e-villamos online szaklap

Megjelentek a tavalyi energiastatisztikai adatok

| | |  0 | |

Megjelentek a tavalyi energiastatisztikai adatok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2019-es előzetes energiastatisztikai adatai szerint a napelemek által termelt villamos energia kiugró mértékben növekedett, ezzel közel 124%-kal haladta meg az előző évit.

A bioüzemanyagok termelése 6%-kal nőtt, a széntermelés viszont közel 13%-kal esett vissza.

A 2019. évi primer belföldi felhasználás (1113 PJ) 2018-hoz képest gyakorlatilag nem változott, az egyes energiatermékek esetében azonban eltérő változások voltak. A szén, az éghető megújuló energiaforrások és a villamos energia nettó import felhasználása csökkent, míg a földgáz, valamint a nem éghető megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználása nőtt.

Az előzetes adatok szerint az elsődleges energiahordozók termelése 2019-ben tovább csökkent (458 PJ volt), ezen belül a széntermelés közel 13%-kal, a földgáztermelés 10%-kal esett vissza. A primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és földgáz-behozatal biztosította (702 PJ). A nettó import összesen 130 PJ-lal (20%-kal) emelkedett, döntően a földgáz megnövekedett behozatala miatt. A földgázbehozatal jelentős része azonban készletnövelési, tárolási célt szolgált, az előzetes adatok szerint 2019-ben a primer belföldi földgáz felhasználás csak enyhén, 1,8%-kal növekedett 2018-hoz képest. A földgáz 2019. évi zárókészletének szintje (222 PJ) történelmi rekord szinten volt.

Az üzemanyagok belföldi forgalma az utóbbi évek folyamatos növekedését követően tovább emelkedett, az előzetes adatok alapján 2019-ben 2,8%-kal haladta meg a 2018. évit.

Az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett, a bioüzemanyagok termelése pedig 6%-kal nőtt. A szilárd biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése tovább folytatódott (a visszaesés mértéke 3, illetve 4%-ot tett ki).

2019-ben a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége 6%-kal emelkedett az előző évhez képest. A nukleáris és fosszilis alapú energiatermelés nőtt, a biogáz alapú termelés csökkent, továbbá a napelemek által termelt villamos energia kiugró mértékben növekedett, közel 124%-kal haladta meg az előző évit. A szélerőművek által termelt villamos energia változatlan beépített teljesítmény mellett, 20%-kal nőtt. A fosszilis alapú villamosenergia-termelésen belül a szén és széntermék (elsősorban lignit) alapú termelés csökkent 13,5%-kal, a földgáz alapú termelés nőtt 18,5%-kal.

A bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya 1,4 százalékpontos emelkedéssel 9,7%-ra emelkedett, köszönhetően annak, hogy a megújuló alapú termelés nagyobb mértékben nőtt, mint a bruttó fogyasztás.

A hőszolgáltatásra előállított hő az előzetes adatok alapján közel 2%-kal kevesebb volt, mint 2018-ban.

Energetika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul