e-villamos online szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

A hevítés villamosítása

A hevítés villamosítása

A hevítés folyamatának villamosítása az ipar dekarbonizációjának attraktív lehetősége, és jelentősen megváltoztathatja a villamos energia ipari felhasználását egy olyan világban, ahol a szén-dioxid-kibocsátás korlátozva van.

Energia hatékony ablakok: organikus, fotovoltaikus, mi kell még?

Energia hatékony ablakok: organikus, fotovoltaikus, mi kell még?

A Dél-Kínai Műszaki Egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amely nemcsak kívül tartja a hőt, de még elektromos áramot is képes termelni.

TÁMOGATOTT CIKK

Bővült az OBO szigeteltvezeték-kínálata

Bővült az OBO szigeteltvezeték-kínálata

Az épületek tetején elhelyezett villamos és épületgépészeti berendezések, napelemek és antennarendszerek villámvédelme kulcsfontosságú a folyamatos üzemvitel szempontjából.

TÁMOGATOTT CIKK

Weidmüller kábelcsatornák

Weidmüller kábelcsatornák

A Weidmüller hisz a „mindent egy forrásból” megközelítésben, ezért a vezérlőszekrények szereléséhez szükséges termékek széles kínálatát biztosítja vásárlóinak. Ezt egészítik ki most stabil, csavarodásmentes kábelcsatornáik.

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Hasznos dokumentumok a mindennapi gyakorlatban

Sokaknak hasznos anyag lehet Rátai Attilának, Budapest Főváros Kormányhivatala műszaki felügyelőjének előadása a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzattal kapcsolatos hatósági tapasztalatokról, követelményekről, szempontokról.

Beszámoló a 2014. január – 2017. január közötti időszak tevékenységéről

Összefoglalás

A tagozat tevékenységét az MMK Ügyrendje, illetve a tagozati Ügyrend szerint végezte.

Világítástechnikai szakmérnök képzés az OE-n

Világítástechnikai szakmérnök képzés az OE-n

Magyarországon évtizedek óta egyedülállóan az Óbudai Egyetemen (és annak jogelődjein) folyik célirányos posztgraduális világítástechnikus képzés. Ennek célja, hogy a jelentkezők olyan világítástechnikai alapismeretek birtokába jussanak, amivel könnyedén el tudnak helyezkedni a világítástechnikát érintő gyártói, tervezői, forgalmazói, kutatói, üzemeltetői és alkalmazástechnikai területeken.

T-sorozatú leágazódobozok az OBO Bettermanntól

T-sorozatú leágazódobozok az OBO Bettermanntól

A T-sorozat az OBO egyik legsokoldalúbb és legváltozatosabb termékcsaládja, amely minden felhasználási területhez ideális megoldást kínál. Az OBO fejlesztői kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, az optimális falvastagság és szilárd konstrukció kialakításával olyan leágazódobozokat hoztak létre, amelyek a legkeményebb feltételek között is biztonságosan alkalmazhatóak. A leágazódobozok UV-álló, halogénmentes polipropilénből készülnek, anyaguk nem tartalmaz fluort, klórt és brómot.

BIM alapú tervezés

Az Elektrotechnikai tagozat felkért szerzőcsoportja által elkészült a „BIM alapú tervezés” című útmutató, mely különös tekintettel a BIM építményvillamossági tervezési vonatkozásaival foglalkozik. Az anyag további gyakorlati ismeretek szerzésével bővülni fog.

Egyre több háztartási méretű kiserőmű épül

Egyre több háztartási méretű kiserőmű épül

Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült, beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, a berendezések szinte mindegyike napelemes – közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Beszámoló a PAKS II. konferenciáról

December 1-jén a Magyar Energetika és a VGF szaklap kiadója szervezett konferenciát PAKS II. – a szakmáról, politikamentesen címmel. Több mint 7000 szakemberre lesz szüksége PAKS II.-nek, megkezdődik a felvonulási terület kivitelezése.

Épül Lengyelország első digitális alállomása

Épül Lengyelország első digitális alállomása

Lengyelország legnagyobb áramszolgáltatója, a TAURON Dystrybucija S.A. a délnyugat-lengyelországi Oborniki Śląskie városában működő 110 kV alállomás korszerűsítésre adott megbízást az ABB-nek. A felújítást követően ez lesz Lengyelország első digitális alállomása.

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése

A jövő kihívásairól kérdeztük az elektromos járművek üzemeltetési lehetőségeit vizsgáló műegyetemi kutatócsoportot.

Taposóaknák a fényszennyezés útján

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) négy évvel ezelőtti módosítása azt a reményt keltette, hogy előrelépés érhető el a fényszennyezés terén, legalábbis a kirívóan zavaró és tényleges világítási hasznot nem adó megoldások eltüntetésében.

Tervezőként a nagyvilágban

Tervezőként a nagyvilágban

Kosztolányi Zoltán villamosmérnök

Villamosmérnökként bejárta a világot, nagy feladatokban vállalt oroszlánrészt, tapasztalatait, tudását másokkal is megosztja. Kosztolányi Zoltán tervezett itthon, Dél Afrikában, Új-Zélandon, Ausztráliában, a Közel Keleten. Specialitása a klinikák, kórházak, az olaj és gázipari projektek, aranybányák, magasházak, bevárárló központok stb tervezése és kis időre hazahozta szakmai sorsa – a meg nem épült Nabucco gázvezeték projektnek egyik felelőse volt. A színes életút minden részletét ismertetni több nap is kevés lenne, azonban egy órába sűrítve a legfontosabbakat összegeztük. Ezen kívül fontos összefüggésekre, különbségekre is rávilágított Kosztolányi Zoltán, a hazai és a külföldi tervezési gyakorlat kapcsán.

A tető éghetőségének meghatározása a villámvédelmi kockázatkezelés során

A villámvédelmi kockázat nagyságát döntően befolyásolja, ezért a kockázatkezelés egyik legfontosabb paramétere a „tető éghetősége”. Fontossága ellenére az MSZ EN 62305-2 gyakorlatilag semmit nem ír arról, hogy mit is kellene a „tető” és az „éghető tető” alatt érteni. Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körül a nemrég megjelent, a www.obovikop.hu oldalról szabadon letölthető Villámvédelmi kockázatkezelés című elektronikus kézikönyv alapján.

Villamos Robbanásbiztonság-technikai Munkacsoport alakult

Megtartotta alakuló ülését 2017. október 19-én az MMK – ELT RB Munkacsoport. Az eseményen ismertetésre kerültek a munkacsoport előtt álló feladatok, valamint kitűzték a teljesítések határnapjait is.

Háztartási méretű kiserőmű létesítése az ELMŰ területén

Az ELMŰ Hálózati Kft. által 2004-ben bevezetett eljárásra építkezve kialakította a HMKE szabályozásának alapjait és főbb kereteit.