e-villamos online szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Az energiatárolás

Az energiatárolás

A dekarbonizált energiarendszerre történő átállás létfontosságú eleme

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaellátásra való átállás lehetetlen robusztus és flexibilis eszközök nélkül, amelyek lehetővé teszik a különböző megújuló energiaforrások által termelt energia és a fogyasztás szinkronizálását.

Megkétszereződött a megújuló energiaforrások támogatási kerete

Megkétszereződött a megújuló energiaforrások támogatási kerete

Az előző európai uniós pénzügyi ciklus 760 milliárd forintos keretéhez képest kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre a jelenlegi ciklusban a megújuló energia termelésével kapcsolatos beruházásokra – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára pénteken Nagykanizsán.

Csökken a paksi atomerőmű hatásfoka a hőség miatt

Csökken a paksi atomerőmű hatásfoka a hőség miatt

Az elmúlt napok meleg időjárása miatt emelkedik a Duna vizének hőmérséklete, ami rontja a paksi atomerőmű kondenzátorainak hatásfokát.

Mesterséges intelligencia chatel az E.ON Facebook-oldalán

Mesterséges intelligencia chatel az E.ON Facebook-oldalán

Az E.ON nemrég indította az éjjel-nappal rendelkezésre álló Chat Botit, a tanulékony chatbotot. Az új szolgáltatás célja, hogy az ügyfelek minél gyorsabban választ kapjanak kérdéseikre, illetve megoldást találjanak problémáikra. Az ügyfeleket kiszolgáló chatelő robot a bejövő üzenetek, kérdések alapján tanul, és a mesterséges intelligencia használatával egyre fejlettebb lesz.

Építőipari viták rendezése: TSZSZ

Építőipari viták rendezése: TSZSZ

Már öt éve működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), amelyet 2013 nyarán az építőiparban tapasztalható, több százmilliárd forintot kitevő kintlévőségek és lánctartozások visszaszorítása érdekében jogszabályi háttérrel hoztak létre. A szervezet létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy azokban az esetekben, amikor a teljesítés megtörténte az ügy dokumentumai és egy helyszíni szemle alapján megállapítható, elkerülhető legyen a többéves pereskedés.

A réz szerepe a fotovoltaikus energiaellátás területén

A réz szerepe a fotovoltaikus energiaellátás területén

A réz kulcsfontosságú anyag a napelemes energiaellátás töretlen fejlődése, és a fenntartható energiaellátás felé való átmenet költséghatékony megvalósításának biztosítása terén.

TÁMOGATOTT CIKK

Az igazi összhang fény és építészet között

Az igazi összhang fény és építészet között

A Sylvania bemutatja a Concord Tide Linear lineáris lámpatest családot, melyet kiskereskedelmi felhasználásra, illetve múzeumokba és a galériákba szán.

Kondenzátor születése

Kondenzátor születése

Egy szombathelyi üzemben a legmodernebb technológia hadrendbe állításával, naponta több ezer alumínium elektrolit kondenzátort állítanak elő. A kutatás-fejlesztéstől egészen a fizikai megvalósulásáig követtük nyomon az eszközök életútját.

Bővülő tűzvédelmi műszaki irányelvek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprő-ipari szabályozási, valamint tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával elkészítették és július 2-án megjelent a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem” című műszaki irányelv módosítása.

Szigorúbb követelmények a megújulókkal szemben

Szigorúbb követelmények a megújulókkal szemben

Az ellátásbiztonság növelése érdekében, valamint a villamosenergia rendszer költséghatékonyabb működése okán 2018. július 1-jétől pontosabb menetrendtartást vár el a megújulóenergia-termelőktől az új szabályozás.

Paks adja a hazai áramtermelés felét

Paks adja a hazai áramtermelés felét

Az 1982 óta működő paksi atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés felét 2016-ban – olvasható a KSH friss kiadványában.

Így állnak a megújulók itthon

Így állnak a megújulók itthon

Tavaly Magyarországon az előző évinél körülbelül 14 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek a vízerőművek (0,81 petajoule-t) és 17 százalékkal többet a szélerőművek (2,84 petajoule-t) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal primer energiamérlege szerint, de abban a megújuló alapú termelés további összetevőiről még nincsenek adatok.

Amit a VBSZ-ről tudni kell

Amit a VBSZ-ről tudni kell

2017. december 4-én a Magyar Közlöny 202. számában megjelent a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet és annak 1. melléklete a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat, amelynek megszületését évek, évtizedek óta várta a villamos szakma.

TÁMOGATOTT CIKK

Lineáris lámpatestet a galériákba

Lineáris lámpatestet a galériákba

A Sylvania bemutatja a Concord Tide lineáris lámpatest családot, melyet kiskereskedelmi felhasználásra illetve múzeumokba és a galériákba szán.

Építésügyi Műszaki Irányelvek az ÉMI-től

Megjelent az ÉMI Nonprofit Kft. legfrissebb tájékoztatója az Építésügyi Műszaki Irányelvek jelenlegi állapotáról. Kérjük a tisztelt kollégákat, hogy javaslataikkal, észrevételeikkel szóljanak hozzá a tájékoztatóhoz.

TÁMOGATOTT CIKK

Gyengeáramú rendszerek túlfeszültség-védelme

Gyengeáramú rendszerek túlfeszültség-védelme

A villamos energiaátviteli („erősáramú”) rendszerek túlfeszültség-védelme mellett indokolatlanul kevés figyelem jut a gyengeáramú hálózatok túlfeszültség-védelmének. Ez összefüggésben lehet azzal a tévhittel, hogy túlfeszültség-kárt csak az erősáramú hálózaton terjedő zavarok okozhatnak, de magyarázhatja az is, hogy a változatos műszaki paraméterek miatt a megfelelő védelmi eszközök kiválasztása lényegesen nagyobb körültekintést igényel, mint az erősáramú hálózatok esetében. Ettől függetlenül a gyengeáramú hálózatok túlfeszültség-védelme a védelmi koncepció nélkülözhetetlen része. A következőkben az OBO néhány olyan termékét mutatjuk be, amelyek hatásosan alkalmazhatóak a gyakrabban előforduló rendszerek túlfeszültség-védelmére.

TÁMOGATOTT CIKK

GFD301 védőtető alatti világítótest

GFD301 védőtető alatti világítótest

Az egyenletes megvilágítás és a terek átláthatósága különösen fontos a üzemanyag töltőállomásoknál, miközben a közel állandó igénybevétel miatt a költséghatékonyság is lényeges.

Éjszaka nem süt a nap

Hogyan tudunk mégis áttérni a 100%-ban megújuló energiaforrásokra?

A cím elég közhelyesnek tűnik, de a naperőművekkel kapcsolatban rendszeresen elhangzik, hogy „Jó, de mi van, ha nem süt a nap, és a napelemek nem termelnek energiát? Akkor is kell világítani!”. Ugyan a kritika megalapozott, hiszen éjszaka a fotovoltaikus naperőművek nem képesek energiát termelni, de ennek ellenére számos megoldás van és lehet arra, hogy a közeli jövőben teljesen függetleníteni tudjuk magunkat a hagyományos energiaforrásoktól és az atomerőművektől. Elérhető cél a 100%-ban megújuló energiaforrásokra épülő villamos hálózat?