e-villamos online szaklap

Mire érdemes odafigyelni ipari generátorok vásárlása során?

| | |  0 | |

A generátorok felhasználása nagyon széles körre terjed ki, mind olyan helyeken, ahol nincs vezetékes elektromos áram, mind hálózati árammal kombinálva, kiegészítő forrásként.

Hálózati kimaradás esetén kézi vagy automatikus úton beindíthatók ezek a berendezések, átmeneti tárolókat, akkumulátorokat is tölthetünk velük. Generátor beszerzésére az egyik lehetõség egy új berendezés vásárlása, a másik pedig egy használt, de jó karban tartott gép eszköz kiválasztása. Az elsõ megoldás egy vadonatúj, akár több évtizedig is használható generátort biztosít, az utóbbi viszont alacsonyabb költségvetés mellett is megvalósítható. Mindkét esetben számtalan beszerzési forrás közül választhatunk. Új berendezést vásárolhatunk márkakereskedõtõl vagy több gyártócéget képviselõ vállalkozástól. Amennyiben használt eszközök beszerzése mellett döntünk, az egyik lehetõség használt generátorok vásárlása a Surplex oldalán vagy más hasonló honlapon.

Akár idõszakos, akár folyamatos üzemû generátort keresünk, több tényezõ befolyásolja a választást, nem mindegy például, hogy világítani vagy hegeszteni szeretnénk vele. A vásárlásnál a következõ szempontokat kell figyelembe vennünk:

- Milyen jellegû fogyasztókat üzemeltetünk a géprõl?
- Mekkora teljesítményû fogyasztókat üzemeltetünk a generátorról?
- Mennyit fog üzemelni az áramfejlesztõ?
- Mennyire fontos az üzembiztonság?
- Milyen meghajtású gép szükséges: benzin- vagy dízelmotoros, illetve gázüzemû?


Használt Weifang Huasheng vészhelyzeti generátor a Surplex-tõl

Az új és a használt gép elõnyei és hátrányai

A fenti szempontok alapján mind az új, mind a használt generátor vásárlása mellett dönthetünk, mindkét megoldásnak vannak elõnyei és hátrányai:

1. Az elsõ fontos különbség az ár, ez a választás egyik döntõ kritériuma. Itt vitathatatlan a használt gépek elõnye. Az áramfejlesztõ beszerzése nagy beruházás, amely új eszköz vásárlása esetén csak hosszú idõ után térül meg. Egy használt gép viszont alacsonyabb keretbõl is beszerezhetõ.

2. Használt generátor vásárlásakor magasabb szervizköltségre kell számítanunk. Fontos szempont, hogy érdemes-e használt áramfejlesztõt vásárolni, amely magasabb javítási költségekkel jár, vagy célszerûbb újat beszerezni. Ha a használt berendezés éves amortizációja és az éves szervizköltsége együttesen alacsonyabb, mint az új gép éves amortizációja, akkor megéri használtat venni.

3. Várható élettartam. Az új berendezés várható élettartama természetesen hosszabb, mint a használté. Itt is költség-haszon elemzést kell végezni a döntés elõtt. Használt áramfejlesztõ vásárlása elõtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hány üzemórát teljesített már a gép.

4. A generátor fogyasztása is fontos szempont. Az új gépek üzemanyag-felhasználása – hasonló teljesítmény esetén – általában alacsonyabb, mint a régieké. A számításokat ugyanúgy kell elvégeznünk, mint a szervizköltségnél: ha az amortizáció + üzemanyagköltség értéke alacsonyabb a régi eszköz esetében, mint az újnál, érdemes a használtat venni.

5. Korszerûség. Az új áramfejlesztõk természetesen modernebbek, mint a használtak. Itt az a kérdés merül fel, hogy feltétlenül szükségesek-e az általuk kínált funkciók. Érdemes pontosan meghatározni, mire szeretnénk használni a berendezést, milyen teljesítményre van igény és ehhez milyen mûszaki paraméterek szükségesek. Elõfordulhat, hogy egy használt gép is megfelel a feladatra.


Használt Fimag vészhelyzeti generátor a Surplex-tõl

Mikor jó megoldás egy használt generátor?

A megbízható áramfejlesztõ kiválasztása, akár új, akár használt berendezést vásárolunk, nagy körültekintést igénylõ feladat. Fel kell mérnünk a gép teljesítményét, állapotát, és arról is gondoskodnunk kell, hogy a késõbbiekben a gép karbantartási és javítási munkálatai is elvégezhetõk legyenek, azaz megfelelõ szerviz is rendelkezésre álljon.

Ha minõségi, de kedvezõ árú generátort keresünk, a vezetõ gyártók használt gépei hasonlóan jók, mint az újak. A használt áramfejlesztõk területen széles kínálat áll rendelkezésre. Ha használt BOSCH, FIMAG, DEUTZ, GEKO berendezést vásárolunk, üzembiztos eszközhöz jutunk kedvezõ áron. A használt generátorok ár-érték arányát tapasztalt szakértõk állapítják meg, a gépek ára azok állapotát és a piaci realitásokat tükrözi. (x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul