e-villamos online szaklap

Lakásvilágítás

| | |  0 | |

A világítótest kiválasztásában és azok elhelyezésében is megvalósul a technika és a pszichikai hatások találkozása. Esztétikai érzékünk azt sugallja, hogy a kiválasztott lámpatest jól illeszkedjen környezetébe, de amikor már működik, olykor hiába gyönyörködünk formájában, ha komfortérzetünk valamilyen mást kívánna, s ráadásul még a kellő világítási szintet sem biztosítja ott, ahová felszerelik.

A cikk a Mérnök Újság 2016. március-áprilisi számának Construma mellékleteként megjelent anyag bõvített változata, amely elsõsorban a nem szakmai közönség számára íródott. Az e-villamoson önálló részenként tesszük közé az alábbiak szerint:

 

I. Az épületvillamos kiviteli terv

II. Az áramszolgáltatói hálózatra történõ csatlakozás

III. Lakásvilágítás

IV. A modern villámvédelem jelentõsége és sajátosságai

V. Napelemes megújuló energia hasznosítási lehetõségek a háztartásokban

VI. Épületautomatika – intelligens otthonokIII. Lakásvilágítás

 

A lakókörnyezetünkben alkalmazott világítótestek életterünk részét képezik, és a különbözõ tevékenységekhez szükséges fényt is biztosítják. Igaz, a fényhez való viszonyt szubjektív érzelmek is befolyásolják, ezért csak a fénytechnika szempontjából ítélve lehet azt mondani egy berendezésre, hogy nem megfelelõ. A mérlegeléskor érdemes figyelembe venni a környezetet, a fényviszonyokat és az alkalmazott világítás funkcióját is, mert ugyan igaz, hogy a gyertya fénye világítástechnikailag nem tartozik a korszerû fényforrások közé, ám egy meghitt, ünnepélyes családi vacsoránál azt a hangulatot, amelyet környezetébe varázsol, a legmodernebb fényforrás sem képes pótolni. Ezek szerint a világítás, mint technika pszichikai hatással – komfortérzet, jó vagy rossz közérzet stb. – kerül szembe. Ennek megfelelõen bizonyos alapelvek és tapasztalatok léteznek ezen a szakterületen is, amelyekre érdemes odafigyelnünk, a lakberendezés összhangját is figyelembe véve.

 

A világítótest kiválasztásában és azok elhelyezésében is megvalósul a technika és a pszichikai hatások találkozása. Esztétikai érzékünk azt sugallja, hogy a kiválasztott lámpatest jól illeszkedjen környezetébe, de amikor már mûködik, olykor hiába gyönyörködünk formájában, ha komfortérzetünk valamilyen mást kívánna, s ráadásul még a kellõ világítási szintet sem biztosítja ott, ahová felszerelik. A LED-edek forradalmasítják a világítástechnikát, de éppen újszerûsége és az eddigi fényforrásokhoz képest eltérõ világítási paraméterei miatt, helyes használatuk a lakásvilágításban nagy körültekintést igényel. A káprázatmenteségen túlmenõen az áramkörök helyes kialakítása, a színek és színhõmérsékletek, valamint a megvilágítás szintjének beállítása komoly szaktudást igényel.

 

Napjainkban a világítás már egyszerûen nem arról szól, hogy fel és lekapcsoljuk a környezetünk világítását, hanem kényelmi, vizuális, és hangulati élményt tudunk varázsolni a lakásba felszerelt LED-es világítótestek vezérlése révén egy mobiltelefonra letöltött applikációval. Mivel otthonunk világítását sem szokás túl nagy gyakorisággal cserélni, általában felszerelik és akár évtizedekig ott is marad, ezért érdemes alaposan megfontolni nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is annak kiválasztását teljesítmény, vezérelhetõség, fényáram, színhõmérséklet és színvisszaadás szempontjából is. A jövõ mindenképpen az integrált LED-es világítótestekrõl szól, melyekben már nem lesz alkalmunk ki-betekergetni a tönkrement fényforrásokat. Ha meghibásodik a világítótest, azt le kell szerelni és újat venni helyette. Tehát már csak azért is, hogy megfelelõ minõségi világítótestet válasszunk, érdemes lesz szakember segítségét kérni.

 

A vizuális komfortérzet kielégítése megfelelõ világítással, a kényelem megteremtése a funkciók megfelelõ hangsúlyossága, a család igényeinek figyelembe vétele stb. mind-mind alapfeltétele annak, hogy lakásunkat valójában otthonnak érezzük. Ám ennek megvalósítása szinte lehetetlen megfelelõ világítás-, és elektromos tervek elkészítése nélkül, amit ma már csak jól felkészült szakirányú végzettséggel és tapasztalattal rendelkezõ mérnökökre érdemes bízni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul