e-villamos online szaklap

Kérdés a villámvédelmi tervezési jogosultsággal kapcsolatban

| | |  0 | |

Egy tervező kolléga kérdéssel fordult a tagozatunkhoz, amelyben a V – Építményvillamossági tervezés" jogosultsággal kapcsolatban kért segítséget. A válaszunkat anonim módon, nyilvánosan tesszük közé, mert hasznos lehet mások számára is.

Kérdés

Jogosultsági kérdéssel fordulok Önhöz. Rendelkezem „V – Építményvillamossági tervezés” jogosultsággal. A 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet szerint az ezzel végezhető tevékenységek között szerepel a villámvédelem, valamint villamos megújuló rendszerek a közcélú csatlakozási pontig tervezése. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi az, amit a villámvédelmen belül, valamint a villamos megújuló rendszerek tervezésén belül tervezhetek? Mivel létezik „Vn – Norma szerinti villámvédelmi berendezés létesítése” különösen gyakorlott szakterület, azt feltételeztem, hogy a „V” jogosultsággal csak nem norma szerinti villámvédelmi rendszert tervezhetek. A megújuló rendszerekkel kapcsolatban felmerült bennem, hogy esetlegesen valamilyen teljesítményhatárig tervezhetek például napelemes rendszert (mondjuk 50 kVA-ig?). Ha ez nem így van, mire vonatkoznak a kormányrendeletben fentebb említett tevékenységek?

Legyen szíves ezzel kapcsolatban állást tájékoztatást adni, mert számomra nem egyértelmű a kormányrendelet és nem szeretnék vitás jogosultsági helyzetbe kerülni.

Válasz

A kérdésre Sárosi Csanád, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának elnöke és Dr. Kovács Károly, elnökségi tag fogalmazott meg választ: 

Kérdését két különböző terültre tette fel, ezeknek egymásra gyakorolt hatása nincsen:

  1. Villámvédelmi tervezés: A jelenlegi jogszabályok és a hatósági gyakorlat alapján Ön csak V(n) tanúsítással tervezhet norma szerinti villámvédelmet, építmények és a szabadon álló naperőművek esetén is! Tehát, amennyiben Önnek nincs V(n) tanúsítása, villámvédelmet nem tervezhet. A norma szerinti villámvédelem szabványosítása előtt, a tervezői jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlók számára készült a V274 tanúsítás, amivel nem norma szerinti villámvédelmet tervezhetnek. Az létesítések túlnyomó többségében azonban – még meglévő épületek, építmények esetében is – a naperőmű telepítése az OTSZ alapján mindenképpen norma szerinti villámvédelmet igényel, ezért a V(n) nem megkerülhető.

  2. Naperőművet Ön, továbbra is tervezhet „V” jogosultsággal – gyakorlatilag (kialakítástól függően) teljesítménykorlátozás nélkül. Az új „EN-ME” jogosultság ebből a szempontból vagylagos kapcsolatban áll a „V”-vel. A „V” leírásában ez egyértelműen szerepel: „Építmények és szabad terek közép- és kisfeszültségű rendszereinek (kül- és beltéri világítás, villámvédelem, folyamatirányítás, építményautomatika, távközlési és informatikai hálózat, egyéb gyengeáramú rendszerek, villamos energiaellátó rendszerek a fogyasztói oldaltól a közcélú csatlakozási pontig, valamint villamos megújuló rendszerek a közcélú csatlakozási pontig) tervezése.

Villámvédelem

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul