e-villamos online szaklap

Átmeneti időszak az új fogyasztásmérőhelyek bevezetésében

| | |  1 | |

A 2021. szeptember 1-vel indult új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyekkel kapcsolatban átmeneti időszak került bevezetésre, amely alatt a régi és az új rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérőhelyek is felszerelhetők.

Az elosztói engedélyesekkel történt egyeztetés alapján az a döntés született, hogy a 2021. szeptember 1. és október 15. közötti időszakot átmeneti időszak kerül bevezetésre, vagyis a régi és az új rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérőhelyek is felszerelhetők, illetve ezen időszakon belül energiaigény is beadható a régi szekrényekkel.

A korábban kihirdetett határidők az alábbiak szerint módosulnak:

  1. A korábbi elvárások szerinti, de érvényes rendszerengedéllyel rendelkező direkt fogyasztásmérő-szekrényeket 2021. augusztus 31-ig 2021. október 15-ig beadott igénybejelentések esetén még lehet alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy egy október elejei igényt akár decemberben is be fogunk kapcsolni a korábbi szekrénnyel.
  2. 2021. szeptember 1-től 2021. október 16-tól beadott igénybejelentések esetén, már csak az új rendszerengedéllyel rendelkező mérőhelyek kerülhetnek beépítésre.
  3. 2021. augusztus 31-ig 2021. október 15-ig elkészült, elosztói engedélyessel egyeztetett és hozzájárulásával ellátott tervek alapján a régebbi, de érvényes rendszerengedéllyel rendelkező szekrények a terv érvényességéig beépíthetők.
  4. 2021 előtt kiadott rendszerengedélyek 2021. augusztus 31-én 2021. október 15-én visszavonásra kerülnek. Az MVM DÉMÁSZ ellátási területére érvényes egyedi direkt mérések kivételt képeznek ez alól.

Fogyasztásmérő-szekrény

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


KÁRÁSZ PÁL | 2021. szept. 29.

Tisztelt Kollégák! A 2021. szeptember 1-vel indult új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyekkel kapcsolatban szeretnék néhány kérdésre váalszt kapni, mert az ostor rajtunk, gyakorló tervezőmérnökökön csattan. - Kik, milyen meggondolástól vezérelve döntöttek, határoztak a mérőszekrények növeléséről - Bevontak-e szakmagyakorlókat a folyamatba abból a szempontból, hogy ezek az új berendezések hogyan helyezhetők el meglévő épületekben - Miért volt szükség a mérőhelyek jelentős mértékű növelésére Sorra jelentkeznek az igények a 40...50...60 évvel ezelőtt épült társasházak és tömblakások fővezetékeinek és mérőhelyeinek felújítására és a legnagyobb gond ott jelentkezik, hogy az építészeti adottságokból fakadóan még a korábbi elvárások szerinti, de érvényes rendszerengedéllyel rendelkező direkt fogyasztásmérő szekrényeket is csak cipőkanállal lehetett beépíteni a régi, 70...80 cm széles faliszekrényekbe, ahová ráadásul időközben még a különböző gyengeáramú szolgáltatók is ”beköltöztek” a maguk kis dobozaikkal. Az új méretekkel - 300×750 mm vagy 600×750 mm - képtelenség a feladatot megoldani, a szekrények méreteivel a beépítési helyek nem lettek nagyobbak. Új létesítésű épületek esetében van mód az építésszel egyezkedni, de ma már ez sem egyszerű, mert az építtető minél nagyobb hasznos alapterületet akar eladni minél kisebb közösségi terület rovására. Úgy gondolom, hogy ez a rendelkezés nem törvény és nem kormányrendelet, tehát lenni kell kompromisszumos lehetőségnek, különben a régi épülteknél másképpen a feladatok nem oldhatók meg. Megtisztelő és megnyugtató válaszukat előre is megköszönöm. Kárász Pál villamosmérnök, szakmérnök, tervező

Facebook-hozzászólásmodul