e-villamos online szaklap

Villamos védelem megvalósítása fali rack szekrényekben

A Legrand hagyományos (PDU) elosztósorai az összes szükséges kritériumnak megfelelnek

| | |  0 | |

Villamos védelem megvalósítása fali rack szekrényekben

Az adatközpontok dinamikus elterjedésével a szerver szekrényekbe telepíthető elosztósorok funkciókínálata hatalmas mértékben megnövekedett, hiszen egyes készülékek már képesek akár 30-40 különböző környezeti szenzor csatlakoztatására és komplett rack felügyelet megvalósítására, sőt akár fizikai és virtuális szerverek ki és bekapcsolására vagy áramköri villamos mérésekre.

Természetesen fali rackek esetén egy elosztósornak jóval egyszerűbb feladatok ellátására van szükség. Fő feladata az energia elosztása, valamint az eszközök folyamatos és biztonságos megtáplálása. Az IT eszközök villamos védelme alatt általában két, egymástól különböző funkció jöhet számításba: túlfeszültség- és szünetmentes védelem.

Utóbbi kivitelezésére a Legrand Keor PDU kínálata ideális megoldást nyújthat, hiszen 150 mm mélysége és 2U magassága lehetővé teszi a legkisebb fali rack szekrényekbe történő telepítést. Szünetmentes védelem megvalósítása fali rack szekrényben manapság egyre növekvő tendenciát mutat, de még közel sem nevezhető elterjedt módszertannak. Alapvető elvárás viszont, hogy minden villamos berendezést védeni kell túlfeszültségek ellen. A megfelelő gyártmány kiválasztásához két dologra mindenképp érdemes odafigyelni:

  • Nem minden túlfeszültség-védett rack elosztósor felel meg a hazai és nemzetközi túlfeszültség-védelmi szabványnak (MSZ EN 61643-11 és IEC EN 61643-11). Egy épület túlfeszültség védelme több szintből tevődik össze, amelyet a szabvány T1, T2 és T3 csoportba sorol. A teljes védelem csak akkor nevezhető maximálisnak, ha mind a három szint szakszerűen ki van építve.
    Az első kettő szint (T1 és T2) minden esetben villamos tervezői és villanyszerelői kompetencia, hiszen ezek a készülékek a különböző villamos elosztó szekrényekbe kerülnek telepítésre. A harmadik szintet (T3) és annak többszörözését viszont sok esetben már az IT menedzser is végezheti. Minden esetben érdemes megvizsgálni, hogy a kiválasztott típus valóban megfelel-e a szabványnak, hiszen csak ekkor lesz teljes a védelmi szint és csak ekkor valósulhat meg teljes koordináció a túlfeszültség levezetésére szolgáló eszközök között. Legtöbb esetben nincs jelentős árkülönbség a szabványos T3 vizsgálati osztályú pdu és egyéb túlfeszültség-védelemmel ellátott elosztósorok között, ezért érdemes időt szentelni a kiválasztásra a pénzügyi és adatvesztési kockázat minimalizálása érdekében. 

  • Minden túlfeszültség-levezetővel ellátott eszköz rendelkezik valamilyen állapotjelzővel. Legtöbb esetben egy kis ablakról van szó, amely normál üzemmódban zöld színt mutat. Ebben az állapotban a készülék képes az esetlegesen bejövő túlfeszültség korlátozására, tehát az készülék képes ellátni a feladatát. Amennyiben a zöld átváltott pirosra (vagy narancssárgára), akkor valószínűleg a védelem már korábban működésbe lépett, vagyis további túlfeszültségek korlátozására az eszköz már nem képes. Az elosztósor természetesen továbbra is használható a villamos energia elosztására és a berendezések megtáplálására, de túlfeszültségek elleni védelme teljesen megszűnik. A legtöbb rack elosztósor ugyanakkor beépített túlfeszültség-levezetővel rendelkezik, azaz a túlfeszültség elleni védelmet megvalósítható modul nem szerelhető ki az elosztósorból, így az első védelmet követően a rack szekrénybe beszerelt elosztósor többé soha nem lesz képes ellátni túlfeszültség korlátozást. Ezeknél az elosztósoroknál nem lehet mást tenni, mint áramtalanítani minden rákötött készüléket, kiszerelni, majd újabbra cserélni. Ezt a felesleges és pazarló módszert természetesen egyszerűen el lehet kerülni, amennyiben olyan elosztósor kerül kiválasztásra, amelyik hot swap cserélhető modullal van kialakítva, így a túlfeszültség védelmet megvalósító modul szabadon cserélhető folyamatos üzem mellett. 

A Legrand hot-swap cserélhető, T3 modullal szerelt rack elosztósora megfelel az összes fent említett kritériumnak, amely készletről megvásárolható a jelentősebb disztribútoroknál a 6 468 36 cikkszámon.

LegrandTúlfeszültség

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul