okozza – derül ki a magyar villamosemergia-rendszer 2019-es adatairól szóló jelentésből, amelyet a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tett közzé honlapján.

Megjelentek a tavalyi energiastatisztikai adatok

Megjelentek a tavalyi energiastatisztikai adatok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2019-es előzetes energiastatisztikai adatai szerint a napelemek által termelt villamos energia kiugró mértékben növekedett, ezzel közel 124%-kal haladta meg az előző évit.

Ingyenes webináriumok a DEHN szervezésében

2020. májusában a DEHN Magyarországi Képviselete ingyenes magyar nyelvű webináriumokat indított el. Az előadások élő, online formájában zajlanak, MS Teams segítségével.