e-villamos online szaklap

Újabb történelmi rekord a naperőművi termelésben Magyarországon

| | |  0 | |

Két héttel a hazai ipari naperőművi termelés minden korábbit megdöntő új rekordját követően máris új történelmi rekord született. Február 21-én, kedden a napsütéses tavaszi időben nem csak hőmérsékleti rekordok dőltek meg: a déli csúcs idejében a korábban mért legmagasabb értéknél mintegy 77 megawattal (2030,5 MW) több energiát termeltek az ipari méretű hazai naperőművek. Ezzel megdőlt az addigi, 2023. február 10-én regisztrált 1953 MW rekord. 

Ugyanebben a déli időszakban egyébként a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 %), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből fedeztük. A teljes megújulónak a 43,8 százalékát adta a rekord mennyiségű naperőműves termelés. A naperőművek 2030,5 MW-os csúcsteljesítménye meghaladta a Paksi atomerőmű teljes beépített kapacitását (2026,6 MW) is – miközben az atomerőmű II. számú blokkján jelenleg tervszerű megelőző karbantartást (TMK) végeznek, így a kiadható maximális teljesítmény 1500 MW nagyságrendű.

Mindemellett az import-export szaldó értéke több órán keresztül negatív volt a déli időszakban, azaz exportáltunk 15 és 355 MW közötti nagyságrendben.

Kép forrása: MAVIR

ÁramfogyasztásNaperőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul