e-villamos online szaklap

Okosmegoldásokkal a koronavírus ellen

| | |  0 | |

Okosmegoldásokkal a koronavírus ellen

Miközben a világ a koronavírus-járvány okozta sokkban van, már az is kirajzolódik, milyen megoldások határozzák meg a jövőben a világ gazdáságának irányait és mindennapjainkat. Mi lehet a szerepe a vállalati, tudományos innovációnak, fejlesztéseknek a járvány után kibontakozó új világban?

 Zsivola Gabriella, a Tungsram okos megoldásokért felelős szakértője szerint az okosépületek és -városok alapvető szerepet játszanak majd az emberi jóllétben és a járványok kézben tartásában.

Okosépületek szerepe a járvány féken tartásában

Az utóbbi esztendőkben az üzleti és technológia világának leggyakrabban használt kifejezése a „smart” vagyis az “okos”. Okosváros, okosépület, okosotthon, okosvilágítás, okos megoldások: a földgolyón mindenhol a digitalizált, automatizált, komputerizált adatelemzésen alapuló termékek és szolgáltatások új korszakába lépnek a települések, állami intézmények, versenypiaci szereplők, amelytől azt remélik, hogy költségtakarékosan, fenntartható módon járulnak hozzá a polgárok életkörülményeihez, az emberi jólléthez. A COVID-19 járvány még inkább a figyelem középpontjába terelte e trendeket, hiszen a közeli és távoli jövőben is nagy szükség van olyan smart megoldásokra, amelyek segítenek a járvány féken tartásában, a fertőzések elkerülésében, másfelől pedig olyan élhető lakókörnyezetet teremtenek, amelyben a személyes biztonság és az önellátás nagyobb fokú. Elég csak a járvány elején beállt, lakossági élelmiszerellátási pánikra, vagy a távoli országokból érkező áruk fertőzöttségétől való félelmekre gondolni.  Okosszoftverekkel, -rendszerekkel kimutathatóan visszafogható a koronavírus terjedése a kiemelt színtereken, például az idősotthonokban és a kórházakban. Ezekben az intézményekben digitális intelligencia segítségével végezhető el az adatvezérelt döntéshozatal és a centralizált, gyors irányítás. Automatikusan mérhető az épületbe lépők testhőmérséklete, a fertőzöttség bebizonyosodása utáni kontaktkutatáshoz pedig a mobiltechnológia nyújthat segítséget. Ha ahhoz az érintett is hozzájárul, a kórházon, az idősotthonon belüli mozgása is követhető, az utóbbiban például okoskarkötővel, amely a bentlakó egészségügyi értékeiről is folyamatosan tájékoztatja a személyzetet, a személyiségi és betegjogok tiszteletben tartása mellett.

Az eszközök már a piacon vannak, sőt, magyar szereplők is labdába rúgnak – néha akár szó szerint is: az ország legnagyobb középülete, a Puskás Stadion egy olyan magyar fejlesztésű létesítménykezelő szoftvert alkalmaz, amely további partnerekkel együtt akár képes lehet a fentiek teljes működtetésére.

A kültéri világítás adhatja az okosváros alapját

Az okos gondolkodásmód a települések szintjén is értelmezhető, világszerte működnek, készülnek az okosváros-koncepciók.  Ez nem a távoli jövő, a Roland Berger tanácsadó cég felmérésében a világ 15 legokosabb városát vette számba, amelyek közül persze öt kínai, de szerepel köztük London, Birmingham, Párizs és a szomszédos Bécs is, amely már 2017-ben felépítette a digitális keretrendszert és azóta a visszajelzések, eredmények alapján fejleszt új szolgáltatásokat. Itthon is több kezdeményezés indult el, legutóbb Debrecen készítette el 68 oldalas smart city tanulmánytervét a város digitális megújítására.

Ahány város, annyi elképzelés alakulhat ki, de egy közös pontot érdemes kiemelni a különböző koncepciók közül, amely egyébként a megújult Tungsram rövid és hosszú távú terveiben is kiemelt szerephez jutott. Ez pedig nem más, mint a települések kültéri világítása. Ahogy az egy korábbi cikkben is megjelent, a nagyjából ötven méterenként elhelyezett lámpaoszlopok az okos­infrastruktúra gerincét alkothatják. A lámpaoszlopokat további szenzorokkal, mérőeszközökkel, kamerákkal, jeladókkal lehet felszerelni, amelyek folyamatosan szolgáltatnak adatokat a közlekedés, parkolás szervezőinek.

Emellett szolgáltathatnak nyilvános wifit, a közbiztonságban is szerepet kaphatnak vagy éppen légszennyezettségi adatokat küldhetnek tovább, de akár a járvánnyal összefüggésben gyakran emlegetett kontaktkutatásban is segítséget nyújthatnak.

Mindez ráadásul folyamatos költségmegtakarítást eredményez, hiszen a modern világítás LED-alapú, amelynek energiafogyasztása töredéke a korábbi megoldásoknak. Ráadásul egyre terjed az a finanszírozási modell is, amelyben egy energetikai szolgáltató harmadik félként kifizeti a beruházás egy részét vagy egészét, a beruházó pedig az energiamegtakarításon nyert összegből törleszti ezt. Így a rezsi gyakorlatilag ugyanannyi marad a futamidő alatt, mint előtte, a törlesztés után pedig jóval kedvezőbb. Ez a példa is mutatja, hogy az „okosság” nem csak képességet jelöl, hanem olyan fenntartható megoldást, amely mindannyiunk jövőjét biztosítja.

(A teljes cikk eredetiben a Magyar Nemzet 2020.július 17. lapszámában jelent meg, online pedig az alábbi linkről érhető el: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/okosmegoldasokkal-a-vilagjarvany-ellen-8390748/)

TungsramVilágítástechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul