e-villamos online szaklap

Nyilvántartásba kerülnek az energetikai szakreferensek

Nyilvántartásba kerülnek az energetikai szakreferensek

A Parlament a közeljövőben tárgyalja az energetikai tárgyú törvények, valamint egyes klímapolitikai és adózási tárgyú törvények módosításáról szóló T/3624. számú előterjesztést, mely több, a szakmagyakorlókat érintő változást tartalmaz.

A Feilo Sylvania bemutatja START Surface IP66-ot

A Feilo Sylvania bemutatja START Surface IP66-ot

A Feilo Sylvania START Surface IP66 a mennyezeti lámpatestek új családjába tartozik, lakó-és kereskedelmi bejáratokhoz és folyosóhoz fejlesztették ki.

Ajánlás a villamos balesetek megelőzéséhez és csökkentéséhez

A villamos energia ma már nélkülözhetetlen a mindennepi életben. A kisfeszültségű villamos hálózat szó szerint behálózza környezetünket, a villamos fogyasztókészülékeknek se szeri se száma, nem is beszélve az infokommunikációs eszközök töltőiről, stb.

Elérhetőbbé válnak a szabványok

Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

Elhunyt Dr. Horváth Tibor Róbert

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Dr. Horváth Tibor professzor emeritus 2018. november 16-án, életének 91. évében elhunyt. Búcsúztatására 2018. december 14-én (pénteken) 11:15 órakor kerül sor a Rákospalotai temetőben.

TÁMOGATOTT CIKK

ABB Online Tudásportál videók

ABB Online Tudásportál videók

Újabb tudásportál-videókat tett közzé az ABB Hungary. Az ABB csoport több, mint 100 országban van jelen és 145 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

A tagság tapasztalatait és véleményét kérjük

Két témában szeretnénk a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat tagságának a véleményét kikérni.

Elhunyt Tuschák Róbert

Elhunyt Tuschák Róbert

Életének 92. évében meghalt Tuschák Róbert Széchenyi-díjas gépész- és villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem professor emeritusa – közölte az MTA a távirati irodával. Az akadémikust november 22-én érte a halál.

Beruházás-lebonyolítói mesteriskola indul 2019-ben

A beruházások hazánkban eddig nem tapasztalt méretű bővülése párosul a minőségi, gazdaságossági igények emelkedésével. Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlet tudásra van szükség. A cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy e többlet tudással rendelkező beruházás-lebonyolítókat foglalkoztassanak.

TÁMOGATOTT CIKK

Bemutatkozik a díjnyertes Concord Pixer

Bemutatkozik a díjnyertes Concord Pixer

Kellemes és esztétikus irodai világítás a Sylvaniától

A legjobb világítástechnikai termékeket, innovációkat és ipari fejlesztéseket díjazták Londonban a Lux Award 2018 ceremónián, amelyen Sylvania Concord Pixer világítástechnikai megoldása megnyerte az „Interior Luminaira of the year” díjat az év legúttörőbb fejlesztésű belső világítótestért.

Bútorlapba süllyeszthető, felnyíló POP-UP dobozok

Bútorlapba süllyeszthető, felnyíló POP-UP dobozok

Praktikussága és széles felhasználási köre miatt nem csak irodaépületekben, hanem otthonokban is egyre népszerűbbek a POP-UP dobozok. Leginkább áramforrásként, de hálózati, videó vagy audió csatlakozóként is használhatók tárgyalóasztalba, íróasztalba vagy konyhabútorba szerelve.

Az eddigi legnagyobb hazai naperőmű épült meg Felsőzsolcán

Az eddigi legnagyobb hazai naperőmű épült meg Felsőzsolcán

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában.  A kilencmilliárd forintból elkészült, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítménybe csaknem 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek.

Megjelent az MSZ EN 60598-1:2015, Lámpatestek. 1. rész: Általános követelmények és vizsgálatok szabvány első módosítása

A lámpatestszabvány 2017 szeptemberében kiadott nemzetközi módosítását – rekordgyorsaságú európai bevezetése után – magyar nyelvű változatban is kiadja a Magyar Szabványügyi Testület.

TÁMOGATOTT CIKK

Berker kapcsolók

Berker kapcsolók

99 éve Németországból

A Berker GmbH Co. KG 1919 óta gyárt kiváló minőségű kapcsolókat és egyéb szerelvényeket. A mai napig minden termék Németországban készül és a legmagasabb minőségi követelményeknek tesz eleget.

TÁMOGATOTT CIKK

Egy kapcsoló két arca

Egy kapcsoló két arca

Új szerelvénycsalád a Legrand kínálatában

A Legrand új, egyszerre időtálló és megújuló koncepcióval készült régi és új vásárlói számára: egy mechanizmusból – mely a kor elvárásainak megfelelően minden műszaki igényt kielégít - két különböző stílussal rendelkező kapcsoló alakítható ki.

TÁMOGATOTT CIKK

Az akkumulátoros e-járművekről

Az akkumulátoros e-járművekről

2011-ben Az Európai bizottság az „Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához – Úton egy versenyképes és erőforrás-hatékony közlekedési rendszer felé” című Fehér könyvének 2.5 pontjában megfogalmazott tíz cél közül az első szerint: „A városi közlekedésben a „hagyományos tüzelőanyaggal működő” gépjárművek használatát 2030-ig felére kell csökkenteni, 2050-re pedig teljesen ki kell küszöbölni ahhoz, hogy a hosszú távú energia & klímacélokat elérjük.”

A Használhatóság Világnapja

A Használhatóság Világnapja

A jó használhatóságra irányuló tervezés alkalmazása az orvostechnikai eszközökre (MSZ EN 62366-1:2015)

Egy termék használhatósága azt jelenti, hogy a termék meghatározott feltételek között ellátja tervezett funkcióit, a terméket az alkalmazók a megadott feladatokra a megadott környezetben eredményesen, hatékonyan, megelégedettséggel használják.

Energiagazdálkodás a XXI. században - konferencia neves előadókkal

2018. október 25., New York Palace Hotel Budapest

Zöld erőművek tervei, kapacitása. Az egyedi fűtési rendszerek hátrányai a távfűtéssel szemben. A kéményes készülékek betiltásának hatásai. Távfűtés mellett a távhűtés létjogosultsága.