e-villamos online szaklap

A villámvédelmi vizsga megújítása

A Magyar Mérnöki Kamara és a Villámvédelmi Vizsgabizottság kezdeményezte a 2012. és 2019. között folyó villámvédelmi vizsgák megújítását.

Beszámoló az MMK ELT Elnökségi Üléséről

2020. november 26-án került sor az MMK Elektrotechnikai Tagozatának Elnökségi Ülésére, amelyre a járványhelyzet miatt online kapcsolaton keresztül került megrendezésre.

Felújították az Izzó szerelem című Tungsram-reklámfilmet

Felújították az Izzó szerelem című Tungsram-reklámfilmet: Macskássy Gyula 1939-es alkotását speciális módszerrel digitalizálták a Filmarchívum új filmszkennerén – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A fényszennyezés hatalmas károkat okoz

A fényszennyezés hatalmas károkat okoz

A mesterséges fényt a környezetszennyezés többi formáihoz kellene sorolni, mert már szisztematikus károkat okoz a természetben. Méreteit és intenzitását tekintve a Föld kivilágítása mesterséges fénnyel évente 2 százalékkal nő.

Megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet

A Magyar Közlöny 259. számában megjelent a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet.

Könnyítik a közművekre való csatlakozást

Az MMK véleménye is tükröződik abban a törvénymódosításban, amely könnyebbé teszi a lakosságnak, hogy a közműhálózatokhoz csatlakozzon. Ezentúl a közműszolgáltatók hallgatása beleegyezésnek minősül, így a szolgáltatók esetleges lassú válasza nem késleltetheti a közművek bekötését.

TÁMOGATOTT CIKK

Hasznos megoldások otthoni munkavégzéshez

Hasznos megoldások otthoni munkavégzéshez

Az elmúlt hónapokban egyre inkább hátterbe szorult a hagyományos irodai munkavégzés, helyette pedig a Home Office került előtérbe. A járványhelyzetre való tekintettel olyan munkáltatóknál is megjelenik az otthoni munkavégzés, ahol erre korábban nem volt példa.

TÁMOGATOTT CIKK

A Tungsram legújabb beltéri termékfejlesztései

A Tungsram legújabb beltéri termékfejlesztései

A Tungsram 2018-ban innovatív európai prémiummárkaként tért vissza a világpiacra. Mára világítási termékpalettája a bel- és kültéri világítás valamennyi területére kínál megoldásokat, a lakásoktól az iskolákon, nyilvános- és irodaépületeken, töltőállomásokon, és sportarénákon keresztül a közutakig és parkolókig.

TÁMOGATOTT CIKK

Csak tisztán és fényesen: Schrack Trinity por-és páramentes lámpatestek

Kiváló minőségű termékek és modern dizájn – a Schrack Trinity beltéri lámpák professzionális világítást és gyönyörű fényt biztosítanak mindenhol.

TÁMOGATOTT CIKK

Jelenlétérzékelők az energiahatékony világításvezérléshez

Jelenlétérzékelők az energiahatékony világításvezérléshez

A Theben jelenlétérzékelőkkel minden lehetőség adott az energiahatékony és intelligens világításvezérléshez. Az irodák, folyosók és középületek világításvezérlésére szolgáló klasszikus használat mellett, a jelenlét alapján vezérelheti a fűtést és hűtési vagy éppen a légtechnikai rendszert is.

Megjelent az MSZ 13207 korszerűsített kiadása

Megjelent az MSZ 13207 korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület 2019-ben vette programba az MSZ 13207:2000 0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége című szabvány korszerűsítését.

TÁMOGATOTT CIKK

A Tungsram legújabb irodavilágítási és okos megoldásai

A Tungsram legújabb irodavilágítási és okos megoldásai

Bárhonnan is dolgozzunk éppen, többet várunk el az irodától és az irodaházaktól munkavállalóként és bérlőként egyaránt. A fejlődő technológia, az innovatív belsőépítészeti megoldások és a munkavégzésre alkalmas terület bővülő alternatívái teljesen átalakították az irodáról alkotott elképzeléseinket.

TÁMOGATOTT CIKK

Kiváló minőség, erős fény

Kiváló minőség, erős fény

Schrack Trinity csarnokvilágító lámpatestek

Kiváló minőségű termékek és modern dizájn- a Schrack Trinity beltéri lámpák professzionális világítást és gyönyörű fényt biztosítanak mindenhol.

Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát

Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energiahatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energiaszegénység mérsékléséért.

Hálózatfejlesztési gigaprojekt indul

Hálózatfejlesztési gigaprojekt indul

Egyre növekszik a megújuló energiaforrások aránya az energiatermelésben, azonban egyelőre kihívást jelent, hogy az azokból származó teljesítmény ingadozik. A határokon átnyúló és az energiapiacok közötti mélyebb integrációt szolgáló Danube InGrid projekt többek között erre nyújt megoldást, de megújul általa Észak-Dunántúl és Nyugat-Szlovákia elosztóhálózata is.

Épületenergetikai pályázati program

Épületenergetikai pályázati program

A Magyar Közlöny 228. számában megjelent a fejezeti kezelésű előirányzatok és központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 14/2019. (VI. 12.) ITM rendelet módosításáról szóló 39/2020. (X. 21.) ITM rendelet.

Összekapcsolódik a magyar és szlovén villamosenergia-rendszer

Összekapcsolódik a magyar és szlovén villamosenergia-rendszer

A tervezett 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része. A projektnek két éven belül kell elkészülnie.

Az MMK elnöksége előkészíti a november végi rendkívüli küldöttgyűlést

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége 2020. október 14-i ülésén a szeptemberi küldöttgyűlés döntéseinek végrehajtásáról és a Választmány október 30-ra tervezett ülésének előkészítéséről tárgyalt. Kiemelt téma volt a mérnöki díjszabás aktualizálása is.