e-villamos online szaklap

A híres francia sportszergyártó Tungsram lámpákkal optimalizálta raktárvilágítását

| | |  0 | |

A híres francia sportszergyártó Tungsram lámpákkal optimalizálta raktárvilágítását

A jól ismert francia eredetű sportszergyártó vállalat, a Decathlon, nem csak az innovációra és a kutatás-fejlesztésre fordít nagy hangsúlyt termékei előállítása során, hanem elhivatott támogatója a környezettudatosságnak is. Éppen ezért, amikor a madridi Getafe városrészben található logisztikai központjának világításoptimalizálásáról döntött, szigorú feltételeket támasztott leendő partnereivel szemben.

4 elvárás, melynek az új világítási rendszernek meg kellett felelnie:

 • A dolgozók munkakörülményeinek javítása: jobb láthatóság biztosítása, különösen a rendszeresen használatban lévő területeken. A látási fáradtság és a balesetek számának csökkentése.
 • Energia hatékonyság növelése: az energiafogyasztás és a karbantartási költségek jelentős csökkentése.
 • A világítás központi vezérlése: a különböző zónák világításának vezérlése, akár több eszközről is, valamint a megvilágítás szabályozása a munkaterületen lévő pillanatnyi aktivitáshoz igazítva.
 • Fenntarthatóság: mivel a Decathlon számára kiemelten fontos a környezettudatosság, így a beruházásnak is összhangban kellett állnia környezetvédelmi törekvéseikkel.

A Decathlon raktár és csarnokvilágításának optimalizálását végül a Tungsram és spanyol disztribútor partnere, a Spoluz Lighting közösen nyerték el.

Milyen megoldások tették lehetővé a megújulását?

A megbízó kiforrott világítástechnikai elképzelésekkel érkezett, melyekre a Tungsram és a Spoluz csapata tökéletes megoldást kínáltak.

A világítás korszerűsítése során LED lámpákat javasoltak, melyek lehetővé teszik az energiafogyasztás, ezzel pedig a cég ökológiai lábnyomának csökkentését.

Nézzük területenként az egyes lámpa típusokat és megoldásokat:

 • A rakodó térbe Tungsram High Bay lámpák kerültek, melyek elképesztő 100 000 órás élettartamot biztosítanak, 168 lm/W hatékonyság mellett.
 • A folyosók szintén Tungsram High Bay megvilágítást kaptak, viszont itt egy speciális optikával is kiegészítették a lámpatesteket, a maximális fényerő elérésének érdekében.
 • A robotizált zónákban LED Mariner fényforrásokat szereltek fel, melyek tökéletes alternatívát jelentenek a hagyományos LFL lámpák helyett a csarnokvilágítás területén. Magas fényerővel, akár 126 lm/W hatékonysággal rendelkeznek és nem vibrálnak, villódznak
 • A külső világításhoz Tungsram ALIx lámpákat alkalmaztak. Ez a megoldás kiváló függőleges és vízszintes megvilágítást tett lehetővé, csökkentett káprázás mellett. Ezek a lámpák erősen ellenálnak a nedvességnek és egyéb külső hatásoknak. A hosszú élettartam mellett jelentősen csökkentik az energiafogyasztást is.
 • A Szolgáltatóközpont egyes zónái egymástól eltérő adottságokkal és igényekkel rendelkeznek. A munkaterületek egy részére ismét a Tungsram High Bay lámpák kerültek, míg az irodákban és tárgyalókban a kellemes atmoszféráról az Edgelit Premium panelek gondoskodnak. Ezek a panelek különösen jó alternatívának bizonyulnak a hagyományos fénycsövekkel szemben, egységes fényeloszlást biztosítva. További előnye esztétikus megjelenése és 120lm/W-os energia hatékonysága.
 • A vizesblokkokba és a folyosókra, 45 000 óra élettartamú, por és páramentes (IP40) védettségű Slim Downlighter lámpatesteket szereltek fel.
 • A DALI (Digital Addressable Lighting Interface) rendszerrel kompatibilis lámpák lehetővé tették, hogy az egyes zónákban az aktivitásnak megfelelően lehessen szabályozni a világítást. Mindezt egy online platformon keresztül, melyet egy részletgazdag térkép segítségével, akár egy okostelefonról vagy tabletről is irányíthatunk.

Eredmények és előnyök

Az általános világítás minden téren jelentősen javult. A könnyen és egyszerűen vezérelhető LED lámpáknak köszönhetően a világítás egyaránt megfelel az egészségügyi és biztonsági előírásoknak is: alkalmas a balesetek és vészhelyzetek kiküszöbölésre, valamint megfelelően megvilágított munkakörnyezetet biztosít.

További Tungsram esettanulmányok: https://tungsram.com/hu/esettanulmanyok

TungsramVilágítástechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul