e-villamos online szaklap

Világításkorszerűsítés a benzinkúton

Tungsram AMIx LED

| | |  0 | |

Világításkorszerűsítés a benzinkúton

A benzinkutak megvilágítása igen speciális feladat. Mivel folyamatosan nyitva vannak, ezért világítás szempontjából a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy olyan lámpát találjanak, amely jól bírja a megpróbáltatásokat, legyen szó akár a folyamatos használatról vagy a szélsőséges időjárási viszonyokról, és emellett még energiatakarékos is legyen.

További fontos szempont, hogy minden napszakban megfelelő fényt biztosítson, különös tekintettel az ott tartózkodók biztonságára és komfortérzetére.

Hasonló kihívásokkal szembesült a Tungsram legutóbbi projektje során, amikor a Saint-Aunès közelében lévő Ecoparc töltőállomás világításkorszerűsítését tervezte.

A kihívás

Az Ecoparc benzinkút Franciaország déli részén, a Saint-Aunès melletti 113-as országút mentén található. A benzinkút a hét minden napján, éjjel-nappal folyamatosan üzemel. Éppen ezért nagyon jó minőségű, erős és tartós világítást igényel, mely az éjjel érkező vásárlók igényeit is ki tudja elégíteni. Különösen fontos volt, hogy a világítás a járművezetők számára megfelelő és biztonságos körülményeket teremtsen a töltőállomás egész területén, pl. nem okoz zavaró káprázást, nem vakítja el a benzinkútra érkezőket.

A tervezés során kiemelt szempont volt az alacsonyabb energiafogyasztás elérése, a korábbiakhoz képest jobb minőségű és nagyobb biztonságot garantáló világítással. A megbízó olyan világítási megoldást keresett, ahol a lámpák kevesebb karbantartás mellett, hosszú távon is hatékonyan működnek.

A megoldás

A korszerűsítési projektben a Tungsram francia partnerével, a CGED Montpellierrel együtt vett részt. A Leclerc Saint-Aunès mellett található Ecoparc benzinkút igényeinek a Tungsram által gyártott, AMIx LED lámpája bizonyult a legmegfelelőbbnek az elavult lámpatestek energiahatékony cseréjére. A Tungsram LED álmennyezeti lámpája kiválóan alkalmas benzinkutak, magas belmagasságú raktárak, fedett parkolók, ipari területek, illetve egyéb területvilágítási megoldásokhoz. Ideális a hagyományos, mint például gázkisüléses (HID) lámpák helyettesítésére, valamint újépítésű területeken is alkalmazható.

Az AMIx egyik különlegessége, a reflektor technológián alapuló optikai megoldás, mely egyenletes megvilágítást biztosít függőleges és vízszintes irányban is, miközben minimalizálja a megvilágításból eredő káprázást, akár közvetlenül a lámpatest alatt is. Az AMIx energiafogyasztása alacsony, névleges élettartama pedig hosszú (36 000 óra, L90), mely tulajdonságok gyakorlatilag kiküszöbölik a folyamatos karbantartási költségeket, így minden egyes lámpatestnél jelentős működési költség takarítható meg.

Az AMIx por és páramentes (IP66), valamint erős ütésállósággal is bír (IK08), így hosszú távon is masszív strapabíró lámpatestről beszélhetünk.

Eredmények

Az Tungsram AMIx kültéri lámpatest adottságainak és kiemelkedő funkcióinak köszönhetően jobb megvilágítást eredményez. A hosszú névleges élettartam és az alacsonyabb fogyasztás kedvezően befolyásolják a szükséges karbantartások számát, ezzel is hozzájárulva a Saint-Aunès-i töltőállomás optimális működtetéshez.

Tudjon meg többet az AMIx LED lámpatestről

PDF LETÖLTÉSE

További Tungsram esettanulmányok

Érdekel

LEDTungsramVilágítástechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul