e-villamos online szaklap

Okosváros a közvilágításra alapozva

| | |  0 | |

Okosváros a közvilágításra alapozva

Gyorsan változó világban élünk, ahol a nagyvárosok egyre több és komplexebb kihívással szembesülnek: rohamosan növekszik a városba költözők száma, emelkedik az energiafogyasztás vagy épp a CO2-kibocsátás. Ráadásul a legtöbb város folyamatosan túlvilágított, ami ismételten negatívan befolyásolja környezetünket.

A közvilágítás az egyik legkiterjedtebb hálózat, olyan, mint a város idegrendszere, amely több millió lámpát köt össze világszerte. A fenti kihívások leküzdésére a közvilágításon alapuló Smart City koncepciók számos megoldást kínálhatnak.

A Smart city, nem végállapot, hanem inkább egy folyamat, melynek célja, hogy a város állandó fejlődés mellett gyorsabban tudjon reagálni a környezeti és technikai kihívásokra, és élhetőbb közeget teremtsen az ott élők számára.  

A jó hír az, hogy a közvilágításon keresztül mindez gyorsan elérhető, sőt a világítást használva platformként, 3 lépésben okos várossá alakítható bármelyik település.

1. lépés

Cseréljük le az elavult világítást LED-re, máris jobban kivilágított és biztonságosabb tereket nyerünk. A városok összköltsége közel 40%-ban, a világításból ered. A LED-technológia egyik előnye, hogy a hagyományos megoldásokhoz képest lényegesebben kevesebb energiát igényel. Már önmagában 50%-70%-os költségcsökkenést eredményezhet és a Smart city megoldások ezt még csak tovább fokozzák.

2. lépés

A szenzorokkal ellátott lámpatestek egy külön platformon keresztül, akár távolról is, egyszerűen szabályozhatók, pont úgy és akkor, ahogyan arra szükség van az adott lokáción. Az elemzéseknek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető és ütemezhető pl. a karbantartás, így hosszú távon hatékonyabb és gazdaságosabb működés érhető el.

A fények tompítása, le- és felkapcsolása, időzítése távolról vezérelhető, PLC vagy RF Mesh összeköttetésen keresztül. A fejlettebb világítási szolgáltatások viszont, mint az adaptív világítás vagy a vészhelyzeti reagálás gyorsabb és biztonságosabb mobilhálózatot igényelnek. A mobilhálózat alacsonyabb késleltetési idő mellett teszik lehetővé a stabilabb összeköttetéseket, amelyek elengedhetetlenek a komplexebb Smart city megoldásokhoz.

3. lépés

Ahogy a 2. lépésben már utaltunk rá, a gyorsabb, biztonságosabb mobilhálózat elengedhetetlen a komplexebb megoldásokhoz. A 4G LTE és 5G által biztosított platformoknak köszönhetően további funkciók válnak elérhetővé a városiak számára, például: megnövekedett közbiztonság (pl. pánik gomb, térfigyelő kamerák kihelyezésével), okos padok és kijelzők telepítése a buszmegállókba, intelligens parkolás és elektromos járművek töltési lehetősége, a levegő minőségének figyelése és optimalizált forgalomirányítás. A smart kiegészítőkkel bővített lámpatestek és integrált rendszerek minden értelemben okos várost teremtenek.

A világítás, mint az okos város platformja

A közvilágításon alapuló smart city beruházás a városok számára többszörösen is megtérülő befektetés: hozzájárul a költségek csökkentéséhez, csökkenti a városok széndioxid kibocsájtását, valamint növeli a lakók biztonságát és életminőségét.

TungsramVilágítástechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul