e-villamos online szaklap

A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozása

| | |  0 | |

A hortobágyi Csillagoségbolt-park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. A park remélhetőleg évszázadokra megőrzi fényszennyezés-mentes létét.

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA) január 31-én Arizonában jelentette be két új „Sötét Égbolt Helyszín” hivatalos elfogadását. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park ezüst minõsítésû „Sötét Égbolt Park” lett.

Az értékelés kiemeli, hogy a madárvilág szempontjából a Hortobágy Európa egyik legfontosabb helyszíne, és a Csillagoségbolt-park létrehozásakor ennek fontosságára különösen odafigyeltek. A Hortobágyon három éves elõkészítõ munka elõzte meg az IDA igazgatótanácsának döntését. Ezzel a Nemzeti Park számos nemzetközi kijelölése (Világörökség, Bioszféra rezervátum, Ramsari terület) további elismerõ címmel bõvült.

 

Napjainkban fokozódó negatív tendencia, hogy egyre kevesebb helyrõl élvezhetõ zavartalanul a csillagos égbolt látványa, s ez nemcsak esztétikai, de súlyos ökológiai probléma is, hiszen az élõvilágot is fokozódó mértékben zavarja a fényszennyezés. Ahhoz, hogy megõrizzenek olyan szigeteket, ahonnan láthatóak az égbolt csodái akár szabad szemmel is, ahol az élõvilág háborítatlansága, az éjszakai természetes tájkép védelme is biztosítható, az IDA éjszakai természetvédelmi programot indított. Ehhez a nemzetközi akcióhoz csatlakoztak hazai védett területek is, melyek közül második a Hortobágyi Nemzeti Park.

 

Az emberi települések és létesítmények növekedésével a szükségesen túl, a fölösleges fénykibocsátás is egyre növekszik. Nagyon sok faj él a természetben, - rovarok, kétéltûek, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény, s ezzel nemcsak egyes fajok léte kerül veszélybe, de a tápláléklánc, s ezzel az egész ökoszisztéma is károsodik.

 

Mindezen túl azzal, hogy a csillagos égbolt látványa eltûnik, gyermekeink úgy nõnek fel, hogy nem ismerik az égbolt szépségét. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvni a jövõ nemzedéke számára. Ezek a tények is indokolták a Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozását. A park területén a jövõben nem történhetnek fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévõ lámpatesteket is a park kezelési és világosítási terve alapján, fokozatosan fényszennyezés-mentesre cserélik.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul