e-villamos online szaklap

Atomenergia – A biztos jövő

Ösztöndíjprogramot hirdet a Paks II. Zrt.

Az „Atomenergia – A biztos jövő” elnevezésű program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az energetika, az atomenergia iránt, egyúttal tehetséges, jól képzett szakemberekkel erősítse a Paks II. projekt megvalósításán dolgozó szakembergárdát. A 2019/2020-as tanévben induló programban középiskolások és egyetemisták is pályázhatnak.

Közigazgatási eljáráshoz kapcsolódó jogszabályok módosultak

A Magyar Közlöny 2019. augusztus 1-jei számában megjelent az egyes kormányrendeleteknek az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 8. § (3) bekezdésének hatálybalépésével összefüggő, valamint iparszabályozási szempontból történő módosításáról szóló 198/2019. (VIII. 1.) Korm. rendelet.

Letölthető a legfrissebb módosításokkal szerkesztett Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2020. január 22-től hatályos az OTSZ 30/2019. (VII. 26.) BM rendelettel módosított kiadása, a módosításokkal kapcsolatos szakmai munkában a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata is részt  vett.

TÁMOGATOTT CIKK

Új strukturált hálózati katalógus a Legrandtól

Megjelent a Legrand legfrissebb szakmai katalógusa, nyomtatott és elektronikus formában egyaránt. Az új dokumentum közel 130 oldalon mutatja be a teljes strukturált hálózati kínálatot, helyi hálózati (LAN) és adatbanki (datacenter) környezetben egyaránt.

Megjelent az új OTSZ

A Magyar Közlöny 2019. július 26-i számában megjelent a 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amely a 2014. decemberi, jelenleg még hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítja.

TÁMOGATOTT CIKK

Új KNX TP1-256 topológia, több készülék egy vonalon

Új KNX TP1-256 topológia, több készülék egy vonalon

A KNX Association  a közelmúltban bejelentette a topológiai előírások frissítését. Mostanáig a topológia legkisebb része egy vonal, 64 eszközt tartalmazhatott. A vonal kibővítéséhez a vonalismétlőkkel 4 szegmenst adhatunk össze, így egy vonalra összesen 256 készüléket köthettünk.

Ismét keressük Magyarország legjobb világítástervezőit!

Ismét keressük Magyarország legjobb világítástervezőit!

Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2019 díj

A Világítástechnikai Társaság, a hazai világítási szakmát tömörítő országos szervezet idén is meghirdeti a Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2019 díjat 5 kategóriában.

Az oklevelek átadásával zárult a Beruházáslebonyolítási Mesteriskola

Videós beszámoló

Hetvenen vehették át ünnepélyes keretek között az első Beruházáslebonyolítási Mesteriskola elismerő oklevelét, tanúsítványát. A példaértékű összefogással megvalósuló képzésben résztvevő szervezetek vezetői, szervezői a Magyar Mérnöki Kamara székházában köszöntötték a tanfolyamot sikeresen végzett hallgatókat.

TÁMOGATOTT CIKK

Schrack CoolSplice – vízbe mártva is megbízható korróziómentes kötés!

Az előző havi hírlevélben bemutatott Schrack újdonság – a többször is felhasználható géltöltésű kötődoboz – után, mellyel vízmentes kötés hozható létre, most nézzük meg, mivel valósíthatunk meg akár vízbe mártott kötést.

TÁMOGATOTT CIKK

Kortárs kültéri spot és leszúrható lámpák

Kortárs kültéri spot és leszúrható lámpák

Az Sylvania bemutatja az új START eco Spikelight IP67 termékcsaládot, mely a kültéri spotok és a leszúrható lámpák tulajdonságait ötvözi kültéri általános vagy kiemelő világításra. Tökéletes lakossági tájvilágításhoz, mint pl kertek általános vagy irányított spot világítása.

Tűzvédelmi rendeletek módosítása

A Magyar Közlöny 2019. július 18-i számában megjelent az egyes ügyintézési folyamatok egyszerűsítéséről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 176/2019. (VII. 18.) Korm. rendelet.

Ítélet született a német HOAI szabályozásról

Az Európai Unió Bírósága 2019. július 4-én meghozta ítéletét az építészek és mérnökök hivatalos díjszabásával kapcsolatban. Az ítélet a legalacsonyabb és a legmagasabb ár jogszabályban történő meghatározását nem tartja elfogadhatónak.

TÁMOGATOTT CIKK

Új Legrand padlódobozok

Ismerje meg a Legrand új, moduláris padlódoboz kínálatát, mely professzionális kábelvezetési megoldást nyújt álpadlóban és betonpadlóban egyaránt, lehetővé téve ezáltal az erős- és gyengeáram csatlakozásoknak a felhasználási területen történő elhelyezését.

Folyamatosan bővül az elektromosautó-töltőállomások száma

Közel 500 darab engedélyköteles elektromosautó-töltőállomást helyeztek üzembe Magyarországon 2019 áprilisáig, a töltőállomásokhoz tartozó kútfejek száma pedig meghaladja a 800-at.

TÁMOGATOTT CIKK

Üvegtaszter újdonság a TermiCont kínálatában

Üvegtaszter újdonság a TermiCont kínálatában

Fekete és fehér színben jelentek meg az új Light ll. üvegtaszterek, amelyek elegáns külsejéhez kiváló funkcionalitás párosul.

Hatályba lépett a Tiszta Energia csomag utolsó négy jogszabálya

Az új jogszabályok, melyek 2019. június 14-én jelentek meg a „Tiszta Energia Csomag” utolsóként elfogadott dokumentumai, amelyek a szabályozási csomag gerincét alkotják.

Tovább csúszik a mohi atomerőmű harmadik reaktorának átadása

Tovább csúszik a mohi atomerőmű harmadik reaktorának átadása

Úgy tűnik, Szlovákiában lemondtak arról, hogy az ígért jövő év eleji határidőre üzembe helyezzék a mohi atomerőmű harmadik reaktorát. Már senki sem számolja hanyadszor halasztják az átadást.

2,1 MWp kapacitású új fotovoltaikus erőmű

A Photon Energy NV bejelentette, hogy leányvállalata, a Photon Energy Solutions HU Kft. Nagyecseden megépített és a hálózathoz csatlakoztatott három, összesen 2,1 MWp kapacitású fotovoltaikus erőművet. Ezzel a bővítéssel a Csoport saját tulajdonú portfóliója 39,2 MWp-re növekedett.