e-villamos online szaklap

Kibővített koncepcióval jelentkezik a wire 2020 és a Tube 2020 szakvásár

Kibővített koncepcióval jelentkezik a wire 2020 és a Tube 2020 szakvásár

A wire és Tube szakvásárok 2020. március 30. és április 3. között várja a Düsseldorfi Vásárvárosban a huzal-, kábel- és csőipari ágazatok szereplőit. Az iparágak 2020-ban is összesen mintegy 2600 kiállítóval mutatkoznak be 16 vásárcsarnok 115 000 négyzetméterén.

Méretlen fővezetékek méretezése

Méretlen fővezetékek méretezése

A MMK ELT állásfoglalásának melléklete mintaszámítással

A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata tájékoztatást kíván adni a MSZ 447:2019 szabványban előírt méretlen fővezetékek méretezésére vonatkozóan.

Állásfoglalás az MSZ 447:2019 szabvány egyes tervezési szempontjai alapján

Állásfoglalás az MSZ 447:2019 szabvány egyes tervezési szempontjai alapján

Az MSZ 447:2019 szabvány megjelenése után a szabványalkotóknak több tervezői kérdésre kellett magyarázatot adni, egyértelműsíteni a társasházi méretlen fővezetékek méretezési szempontjait. A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata Állásfoglalás kiadását tartotta szükségesnek a tervezők és tervbírálók egységes szabványalkalmazása érdekében.

Fenntarthatóság és környezettudatosság a világítástechnikában

XI. LED Konferencia

2020. február 5–6-án a Világítástechnikai Társaság szervezésében ismét megrendezésre kerül a LED Konferencia, amelyre tizenegyedik alkalommal kerül sor. A rendezvény új helyszínre költözik: az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszára.

Új OTSZ – megújult villámvédelmi kockázatkezelő program

2020. január 22-től hatályba lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Bár az új jogszabály igazán jelentős változásokat nem tartalmaz, a változások lekövetése minden szakterületen, így a villámvédelemben is szükséges.

TÁMOGATOTT CIKK

Világítás az irodai kényelemért

Világítás az irodai kényelemért

A modern iroda ismérve az üzletet vezető eszközök és az irodai alkalmazottak közötti kapcsolat. Legyen az irodája a legfontosabb eszköz! Hozza ki belőle a legtöbbet, amihez a világítás is csak egy eszköz legyen, ne költség. A Sylvania Optix LED-sorozata ideális választás iskolák és irodák számára nagy teljesítményű káprázáscsökkentett optikával, optimalizált diffúzorokkal és reflektorokkal.

Átok vagy áldás volt a kedvezményes lakásáfa?

2019-ben mintegy 21 500 lakás épülhet meg, ez a volumen 2020-ra 16 000 lakásra eshet vissza, míg 2021-2022-ben 12-13 000 új lakással további visszaesést lát reálisnak az Építési Piaci Prognózis.

BIM a korszerű épületüzemeltetésben

Az utóbbi évek rohamos fejlődése során a BIM-módszertan gyakorlati alkalmazása a 3D-től eljutott a hetedik dimenzióig, amelynél az épületüzemeltetéshez, létesítménygazdálkodáshoz szükséges adatok is a rendszerbe integrálódnak.

Februárban ismét LED Konferencia

Világítástechnikai Társaság 2020. február 5-6-án rendezi meg a XI. LED Konferenciát, amelynek helyszíne az Óbudai Egyetem lesz (1034 Budapest, Bécsi út 96/b).

Éves energiastatisztikai adatok

Elérhetőek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb éves energiastatisztikai adatai.

Mérnökbál 2020

Mérnökbál 2020

2020. január 25.

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara valamint a Magyar Mérnöki Kamara immár 24. alkalommal rendezi meg a mérnöktársadalom legünnepélyesebb találkozóját, a Mérnökbált.

Schrack Trinity közvilágítás

Schrack Trinity közvilágítás

Korszerű és gazdaságos

A Schrack Trinity által kínált közvilágítási lámpatestcsalád a legjobb választás mind a kivitelezőknek, mind a társasházaknak, kommunális létesítményeknek alkalmazástól függően.

Új oktatótáblákkal bővült a TermiCont Elektro KNX oktatási központ.

Schneider Electric KNX készülékekből felépített oktatói táblákkal bővült a TermiCont Elektro KNX  oktatói központ.

Elérhetők az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Elérhetők az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megújult honlapján már elérhetők az új, 2020. január 22-én hatályba lépő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek.

A Fény Mestere – Master of Light 2019

A Fény Mestere – Master of Light 2019

Pályázati kiírás

A fénnyel való játéknak, a jó értelemben vett fénymanipulálásnak látjuk minden következményét, ismerjük a fény minden hatását. Az este beköszöntével a fény kelti életre körülöttünk az épített környezetet, lesz életünk, munkánk, pihenésünk során hangulatunk egyik fő befolyásolója. A világítástervezők és a velük dolgozó építészek és belsőépítészek felelőssége rendkívül nagy, hiszen a fény épít, de rombolhat is. Mutasd meg, hogy neked mit jelent a fény, pályázz a díjra és legyél te A Fény Mestere 2019-ben!

Kormányzati támogatás az online szabványkönyvtár előfizetéséhez

Kormányzati támogatás az online szabványkönyvtár előfizetéséhez

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. december 30-ig minden új Online Szabványkönyvtár előfizetést 51 000 Ft-tal támogat, azaz felhasználóhelyenként ennyivel kevesebbet kell fizetni az eredeti előfizetési díjnál.

TÁMOGATOTT CIKK

Látványos és innovatív – Schrack Trinity

Látványos és innovatív – Schrack Trinity

A fel- és lefelé világító lámpatesteket már jól ismerjük, de a Schrack Trinity új, látványos és innovatív lámpatestcsaládja egy speciális funkciót is kínál: a forgathatóságot.

LED alkalmazásfejlesztés

áttörés a tervezési módszertanban

A LED-es fényforrás és lámpatest gyártók közötti erős piaci verseny mindenki számára ismert tény. A LED gyártók, ezen belül is a kínai gyártók száma impresszív. Ezen körülmények között a cégek keresik annak a módját, hogy miként tudnának jobb minőségű és olcsóbb, innovatív világítástechnikai megoldásokat kínálni. Ezen belül külön vizsgálják azt, hogy hogyan lehetne a termékfejlesztési és a gyártási költségeket csökkenteni.