e-villamos online szaklap

Eredményes volt a megújuló energiaforrásból termelt áram támogatására tavaly kiírt pályázat

| | |  0 | |

Eredményes volt a megújuló energiaforrásból termelt áram támogatására tavaly kiírt pályázat

Eredményesnek nyilvánította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés támogatására tavaly júliusban kiírt pályázati eljárást.

A MEKH közleménye szerint 15 munkanapon belül határozatokat hoznak az egyes pályázati dokumentációkról, amelyekben azokat nyertessé vagy érvénytelenné nyilvánítják, illetve a pályázatok sorrendje alapján elutasítják – tájékoztatta a hivatal az MTI-t.

A hivatal felidézte, hogy a villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tenderen öt és félszeres a túljelentkezés, a pályázók 2145 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben. Túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is. A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 megawatt (MW). Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is igen kedvezőek – hangsúlyozta a MEKH.

A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 forint kilowattóránként (kWh), a legmagasabb 26,65 forint, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 forint.

A hivatal emlékeztetett, hogy a 2019-es METÁR-tendernél az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 forint volt kilowattóránként. A nyertes pályázók átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 forint, míg a nagy kategóriában 21,69 forint lett kilowattóránként.

A 2020-as METÁR-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést mutatnak a 2019-es kiíráshoz képest – hívta fel a figyelmet a MEKH. A hivatal a pályázók és a pályázatok azonosító adatait 2020 októberében tette közzé, a hiánypótlás teljesítésére, illetve a változások bejelentésére december közepéig volt lehetőség.

A MEKH első alkalommal 2019-ben hirdette meg a METÁR-tendert, ahol 72 projekt kapott támogatást. A nyertesek 15 éven át évente összesen 229 millió forint támogatást kaphatnak az újonnan megtermelt évi 193 GWh villamosenergia-mennyiség után.

METÁR

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul