e-villamos online szaklap

Elkészült az Elektrotechnikai Tagozat Feladatalapú Pályázatának anyaga

Elkészült az Elektrotechnikai Tagozat Feladatalapú Pályázatának anyaga

„A nem norma szerinti villámvédelem egységes műszaki követelményrendszerének kialakítása” címmel elkészült a Tagozat FAP anyaga, amelynek vezetői összefoglalóját tesszük közzé. A pályázat befogadását követően a teljes anyagot megosztjuk.

Az építésgazdasági stratégiáról

Az építésgazdasági stratégiáról

Nagy Gyuka, MMK elnök hozzászólása

Mint ismeretes, a kamara már az év elejétől részt vesz a Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia 2020-2025 kidolgozásában. Ennek indításaként 2020. januárban és februárban bekérte szakmai tagozatai és a területi kamarák javaslatait, továbbá teljes körűen figyelembe vette a kamara által korábban kidolgozott, stratégiai elemeket.  

TÁMOGATOTT CIKK

Schrack Trinity beltéri világítás

Schrack Trinity beltéri világítás

Kiváló minőségű termékek és modern dizájn – a Schrack Trinity beltéri lámpák professzionális világítást és gyönyörű fényt biztosítanak mindenhol.

TÁMOGATOTT CIKK

Tovább bővül a Legrand szekrényválasztéka

Tovább bővül a Legrand szekrényválasztéka

A moduláris elosztószekrények területén az XL3 S néven bevezetett termékcsalád legnagyobb tagja válik elérhetővé. Az elosztószekrény-család három taggal jelent meg, melyek megnevezései a maximális névleges áramerősségükre utalnak a Legrandtól már megszokott módon.

Beszámoló az MMK országos küldöttgyűléséről

Beszámoló az MMK országos küldöttgyűléséről

A Magyar Mérnöki Kamara a márciusban kihirdetett veszélyhelyzet miatt a májusban szokásos küldöttgyűlését szeptember 11-én tartotta meg. Az elnökség – a veszélyhelyzet idején érvényes jogszabályok alapján a küldöttgyűlés jogkörében eljárva – már 2020. május 27-i ülésén egyhangúlag jóváhagyta az Elnökségnek a kamara 2019. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

Október 7–11. között jön a CONSTRUMA

Október 7–11. között jön a CONSTRUMA

A HUNGEXPO minden erejével azon dolgozik, hogy a járvány kockázatait minimalizáló környezetet biztosítson a hazai meghatározó ágazatok kiállításainak megrendezéséhez, lebonyolításához. Mindent megtesznek, ami a látogatók, kiállítók egészségének megőrzését segíti a rendezvények ideje alatt.

TÁMOGATOTT CIKK

Kulcsrakész megoldások: az izzócsere már kevés

A Tungsram projektkivitelezései révén nő az energiahatékonyság

A Tungsram 2018-ban innovatív európai prémium márkaként tért vissza a világpiacra. Mára komplex megoldásokat magába foglaló portfoliót kínál a világítás minden szegmensében.

COVID-19 munkacsoport alakult

COVID-19 munkacsoport alakult

Az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) COVID-19 munkacsoportot hozott létre, hogy a tagállamok közösen nézzenek szembe a járványhelyzet okozta kihívásokkal az energiaszektorban.

Napelemes rendszerek létesítésére – szabvány magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-7-712:2016 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV-) rendszerek magyar nyelvű változatát.

Elkészült a magyar teremakusztika-szabvány

Elkészült a magyar teremakusztika-szabvány

Hosszú előkészítő munka után 2020. szeptember 1-jén az MSZT megjelentette az MSZ 2080:2020 Akusztika. Teremakusztikai követelmények és tervezési ajánlások szabványt, amivel végre hazánkban is léteznek szabványszintű teremakusztikai előírások.

Javaslatok tehetők a TvMI-k módosításához

A 2020-ban megjelent TvMI-k (tűzvédelmi műszaki irányelvek) beválásának vizsgálatához szeretnénk kérni a mérnöktársadalom segítségét is.

A NAV ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat

Július 1-jétől bővült azoknak a számláknak a köre, amelyekről adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Koronavírus és az ellátásbiztonság

Koronavírus és az ellátásbiztonság

Nem látjuk még a járvány végét, de az már most látszik, hogy a világjárványhoz hasonló globális problémák, mint amilyen a klímaváltozás ügye is, csakis globális összefogással oldhatók meg. Van azonban még egy fontos tanulság...

Mit kellene tudnia egy épületnek 2021-től?

Röviden: közel nulla energiaigénnyel bírjon. Jövő év elejétől ugyanis az új épületekre, illetve jelentős felújításra vonatkozóan az EU-s direktíváknak megfelelően szigorodnak az energetikai követelmények, így ezen épületek használatba vételéhez az energetikai tanúsítvány legalább BB minősítése szükséges.

Kongatják a vészharangot a mérnökképzés fölött

Kongatják a vészharangot a mérnökképzés fölött

A rossz trend folytatását mutatják, és az egész magyar gazdaság számára elszomorítóak az idei műszaki felsőoktatási felvételik eredményei. Egyértelműen látszik, hogy 2020-ban drasztikusan kevesen és nagyon hiányos tudással jelentkeztek továbbtanulási szándékkal a műszaki képzésekre.

Módosult a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Módosult a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 2018. január 1-jén lépett hatályba. Az elmúlt két év gyakorlati alkalmazási tapasztalatai hatására időszerűvé vált a módosítása. A rendelet 1. melléklete, a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) teljesen megújult.

TÁMOGATOTT CIKK

Irodai megoldások a Legrandtól

Kibővített és megújult energiaoszlopok a Legrand kínálatában: széles méret-, funkció- és kiegészítő választék mind a bepattintható, mind az univerzális oszlopoknál.

TÁMOGATOTT CIKK

Új Schrack képviselet nyílt Miskolcon

Új, miskolci képviseletünket azzal a céllal nyitottuk meg, hogy az Önök elégedettségét növeljük, és hogy a termékeinkhez egyszerűen, gyorsan hozzájuthassanak.