e-villamos online szaklap

LED-világítás és okos megoldások irodák, irodaházak számára a Tungsramtól

| | |  0 | |

LED-világítás és okos megoldások irodák, irodaházak számára a Tungsramtól

Bárhonnan is dolgozzunk éppen, többet várunk el az irodától és az irodaházaktól munkavállalóként és bérlőként egyaránt. A fejlődő technológia, az innovatív belsőépítészeti megoldások és a munkavégzésre alkalmas terület bővülő alternatívái teljesen átalakították az irodáról alkotott elképzeléseinket.

Nem csak a munka világa változott meg, hanem az is, ahogyan az irodát használjuk

A munka világa is folyamatosan változik. Nem csak a hagyományos pozíciók és felelősségi körök alakultak át, hanem az is, ahogyan az irodát használjuk. Egyre többet dolgozunk otthonról -különösen az elmúlt néhány hónapban-, kávézókból vagy éppen közösségi (co-working) irodákból. Másképp használjuk már a klasszikus értelemben vett irodákat is. Nem kizárólag az íróasztal mellől végezzük a napi teendőket. A technológia fejlődésének köszönhetően, gyakorlatilag bárhonnan tarthatjuk a kapcsolatot munkatársainkkal, ügyfeleinkkel, legyen szó a hangulatosan berendezett lobbyról vagy egy kényelmes kávézósarokról.

Miért kap egyre több figyelmet az irodavilágítás?

Nem az irodavilágítás tervezésére vonatkozó előírások (MSZ EN 12464-1:2012) vagy az alapvető tervezési szempontok változtak meg az elmúlt években, hanem a munkavállalói, munkaadói és bérlői elvárások módosultak jelentősen.

Munkavállalóként többet várunk el az irodától. Választani szeretnénk a között, hogy éppen ülve vagy állva dolgozunk, egyedül vagy kollégákkal körülvéve, napfényes ablak mellett vagy a feladatvégzést támogató, jól megvilágított asztalnál ülve. Olyan terekben szeretnénk időt tölteni, amely pozitívan hat hangulatunkra, javítja hatékonyságunkat a mindennapi munkavégzés során, valamint nem hat károsan egészségünkre.

Jobb világítással az eredményesebb munkavégzésért

Számos kutatás bizonyította, hogy a megfelelő világítás pozitívan hat az emberek hangulatára, befolyással van teljesítményükre, vizuális érzékelésükre és komfortérzetükre. Ez a munkáltatók számára sem elhanyagolható szempont. A jól megvilágított terek javíthatják a munkavállalók egészségét, közérzetét, hangulatát és teljesítményét, csökkenthetik a hiányzásokat, hozzájárulhatnak a munkaerő megtartáshoz. Mindent összevetve a megfelelő világítás hozzájárulhat a pozitív vállalati kultúra megteremtéséhez.

Okos és energiahatékony épületek

A gondosan megtervezett világítással a bérbeadók, létesítményüzemeltetők is jelentős versenyelőnyre tehetnek szert, ha olyan épületet, irodát kínálnak, amelyek energiahatékonyak, kevesebb karbantartást igényelnek és készen állnak az IoT megoldásokra vagy már rendelkeznek okos megoldásokkal.

Teljeskörű irodavilágítás és okos megoldások

Felismerve az irodavilágítás kihívásait és összetettségét a Tungsram folyamatosan úgy alakítja beltéri LED portfólióját, hogy alkalmazási területenként több alternatívat, rugalmasabb felhasználási lehetőséget is kínáljon a tervezők és kivitelezők számára. A Tungsram Tudolio termékcsalád pl. 3 féle színhőmérsékletben – akár szereléskor, egy gombnyomással is átállítható a kívánt színhőmérséklet -, 3 féle felszerelési módban is szerelhető (süllyesztett, függesztett vagy felületre szerelten).

Mivel az energiahatékonyság kiemelt szempont mind a Tungsram, mint partnerei számára, így termékei a legkorszerűbb LED technológián alapulnak, akár 80%-os energiamegtakarítást is eredményezve. A termékskála az ökolábnyom csökkentésén kívül figyelembe veszi a design szempontokat is, rugalmas megoldásokat biztosítva a tervezéshez.

A világítás szegmensén túl a Tungsram mára azonban jóval többet kínál. Szolgáltatásai között kifejezetten az irodáknak és irodaházaknak szánt okos megoldásokat is találhatunk, legyen szó okospadról, beltéri navigációról, okos parkolásról vagy épp energiahatékony létesítményüzemeltetésről.

Bővebb információ a Tungsram irodáknak szánt LED termékeiről és okos megoldásairól a letölthető brosúrában: LED Lighting and Smart Solution for your Offices and Buildings

5 szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni az irodavilágítás tervezésekor:

0. Vonatkozó előírások: MSZ EN 12464-1:2012
1. Ahhoz, hogy a környezetet hatékonyan tudjuk megvilágítani, ismerni kell az épület sajátosságait, egyedi kihívásait.
2. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a munkavállalók hogyan használják az egyes irodai területeket; legyen szó a folyosókról, tárgyalókról vagy a különböző közösségi helyekről, mint a konyha vagy az előtér.
3. Fontos, hogy megfelelő legyen az egyensúly a természetes és mesterséges fények között, amennyire ezt az építészeti kialakítás lehetővé teszi.
4. Vizuális komfort megteremtése. Ügyeljünk a kontrasztokra, káprázásra, kellemetlen fényvisszaverődésre (pl. a monitoron).
5. Egyenletes fényeloszlás biztosítása, az árnyékok minimalizálása, kiküszöbölése.

LEDTungsramVilágítástechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul