e-villamos online szaklap

Vezeték nélküli töltési megoldások

Vezeték nélküli töltési megoldások

Az elmúlt években a vezeték nélküli töltés praktikussága és könnyen kezelhetősége miatt egyre elterjedtebbé vált. A mobilcégek prémium okostelefonjai már rendelkeznek ezzel a töltési technológiával. A piacon 3 szabvány létezik, melyek indukciós töltést és mágneses rezonanciát használnak.

Új kültéri lámpatest

Új kültéri lámpatest

A Feilo Sylvania a professzionális felhasználási területek mellett folyamatosan jelenik meg lakossági termékekkel is. A beltéri lámpatestek és dekoratív fényforrások mellett a kültérre is figyelmet fordított. Miután sikeresen vezette be lakossági kültéri lámpatest választékát (Velite), a választék bővítése mellett döntött.

Schrack Design

Schrack Design

Egyszerű és biztonságos elosztótervezés

A Schrack Design segítségével egyszerűen, gyorsan és a szabványnak megfelelő elosztóberendezést tervezhet. Az előnézeti és kapcsolási rajzok elkészítése mellett ellenőrizheti az elosztóberendezést melegedésre (630A-ig) is az IEC TR 60890 előírásai szerint.

IOT rendszerek biztonságát növelő kutatások indulnak

IOT rendszerek biztonságát növelő kutatások indulnak

A 4 évig tartó SETIT projektben a Műegyetem mellett részt vesz a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem.

Digitális RUBIK-KOCKA a CES 2019 kiállításon Las Vegas-ban

Digitális RUBIK-KOCKA a CES 2019 kiállításon Las Vegas-ban

A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke és a Nokia Bell Labs összefogása az Intel standjánál egy legendás játékot hozott el a kiterjesztett és a kevert, 5G-n alapuló valóságba.

LED konferencia hamarosan!

LED konferencia hamarosan!

Fókuszban az intelligens világítás

A Világítástechnikai Társaság 2019. február 5–6-án rendezi meg a X. LED KONFERENCIÁT Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. A szervezők nemcsak világítási szakemberek jelentkezését várják az eseményre.

Építésügyi Műszaki Irányelvek

Építésügyi Műszaki Irányelvek

Írja le véleményét!

Immár, közel két évi előkészítő munka után felkerültek az ÉMI honlapjára és véleményezhetők az Építésügyi Műszaki Irányelvek. Ezek között vannak épületvillamos vonatkozásúak is. Az irányelven ugyan nem kötelezők, de ezeknek a szerződésbe való behivatkozásával (azon felül, hogy jóval kevesebbet kell írni) a szerződő felek számára egyértelmű és betartandó utasításokat jelent.

In memoriam Tuschák Róbert

In memoriam Tuschák Róbert

Életének 92. évében, 2018. november 22-én elhunyt Tuschák Róbert akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem emeritus professzora. Búcsúztatására szűk családi körben kerül sor.

Nőtt a villamosenergia-rendszer terhelése

Kilencedik alkalommal jelenik meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. közös kiadványa a nemzetközi és a magyar villamosenergia-rendszerről. Az adatokból kiderül, hogy 2017-ben a bruttó hazai villamosenergia-termelés mellett a felhasználás és a rendszerterhelési csúcs is megdőlt.

Nyilvántartásba kerülnek az energetikai szakreferensek

Nyilvántartásba kerülnek az energetikai szakreferensek

A Parlament a közeljövőben tárgyalja az energetikai tárgyú törvények, valamint egyes klímapolitikai és adózási tárgyú törvények módosításáról szóló T/3624. számú előterjesztést, mely több, a szakmagyakorlókat érintő változást tartalmaz.

TÁMOGATOTT CIKK

A Feilo Sylvania bemutatja START Surface IP66-ot

A Feilo Sylvania bemutatja START Surface IP66-ot

A Feilo Sylvania START Surface IP66 a mennyezeti lámpatestek új családjába tartozik, lakó-és kereskedelmi bejáratokhoz és folyosóhoz fejlesztették ki.

Ajánlás a villamos balesetek megelőzéséhez és csökkentéséhez

A villamos energia ma már nélkülözhetetlen a mindennepi életben. A kisfeszültségű villamos hálózat szó szerint behálózza környezetünket, a villamos fogyasztókészülékeknek se szeri se száma, nem is beszélve az infokommunikációs eszközök töltőiről, stb.

Elérhetőbbé válnak a szabványok

Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

Elhunyt Dr. Horváth Tibor Róbert

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Dr. Horváth Tibor professzor emeritus 2018. november 16-án, életének 91. évében elhunyt. Búcsúztatására 2018. december 14-én (pénteken) 11:15 órakor kerül sor a Rákospalotai temetőben.

TÁMOGATOTT CIKK

ABB Online Tudásportál videók

ABB Online Tudásportál videók

Újabb tudásportál-videókat tett közzé az ABB Hungary. Az ABB csoport több, mint 100 országban van jelen és 145 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

A tagság tapasztalatait és véleményét kérjük

Két témában szeretnénk a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat tagságának a véleményét kikérni.

Elhunyt Tuschák Róbert

Elhunyt Tuschák Róbert

Életének 92. évében meghalt Tuschák Róbert Széchenyi-díjas gépész- és villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem professor emeritusa – közölte az MTA a távirati irodával. Az akadémikust november 22-én érte a halál.

Beruházás-lebonyolítói mesteriskola indul 2019-ben

A beruházások hazánkban eddig nem tapasztalt méretű bővülése párosul a minőségi, gazdaságossági igények emelkedésével. Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlet tudásra van szükség. A cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy e többlet tudással rendelkező beruházás-lebonyolítókat foglalkoztassanak.