e-villamos online szaklap

Megjelent az új OTSZ

| | |  0 | |

A Magyar Közlöny 2019. július 26-i számában megjelent a 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amely a 2014. decemberi, jelenleg még hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítja.

A belügyminiszteri rendelet csak a tételes változtatásokat tartalmazza, azaz nem egy egységes szerkezetű új OTSZ megjelentetéséről van szó.

A módosítások száma meglehetősen nagy – a rendelet mintegy 60 oldalon sorolja ezeket –, de a változások aránylag jól lekövethetőek.

A módosítások nagy száma ellenére általánosságban kijelenthető, hogy a jogalkotó szándéka csupán a jelenleg hatályos OTSZ pontosítása, korrekciója volt, így olyan markáns változásokkal nem kell majd szembesülnünk, mint a 2014-es rendelet megjelenésekor. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy-egy szakterületet ne érinthetne mélyebben a jogszabály. Ami a villamos szakmai vonatkozásokat illeti, azok átfogják a tűzeseti lekapcsolásoktól kezdve a villámvédelmen át az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemig a szakterület egészét. Itt érdemes megjegyezni, hogy önálló fejezetet kapott a robbanás elleni védelem, amelynek szintén vannak villamos vonatkozásai.   

Az OTSZ módosításához illeszkedve várható új TvMI-k megjelenése is, hiszen az új Tűzvédelmi Szabályzattal össze kell hangolni a TvMI-k tartalmát. Vannak ugyanis olyan szakmai követelmények, amelyek eddig valamely TvMI-ben voltak, most pedig átkerültek az OTSZ-be, vagy éppen fordítva, az OTSZ-ből eltűntek, és TvMI-ben jelennek majd meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi OTSZ-t módosító, most megjelent 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet csak 180 nap leteltével, 2020. január 22-én hatályba, így az új OTSZ alkalmazására felkészülni bőven van idő.

Forrás: Villanyszerelők Lapja

OTSZTVMI

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul