e-villamos online szaklap

Építésügyi Műszaki Irányelvek az ÉMI-től

Megjelent az ÉMI Nonprofit Kft. legfrissebb tájékoztatója az Építésügyi Műszaki Irányelvek jelenlegi állapotáról. Kérjük a tisztelt kollégákat, hogy javaslataikkal, észrevételeikkel szóljanak hozzá a tájékoztatóhoz.

TÁMOGATOTT CIKK

Gyengeáramú rendszerek túlfeszültség-védelme

Gyengeáramú rendszerek túlfeszültség-védelme

A villamos energiaátviteli („erősáramú”) rendszerek túlfeszültség-védelme mellett indokolatlanul kevés figyelem jut a gyengeáramú hálózatok túlfeszültség-védelmének. Ez összefüggésben lehet azzal a tévhittel, hogy túlfeszültség-kárt csak az erősáramú hálózaton terjedő zavarok okozhatnak, de magyarázhatja az is, hogy a változatos műszaki paraméterek miatt a megfelelő védelmi eszközök kiválasztása lényegesen nagyobb körültekintést igényel, mint az erősáramú hálózatok esetében. Ettől függetlenül a gyengeáramú hálózatok túlfeszültség-védelme a védelmi koncepció nélkülözhetetlen része. A következőkben az OBO néhány olyan termékét mutatjuk be, amelyek hatásosan alkalmazhatóak a gyakrabban előforduló rendszerek túlfeszültség-védelmére.

TÁMOGATOTT CIKK

GFD301 védőtető alatti világítótest

GFD301 védőtető alatti világítótest

Az egyenletes megvilágítás és a terek átláthatósága különösen fontos a üzemanyag töltőállomásoknál, miközben a közel állandó igénybevétel miatt a költséghatékonyság is lényeges.

Éjszaka nem süt a nap

Éjszaka nem süt a nap

Hogyan tudunk mégis áttérni a 100%-ban megújuló energiaforrásokra?

A cím elég közhelyesnek tűnik, de a naperőművekkel kapcsolatban rendszeresen elhangzik, hogy „Jó, de mi van, ha nem süt a nap, és a napelemek nem termelnek energiát? Akkor is kell világítani!”. Ugyan a kritika megalapozott, hiszen éjszaka a fotovoltaikus naperőművek nem képesek energiát termelni, de ennek ellenére számos megoldás van és lehet arra, hogy a közeli jövőben teljesen függetleníteni tudjuk magunkat a hagyományos energiaforrásoktól és az atomerőművektől. Elérhető cél a 100%-ban megújuló energiaforrásokra épülő villamos hálózat?

Paks II: jelentős a nemzetközi érdeklődés

Paks II: jelentős a nemzetközi érdeklődés

Jelentős volt a nemzetközi érdeklődés a Paks II beruházás iránt az Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon Szocsiban, mivel a beruházás egyike azoknak a Roszatom-projekteknek, amelyet az Európai Unió területén valósít meg az orosz atomenergetikai cég, és amelyre speciális, szigorú követelmények vonatkoznak – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítmény-fenntartásáért felelős államtitkár újságíróknak.

„Megbízható Munkaadó” címet nyert az OVIT

„Megbízható Munkaadó” címet nyert az OVIT

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kitüntetését csak azok a vállalatok kaphatják meg, amelyek példaértékűen gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről.

Az Elektrotechnikai Tagozat díjazottjai

Az Elektrotechnikai Tagozat díjazottjai

A 2018. május 12-én lezajlott MMK Küldöttgyűlésének ülésén átadásra került az MMK által alapított Zielinski Szilárd díj, Az Év Mérnöke Aranygyűrű Díj, illetve Az MMK Tiszteletbeli tag cím. Az Elektrotechnikai Tagozat részéről, ebben az évben is mindhárom kitüntetésre felterjesztésre került egy-egy kolléga. Idén mindhárom jelöltünk megkapta a kitüntetést!

Új Szakcsoport alakult a Vas Megyei Mérnöki Kamaránál.

Új Szakcsoport alakult a Vas Megyei Mérnöki Kamaránál.

Vas megyében régóta megvolt a szándék és igény egy elektrotechnikai szakcsoport megalakulására, de ezidáig a tettek elmaradtak. Ezen szándék a megvalósulás szakaszába lépett amikor 2018. április 24.-én - a villamos szakághoz tartozó kamarai tagok harmadának részvételével - megalakult a Vas Megyei Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Szakcsoportja.

Nem villamos robbanásbiztos berendezések képzés

Az MSZ EN ISO 80079-36:2016 és az MSZ EN ISO 80079-37:2016 alapján

A Magyar Szabványügyi Testület 2018. június 7-én képzést tart a nem villamos robbanásbiztos berendezések témakörében.

MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat

MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat

Az új szabvány bemutatására, és a szabványsorozat alkalmazási tapasztalatairól szóló fórumra kerül sor június 5-én.

Hol vásárolhatok szabványokat?

Hol vásárolhatok szabványokat?

Kezdjük egy kijelentéssel: A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény szerint nemzeti szabvány csak a nemzeti szabványügyi szerv felhatalmazása alapján forgalmazható és terjeszthető. Tehát cipőt a cipőboltból, szabványt a szabványboltból!

TÁMOGATOTT CIKK

Új T1+T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszköz az OBO-tól

Új T1+T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszköz az OBO-tól

A 2018-as frankfurti Light&Building kiállításon ismét számos új termékkel jelent meg az OBO, az elszigetelt villámvédelem kivitelezéséhez használható isCon szigetelt vezetékek új típusaitól a villamos energiaátviteli és informatikai rendszerekben használható túlfeszültség-védelmi eszközökig – hogy csak a villámvédelmi termékeket említsük. Ezek egyike az MCF Compact, amely a még 2000-ben megjelent, de mindmáig népszerű MC sorozatjelű szikraközös túlfeszültség-védelmi eszközök továbbfejlesztett változata.

Alállomások digitalizálása

Alállomások digitalizálása

Digitális alállomás fogalma hazánkban még csak elméletben létezik, Lengyelországban a legnagyobb áramszolgáltató most szándékozik megépíteni az első ilyen berendezést tapasztalatszerzés céljából. Hogy mi is rejlik a nagy és megfoghatatlan név mögött, ennek jártunk utána részletesen.

Hol tart a magyar banki digitalizáció?

Hol tart a magyar banki digitalizáció?

Magyarország a hetedik helyen áll a vizsgált kilenc közép-kelet-európai ország rangsorában. Az elemzésbe vont nyolc legnagyobb hazai bank digitális fejlettsége csak a szlovén és a lettországi szereplőknél bizonyult jobbnak.

TÁMOGATOTT CIKK

Spotlámpával a tökéletes megvilágításért

Spotlámpával a tökéletes megvilágításért

A Feilo Sylvania bemutatja új termékét, a Start Track Spot-ot, mely tökéletes világítási megoldást nyújt kiskereskedelmi felhasználásra.

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

A villamos vezetékek feladata többféle: egyszerű jelátvitel az automatikai áramköröknél, vezérlési és szabályozási funkciók, valamint energia átvitele. Ez utóbbiaknál a fogyasztók teljesítményéhez méretezett vezetékeket kell használni. Mindkét fajta vezetéknél a gyakorlatban a hajlékony, rézerekből álló szigetelt vezetékek különböző típusai terjedtek el a kapcsolószekrénynél.

TÁMOGATOTT CIKK

Vasbeton építményszerkezetek villámvédelmi célú felhasználása

Vasbeton építményszerkezetek villámvédelmi célú felhasználása

Számos épület és egyéb építmény vasbeton vázszerkezettel létesül, amelyet részben vagy egészben villámvédelmi célra is fel lehet, illetve fel kell használni. Annak ellenére, hogy ez az építési technológia széles körben alkalmazott, az így készülő épületek villámvédelmi rendszerének szabványos kialakítása több olyan részletkérdést is felvet, amelyeknek érdemes egy kis figyelmet szentelni.

VII. Szolár Konferencia – Szakmai- és befektetői Workshop

A 7. alkalommal megrendezésre kerülő konferencia célja, a szakma és a befektetők találkozása, sikeresebb együttműködése, új napelemes projektek elősegítése, a beruházók döntésének megkönnyítése és a potenciális kivitelezőkkel kapcsolatok építése. Időpont: 2018. április 25. Helyszín: Forster Vadászkastély, Bugyi