e-villamos online szaklap

Hol vásárolhatok szabványokat?

| | |  1 | |

Hol vásárolhatok szabványokat?

Kezdjük egy kijelentéssel: A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény szerint nemzeti szabvány csak a nemzeti szabványügyi szerv felhatalmazása alapján forgalmazható és terjeszthető. Tehát cipőt a cipőboltból, szabványt a szabványboltból!

A szabványok megrendelhetők és megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 1.) valamint az MSZT honlapján, a Webáruház címszóra kattintva. A szabványok nyomtatott formában, CD-ROM-on (pdf) és e-mailen (pdf) keresztül szerezhetők be. A vásárlás lebonyolítható személyesen a szabványboltban, hagyományos megrendelőlapon (postán beküldve az MSZT címére, vagy a kiado@mszt.hu e-mail címre elküldve) vagy a webáruházon keresztül. Fizetési módok:

  • készpénz: a Szabványboltban;
  • utánvét: postai szállítás esetén (+ postaköltség és csomagolási költség);
  • bankkártya: a webáruházban;
  • átutalás: a webáruházban külön szerződés megkötése esetén;
  • előre utalás: hagyományos módon küldött megrendelések esetén.

A szabványboltban csak készpénzzel lehet vásárolni. Megrendelőlap küldése esetén a szabványbolt díjbekérőt küld a megrendelőnek, és fizetés után küldi a kért szabványokat. Bankkártyával a webáruházban lehet vásárolni, viszont a webáruházban csak regisztrált vásárlók vásárolhatnak, de ők akár 15 percen belül is megkaphatják a vágyott szabványt. A webáruházban (érvényes és visszavont) magyar nemzeti szabványok rendelhető, a szabványboltban ezen kívül nemzetközi (ISO és IEC) szabványok és szabványtervezetek, külföldi nemzeti szabványok (pl. DIN, BSI), szabványgyűjtemények, szabványjegyzékek, a Szabványügyi Közlöny számai. Az Online Szabványkönyvtárra a szabványboltban is elő lehet fizetni. A szabványok árai az MSZT honlapján lévő webáruház-ban vannak feltüntetve vagy a szabványkeresőben.

Az elektronikusan feldolgozott szabványok bemutatásának formátuma: PDF. A karakter PDF formátumú dokumentumban a tárgyszavak szerinti kereséshez a karaktersorozat kerestetését kell használni. A régebbi kiadású szabványok lehet, hogy szkennelve vannak, ezekben a szabványokban nem lehet keresni, mivel nem tartalmaznak karaktereket (a szabványoldalak képként vannak a PDF dokumentumban).

A szabványbolt elérhetőségei összefoglalva (nem lehet elégszer hangsúlyozni):

Cím: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 1.
Tel.: 456-6893, fax: 456-6841
E-mail: kiado@mszt.hu
(A megrendelő lapot is ide lehet küldeni.)

Nyitvatartási idő:

  • hétfő: 8-14
  • kedd: 8-16
  • szerda: 8-14
  • csütörtök: 8-14
  • pénteken: zárva

További információk: www.mszt.hu/web/guest/szabvanyok-ertekesitese

A szabványhoz jutás praktikus módja a csatlakozás az MSZT Online Szabványkönyvtárához. Európában egyedülálló szolgáltatás, csak az MSZT nyújt ilyet. Az érdeklődő előfizetési díj ellenében betekintést nyerhet az összes magyar szabványba. A szabványok kizárólag olvasásra nyithatók meg, tehát nem nyomtathatók és nem tölthetők le. Azonban a szabványra vágyók bárhol a földgolyó bármely pontján csillapíthatják szabványéhségüket, ahol elérhető az internet. Az Online Szabványkönyvtárról egy későbbi cikkben számolok be.

Végül felhívnám a figyelmet a szabványok jogállására. A szabványok nem jogszabályok ezért a szabványok és szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. A szabványokat (beleértve a visszavont szabványokat is) részeiben vagy egészében az MSZT engedélye nélkül másolni, sokszorosítani, forgalmazni, árusítani vagy bármilyen egyéb módon terjeszteni, közreadni tilos. Az ilyen tevékenységek, illetve a szerzői jogok bármilyen módon való megsértése jogszabálysértő magatartás, amelynek összes következményét a jogsértésért felelősnek kell viselnie. A megvásárolt szabványok használatának joga kizárólag a vásároló általi használatra terjed ki olyan módon, hogy a jogosult felhasználók/vállalatok a szabványban leírt módszerek szerint gyártják termékeiket, szervezik munkafolyamataikat vagy szolgáltatásaikat, végzik termék- vagy folyamatellenőrzéseiket stb., tehát saját rendeltetésszerű tevékenységük körében használhatják a megvásárolt szabványt. Tilos viszont engedély nélkül átvenni és felhasználni a szabványszövegeket (pl. kezelési utasításokban, kézikönyvekben), és tilos a szabványok engedély nélküli közzététele a különböző honlapokon is!

Szabvány

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Wéber Ádám | 2018. jún. 4.

Örülök a tájékoztatónak, sőt, teljesen fel vagyok dobódva, hogy most már ezt is tudom. Ennél nagyobb öröm csak akkor ért volna, ha arról olvashatnék végre, hogy MAGYAR nyelvű szabványt hol lehet vásárolni!?

Facebook-hozzászólásmodul