e-villamos online szaklap

Üzemlátogatás a DBM Zrt. szakolyi biomassza erőművében

| | |  0 | |

Az Energetikai Szakkollégium (ESZK) 2010. november 9-ére szervezett üzemlátogatást a 19,8 MW névleges teljesítőképességű szakolyi erőműbe, amely Magyarország első zöld mezős bioerőműve. A Dél-Nyírségi Kistérségben található település határától néhány kilométerre lévő egység összesen 20 hektáron terül el. A telephely három részt foglal magába: az erőművet a hozzátartozó fatérrel, egy a tűzi víz tárolására használt tavat, valamint egy 10/120 kV-os alállomást.

Az erõmû tüzelõanyaga fa alapú biomassza, amelyet a környékrõl szállítanak be a telephelyen található fatérre. Itt történik a fa tárolása, valamint a tüzeléshez szükséges méretûvé való aprítása. A terület alkalmas akár egy hónapnyi tüzelõanyag letárolására is, amennyiben az idõjárás vagy más váratlan esemény miatt a beszállítás akadozna. A kazán elõtt található még egy 50 m3-es hombár is, amelybe egy rostán valamint vaskiszedõ mágnesen keresztül érkezik kinti feladóról a tüzelõanyag.

A blokk névleges teljesítménye 19,8 MW, hatásfoka 30,7%, névleges kihasználtsága pedig 7.900 óra évente. Az ehhez szükséges 80 t/h-ás frissgõz mennyiséget rostélytüzelésû kazán állítja elõ. A Siemens gyártmányú turbinába érkezõ frissgõz 93 bar nyomású és 513 °C-os hõmérsékletû. A turbinából – a jobb hatásfok érdekében - axiális kiömléseken keresztül jut a gõz a keverõ kondenzátorba. A hûtést jelenleg két száraz hûtõtoronnyal biztosítják, azonban a tervek között szerepel biokertészet létesítése egy szomszédos telken, így biztosítva lenne a - jelenleg még a környezetbe távozó - hõ felhasználása. Az erõmû önfogyasztása hozzávetõlegesen 2.000-2.500 kW. A tüzelés során keletkezõ hamut egy hulladéklerakó rekultivációjához szállítják, a késõbbiekben pedig talajjavításra fogják hasznosítani.

Az építkezés 2008 tavaszán indult meg, és valamivel több, mint egy év alatt 2009 augusztusában fejezõdött be. Az ezt követõ idõszakban sok nehézség adódott az üzemeltetés terén, mivel ilyen blokkegység még nem készült. Az erõmû szakemberei több üzemzavari helyzettel, üzemeltetési problémával találkoztak. Sok meghibásodás volt a rostélyoknál, a tüzelõanyag adagolásnál, de volt turbina sózódás valamint szalag fagyás is.


1. ábra. A szakolyi erõmû látképe

A látogatás során az érdeklõdõk a beruházás gazdasági hátterérõl, a mûködési költségekrõl, valamint a termelt áram egységköltségérõl is információkat hallhattak. A teljes beruházási költség 14 milliárd forint volt, melynek 15%-át állták a DBM Zrt. tulajdonosai (Liget Kft., Tohoku Electric Power Co., Vegyterv IS Zrt., GEA EGI Zrt.), a maradék 85%-ot pedig banki hitelbõl biztosították (FHB, K&H). A beruházás során jelentõs, körülbelül százmillió forintos tétel volt a régészeti feltárás. A mûködéshez szükséges tüzelõanyagot, az évi 180-200 ezer tonna fát – elsõsorban fahulladék formájában - a környékrõl valamint a szomszédos országok (Ukrajna, Románia) területérõl szállítják be. Az erõmû négy nagy beszállítóval tart kapcsolatot, akiken keresztül így 150-200 fõnek biztosít munkát. A tüzelõanyag ára 15-20.000 Ft/t, ami körülbelül 20 Forint egy kWh megtermelt villamos energiára vetítve, így a KÁT (Kötelezõ Átvétel) tarifa fedezi a költségeket. A megtérüléshez szükséges idõ a számítások szerint 14 év.

Összességében elmondható, hogy a látogatás nagyon jó lehetõség volt a résztvevõknek, hogy megismerkedhessenek a korszerû biomassza alapú kiserõmûvekkel, amelyekbõl várhatóan több is épül majd az országban.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul