e-villamos online szaklap

Tokozott védelmi eszközök burkolatainak kiegészítő követelményei

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. március 1-jén közzétette az MSZ EN 60670-24:2013 Dobozok és burkolatok háztartási és hasonló jellegű, rögzített villamos berendezések villamos szerelési anyagaihoz. 24. rész: Tokozott védelmi eszközök és egyéb, energiát kibocsátó villamos berendezések burkolatainak kiegészítő követelményei (IEC 60670-24:2011, módosítva) szabvány magyar nyelvű változatát.

Elhunyt Zöld András professzor

2023. február 21-én, 83 éves korában elhunyt Zöld András, a műszaki tudomány doktora, Szent Györgyi Albert-díjas és Macskásy-díjas nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa. Munkássága, szellemisége meghatározó volt az épületenergetika, az épületfizika tudományágak, valamint az akadálymentesítés és rehabilitációs szakterület vonatkozásában.

TÁMOGATOTT CIKK

Világításszabályozási lehetőségek az igények függvényében

Az elmúlt hónapban az automatikus ki-bekapcsolást biztosító mozgás- és jelenlétérzékelők működési elvét, valamint azok eltéréseit vetettük vizsgálat alá. Újabb írásunk a világításszabályozás lehetőségeit tárja fel, szolgáltatási szintek és vevői igények szempontjából, energiahatékonysági, gazdasági és egészségügyi előnyeit is figyelembe véve.

Az MMK véleménye a magyar építészetről szóló törvény tervezetéről

Az Építési és Közlekedési Minisztérium január közepén elkészítette és véleményezésre megküldte a mérnöki kamaráknak – az országos köztestületnek és a területi kamaráknak – a magyar építészetről szóló törvényjavaslat szövegét.

Az áramkereskedelemben Magyarország volt Románia fő partnere tavaly

Magyarország volt Románia fő partnere az áramkereskedelemben 2022-ben – mutatott rá a román Economica.net gazdasági portál a január-novemberi adatokra alapuló elemzésében.

TÁMOGATOTT CIKK

Elektromosbusz-töltő rendszerek a környezetvédelem jegyében

Elektromosbusz-töltő rendszerek a környezetvédelem jegyében

A közlekedés mintegy negyedét teszi ki a világ szén-dioxid kibocsátásának. Ez a mérték azonban jelentősen csökkenthető az elektromobilitás térnyerésével, mely mérsékeli a környezet- és zajszennyezést, ezáltal egészségünkre és jóllétünkre is pozitív hatással van. Közös érdekünk tehát a megoldási lehetőségek számbavétele.

TÁMOGATOTT CIKK

Ráncfelvarrás az okos és megbízható Syvania Granit csarnokvilágító termékcsaládon

Ráncfelvarrás az okos és megbízható Syvania Granit csarnokvilágító termékcsaládon

A Sylvania Granit új generációja forradalmasítja a világítástechnikát. Ez a nagy teljesítményű lámpatest kiváló, akár 163 lm/W rendszerhatékonysággal büszkélkedhet, így az egyik legmagasabb energiahatékonyságú megoldást nyújtja kategóriájában.

TÁMOGATOTT CIKK

Mozgásérzékelő vagy jelenlétérzékelő dilemma – világításvezérlési alapok

Mozgásérzékelő vagy jelenlétérzékelő dilemma – világításvezérlési alapok

A múlthavi írásunkban főbb vonalakban tárgyaltuk az energiahatékonysági kérdéseket és lehetőségeket a világitástechnikai működtetések kapcsán. A cikk végére nagy általánosságban írtuk körül, milyen alapvető megoldások állnak rendelkezésünkre ilyen szempontból. Most néhány – a mai napig – tévhitként a piaci szereplők közt hallható elképzelést, elgondolást szeretnénk tisztázni.

Újabb történelmi rekord a naperőművi termelésben Magyarországon

Két héttel a hazai ipari naperőművi termelés minden korábbit megdöntő új rekordját követően máris új történelmi rekord született. Február 21-én, kedden a napsütéses tavaszi időben nem csak hőmérsékleti rekordok dőltek meg: a déli csúcs idejében a korábban mért legmagasabb értéknél mintegy 77 megawattal (2030,5 MW) több energiát termeltek az ipari méretű hazai naperőművek. Ezzel megdőlt az addigi, 2023. február 10-én regisztrált 1953 MW rekord. 

Jóváhagyta a MAVIR hálózatfejlesztési tervét az energiahivatal

Jóváhagyta a MAVIR hálózatfejlesztési tervét az energiahivatal

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános egyeztetést tartott tavaly év végén a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hálózatfejlesztési tervéről (HFT), melynek során a dokumentummal kapcsolatban a rendszerhasználók is megtehették észrevételeiket.

Építésaktivitási jelentés 2022 utolsó negyedévéről

Nominálisan ugyan kicsit bővült az Aktivitás-Kezdés a hazai építőiparban 2022 utolsó negyedévére a gyenge harmadikat követően, de továbbra is nagyon alacsony volt a megkezdett kivitelezések értéke – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Az építési ágazat súlyponti problémái és javaslatok ezek megoldásához

Az építési ágazat súlyponti problémái és javaslatok ezek megoldásához

Az ÉVOSZ, a tagszervezetei bevonásával, idén is elkészítette az építési ágazat szakmai helyzetértékelését, amelyben visszatekintett az elmúlt évre, évekre és felvázolta az idei várakozásokat. A szövetség 11 témakörben összesen 96 javaslatot is megfogalmazott az építési piac szereplői számára.

TÁMOGATOTT CIKK

Személy- és látogatószámlálás

Személy- és látogatószámlálás

Egybejáratú érzékelős megoldás a Boschtól

A személyszámlálás, mint technológiai fejlesztés már több szektorban is bizonyította hatékonyságát: vendéglátóiparban, plázákban, közlekedési területeken.

Szabó-Jilek Ivántól búcsúzunk

Szabó-Jilek Ivántól búcsúzunk

Szomorú feladatunknak teszünk eleget, amikor az olvasóinkkal is megosztjuk Szabó-Jilek Iván okl. gépészmérnök, színházi technológus, szcenikus kollégánk tragikus hirtelenségű halálának hírét.

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik Horvátországban

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik Horvátországban

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban – közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

Jogszabályi háttér az árkockázat megosztásáról az állami megrendelők és építési vállalkozások között

Az ÉVOSZ másfél éve megkongatta a vészharangot, hogy a COVID-19 és a világkereskedelmi anomáliák miatt az építési termékeknél jelentkező igen magas árnövekedést az építési vállalkozók egyedül nem tudják viselni a korábban megkötött szerződésekben. Az árkockázatot meg kell osztani a megrendelő és a vállalkozó között. Különösen igaz ez az orosz-ukrán háború további árnövelési hatását is figyelve.

Elektrotechnikai termékek anyaga

2023. január 1-jén megjelent az MSZ EN 62321-1 Egyes anyagok meghatározása elektrotechnikai termékekben. 1. rész: Bevezetés és áttekintés (IEC 62321-1:2013) szabvány magyar nyelvű változata, melynek elkészítését európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Egy tudatosabb építőipar alapjait rajzolja ki az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezet

Döntő mértékben megnő a hangsúly az építési projektek előkészítettségén; a magyar állam hosszútávú tervet készít a beruházásaira; a szakma számos szervezete nyer állandó jelenlétet a szabályozás kidolgozásában. Tételesen átolvastuk az immár nyilvános tervezetet, az ágazati szereplők szemszögéből vizsgálva a hozadékait és a változásokkal járó kihívásokat.