e-villamos online szaklap

Útmutató villamos kábelek használatához

| | |  0 | |

Útmutató villamos kábelek használatához

A Magyar Szabványügyi Testület elkészítette a 450/750 V névleges feszültségű kábelek használatára vonatkozó szabványok, azaz az MSZ EN 50565-1:2014 és az MSZ EN 50565-2:2014 magyar nyelvű változatát.

Az MSZ EN 50565 mindkét része útmutatást ad a berendezésgyártóknak, a kivitelezőknek és a végfelhasználóknak a kisfeszültségű villamos kábelek tulajdonságairól és azokról a korlátozásokról, amelyek az élet, az épületek és a javak biztonsága érdekében szükségesek, hogy a kábeleket biztonságos módon tudják kiválasztani, létesíteni és üzemeltetni.

Ezekben az európai szabványokban szereplő útmutatások alkalmazhatók az MSZ EN 50525 sorozat minden egyes kábeltípusára, továbbá hasonló típusú kisfeszültségű kábelekre is, amelyeket azonban e szabványok kifejezetten nem említenek.

Az 1. rész általános ajánlásokat és útmutatásokat nyújt, a 2. rész az MSZ EN 50525 szerinti kábeltípusok egyedi útmutatásait, például a megjelölést, a szerkezeti részleteket, a létesítésre vonatkozó ajánlásokat, a működési feltételeket és határértékeket, a hőmérsékleti határértékeket, valamint az ajánlott felhasználást/alkalmazhatóságot tartalmazza.

A létesítési gyakorlatról további információkat az MSZ HD 60364 szabványsorozat előírásai, valamint az egyéb nemzeti előírások/szabályozások tartalmaznak.

Szabvány

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul