e-villamos online szaklap

Sorra dőlnek a naperőműves rekordok

| | |  1 | |

Sorra dőlnek a naperőműves rekordok

Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai már 2023. április 22-én, pénteken is minden korábbit felülmúló áramtermelési csúcsot mutattak az ipari naperőműveknél. Az abszolút rekordot a szombat hozta el a déltájban mért 2541 megawattal, ettől csak minimálisan maradt el a vasárnap 2540 megawatton tetőző összesített érték.

A beépített teljesítmény folyamatos bővülése nyomán idén február óta minden hónapban újabb naperőműves csúcs született.

Az ipari méretű naperőművek eddigi legnagyobb negyedórás átlagteljesítménye 2023. április 22-én, szombaton, a negyed tizenkettő előtti negyedórában elérte a 2541 megawattot. A kimagasló értéket már megelőlegezte a pénteki, 2450  megawattos mutató is, a vasárnap 2540 megawattig felfutó termelés pedig minden idők második legnagyobb adata. Az elmúlt hétvége így a 2023. március 18-án regisztrált, 2372 megawattos rekordot szorította le a dobogóról.  

Az ipari naperőművek 2869 megawattos jelenlegi összes beépített teljesítményük mintegy 88 százalékával érték el az új csúcsot. A negyedórás átlagos áramfogyasztás 71,5 százalékát fedezték ekkor a megújulók, több mint kétharmadát a naperőművek. Az energiaforrás sajátosságainál fogva a hasonlóképpen kiugró teljesítmények csak időszakosan, a déli órákban állnak rendelkezésre.  A rekorddöntés a nyárias időjárás mellett a legnagyobb, 233 MW feletti kapacitású hazai fotovoltaikus létesítmény múlt heti üzembe helyezésének is köszönhető. A mára rendszeressé váló termelési csúcsok is alátámasztják a hazai villamosenergia-rendszer rugalmasságának fokozása érdekében megkezdett munka indokoltságát és időszerűségét.

Az elmúlt években nemzetközi összevetésben is gyors ütemben nyert teret a napenergia hasznosítása Magyarországon. A hazai beépített napelemes kapacitások tavaly 1100 megawattal bővültek, az 50 kW alatti napelemeket is beleértve mára meghaladták a 4500 megawattot. E teljesítmény mintegy kétharmadát az ipari erőművek adják. Tavaly év vége óta kiugró mértékben, több mint 170 megawattal bővült a háztartási méretű kiserőművek összes kapacitása. A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos cél az elért előrehaladás alapján már jóval korábban valóra válhat, a következő évtized elejére pedig kétszeresen is túlteljesülhet.

NapelemNaperőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Papp Péter | 2023. ápr. 29.

Áramtermelési csúcsról szól a bevezető ugyanakkor átlagteljesítményről a folytatás. Ami igazán érdekes volna az a termelt energia kWh-ban vagy más energiaegységben megadva. A teljesítmény egy képesség, a termelt energia a hasznos valóság. Nem a képesség a fontosabb.

Facebook-hozzászólásmodul