e-villamos online szaklap

Új díszvilágítást kapott Várkert Kioszk

Új díszvilágítást kapott Várkert Kioszk

Ybl Mikós egyik remekét újították fel a közelmúltban. A nagy építész egy gazdasági épület megalkotására kapott megbízást, de nem tudta megtagadni művészi mivoltát és palotát épített. A neoreneszánsz stílusú épületben helyezték el annak idején a királyi palota vízellátásának szivattyúgépházát.

TÁMOGATOTT CIKK

Széleskörű és gyors átalakításra van szükség

Széleskörű és gyors átalakításra van szükség

Ebben a hónapban minden szem a lengyelországi Katowice városára szegeződik, ahol a COP24 nemzetközi klímavédelmi tanácskozás zajlik. Katowice fontos állomás a Párizsi Egyezmény megvalósításában azáltal, hogy határozott átláthatósági és elszámoltathatósági rendszert határoz meg a hosszú távú célok elérése felé vezető úton.

Az MMK ELT szakmai továbbképzési terve 2019

Az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozat 2019-es évre meghirdetésre kerülő kötelező, szakmai továbbképzéseinek összefoglalója.

Cél az etikus, tisztességes mérnöki tevékenység előmozdítása

A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága november 20-án először rendezett mérnöketikai konferenciát. A rendezvénnyel a Kamara célkitűzése, hogy a kamarai törvényben előírt feladatokon túl – megelőző jelleggel – az etikus, tisztességes mérnöki tevékenység előmozdítása, erősítése érdekében is tegyenek lépéseket.

TÁMOGATOTT CIKK

Az épületautomatika energiát spórol!

Az épületautomatika energiát spórol!

Az épületautomatizálás megfelelő alkalmazásával az európai épületekben felhasznált teljes energia 15-22%-át takaríthatjuk meg. Még jelentősebb a klímaváltozás hatásinak enyhítéséhez való hozzájárulás: 260-419 millió tonna CO2 kibocsátás takarítható meg, ami 8-13%-a a tüzelőanyagok elégetéséből származó összes kibocsátásnak. Ezen megtakarítások ráadásul nagyon költséghatékonyak, a nyereség 9-szer nagyobb lehet, mint a költségek. Továbbá, pl. az épülethéjazat energiahatékonyságának növelésével (szigetelés) ellentétben, alkalmazása nem jár jelentős rombolással, beavatkozással az épületstruktúrába.

Német szakmai kiadványok

Német szakmai kiadványok

Három könyvet ajánlunk a szakmabeliek figyelmébe, amelyekből megismerhetők a villamos szerelés előírásai robbanásveszélyes környezetben, útmutatót kapunk a villamos ipar mindennapjaihoz, míg a "Tudáslegyező” ezúttal az információ- és kommunikációtechnikára fókuszál.

TÁMOGATOTT CIKK

Fókuszálj a tárgyra- fedezd fel a szépségét!

Fókuszálj a tárgyra- fedezd fel a szépségét!

A Beacon projektor a díjnyertes Beacon / Beacon Muse sorozat része. Három típusban kapható: Iris, Framing és Gobo. Ezek a lenyűgöző modellek megfelelnek a teljes mértékben állítható projektorok követelményeinek, így jó választások galériákba, múzeumokba és kiskereskedelmi alkalmazásokba.

Megjelent az MMK Elektrotechnikai Tagozat új tanúsítási szabályzata

Megjelent az MMK Elektrotechnikai Tagozat új tanúsítási szabályzata

A Magyar Mérnöki Kamara tagjainak nyújtott szolgáltatásként kérelemre, meghatározott szakmagyakorlási területeken tanúsítja megfelelő végzettségüket, gyakorlatukat és magas szintű képességüket. A tanúsítási rendszerrel az MMK elő kívánja segíteni a mérnöki szolgáltatások színvonalának emelését.

TÁMOGATOTT CIKK

A hevítés villamosítása

A hevítés folyamatának villamosítása az ipar dekarbonizációjának attraktív lehetősége, és jelentősen megváltoztathatja a villamos energia ipari felhasználását egy olyan világban, ahol a szén-dioxid-kibocsátás korlátozva van.

Energia hatékony ablakok: organikus, fotovoltaikus, mi kell még?

Energia hatékony ablakok: organikus, fotovoltaikus, mi kell még?

A Dél-Kínai Műszaki Egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amely nemcsak kívül tartja a hőt, de még elektromos áramot is képes termelni.

TÁMOGATOTT CIKK

Bővült az OBO szigeteltvezeték-kínálata

Bővült az OBO szigeteltvezeték-kínálata

Az épületek tetején elhelyezett villamos és épületgépészeti berendezések, napelemek és antennarendszerek villámvédelme kulcsfontosságú a folyamatos üzemvitel szempontjából.

TÁMOGATOTT CIKK

Weidmüller kábelcsatornák

Weidmüller kábelcsatornák

A Weidmüller hisz a „mindent egy forrásból” megközelítésben, ezért a vezérlőszekrények szereléséhez szükséges termékek széles kínálatát biztosítja vásárlóinak. Ezt egészítik ki most stabil, csavarodásmentes kábelcsatornáik.

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Hasznos dokumentumok a mindennapi gyakorlatban

Sokaknak hasznos anyag lehet Rátai Attilának, Budapest Főváros Kormányhivatala műszaki felügyelőjének előadása a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzattal kapcsolatos hatósági tapasztalatokról, követelményekről, szempontokról.

Beszámoló a 2014. január – 2017. január közötti időszak tevékenységéről

Összefoglalás

A tagozat tevékenységét az MMK Ügyrendje, illetve a tagozati Ügyrend szerint végezte.

Világítástechnikai szakmérnök képzés az OE-n

Világítástechnikai szakmérnök képzés az OE-n

Magyarországon évtizedek óta egyedülállóan az Óbudai Egyetemen (és annak jogelődjein) folyik célirányos posztgraduális világítástechnikus képzés. Ennek célja, hogy a jelentkezők olyan világítástechnikai alapismeretek birtokába jussanak, amivel könnyedén el tudnak helyezkedni a világítástechnikát érintő gyártói, tervezői, forgalmazói, kutatói, üzemeltetői és alkalmazástechnikai területeken.

T-sorozatú leágazódobozok az OBO Bettermanntól

T-sorozatú leágazódobozok az OBO Bettermanntól

A T-sorozat az OBO egyik legsokoldalúbb és legváltozatosabb termékcsaládja, amely minden felhasználási területhez ideális megoldást kínál. Az OBO fejlesztői kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, az optimális falvastagság és szilárd konstrukció kialakításával olyan leágazódobozokat hoztak létre, amelyek a legkeményebb feltételek között is biztonságosan alkalmazhatóak. A leágazódobozok UV-álló, halogénmentes polipropilénből készülnek, anyaguk nem tartalmaz fluort, klórt és brómot.

BIM alapú tervezés

BIM alapú tervezés

Az Elektrotechnikai tagozat felkért szerzőcsoportja által elkészült a „BIM alapú tervezés” című útmutató, mely különös tekintettel a BIM építményvillamossági tervezési vonatkozásaival foglalkozik. Az anyag további gyakorlati ismeretek szerzésével bővülni fog.

Egyre több háztartási méretű kiserőmű épül

Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült, beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, a berendezések szinte mindegyike napelemes – közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).