e-villamos online szaklap

H hőszivattyús tarifa

| | |  1 | |

Az ELMŰ-ÉMÁSZ területen bevezetett GEO tarifa párja az idei fűtési idénytől a H tarifa, ami hőszivattyús berendezésekre vehető igénybe az ország egész területén, fűtési céllal. Cikkünkben az igénylés folyamata és egyéb gyakorlati teendők szerepelnek.

Egyetemes szolgáltatásban  

2010. évi fûtési idõszaktól „H” árszabás alkalmazható fûtési idényben a legalább 3 jósági fokú hõszivattyúk és a napenergiából, egyéb megújuló energiaforrásokból az épületek hõ ellátását közvetlenül szolgáló készülékek villamosenergia-fogyasztása.

„H” TARIFA JELLEMZÕI
- a „B” tarifához hasonlóan külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel (nem leválasztható módon) csatlakoztatott berendezések ellátására használható.
- a „B” tarifához hasonlóan „H” tarifában igényelhetõ rendelkezésre álló teljesítmény nem haladhatja meg a minden napszaki „A1” rendelkezésre álló teljesítményt.
- legalább 3 jóságfokú (COP) berendezés, illetve megújuló energiaforrásokból az épületek hõellátását biztosító berendezések ellátására igényelhetõ.

- A „H” tarifa ára fûtési idõszakban megegyezik az éjszaki „B” tarifás energiaárral, fûtési idõszakon kívül pedig a minden napszaki „A1” tarifás energiaárral.
- Nem vezérelt, 24 órában folyamatos rendelkezésre állású.
- A fogyasztó igényt tarthat „H” tarifa mellett a „B” tarifára is.
- Új „H” tarifás mért áramkört kell kialakítani.

HÕSZIVATTYÚ MÛKÖDÉSE
Felépítését tekintve megegyezik a hûtõszekrények mûködési elvével, megbízhatósága is összemérhetõ vele,  csak a feladat fordított. A hõszivattyú esetében a környezettõl (víztõl, talajtól, levegõtõl) vonunk el hõt, és adjuk át a fûtési rendszernek.


„H” TARIFA-IGÉNYLÉS FOLYAMATA
- A felhasználó vagy megbízottja benyújtja a Rendszerhasználói igénybejelentést, és az Egyetemes szolgáltatás igénybejelentést, valamint a „H” tarifás betétlapot, vagy a berendezések mûszaki adatlapjait
- A beadott betétlap, mûszaki adatok alapján az igénybejelentés mûszaki elbírálása (COP, „H” tarifa rendelkezésre álló teljesítmény)
- Módosításra kerül a HCS, HH szerzõdés
- A szerzõdések visszaérkezése után kialakításra kerül a „H” tarifás csatlakozási pont, beépítésre kerül a fogyasztásmérõ

RENDSZERHASZNÁLÓI IGÉNYBEJELENTÕ KITÖLTÉSE:
4. pont: Igényelt rendelkezésre álló teljesítménynél (valamennyi napszaki marad, vezérelt idõszaki marad/megszûnik két zónaidõs tarifáshoz a „H” igényt kérjük írni)
12 pont: Kivitelezõi nyilatkozat legyen kitöltve

„H” TARIFÁS BETÉTLAP KITÖLTÉSE
Nyilatkozat; a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel (nem leválasztható módon) csatlakoztatott berendezés kialakításáról.

„H” TARIFÁS BETÉTLAP TARTALMA
- Hõszivattyú gyártója, típusa, minõsítése, forgalmazója
- Hõszivattyú villamos csatlakozása (fázisszám, névleges teljesítmény, indítási áram, javasolt túláramvédelmi készülék és karakterisztika)
- Kiegészítõ villamos fûtés villamos adatai    
- Jóságfok (COP)
- Egyéb megújuló energiaforrásból épületek hõ ellátását biztosító berendezéseknél, azok villamos adatai (fázisszám , névleges teljesítmény, indítási áram)

„H” TARIFÁS MÉRÕHELY KIALAKÍTÁSA
„B” vezérelt tarifa megszüntetésével
- Igénybejelentõ lapról egyértelmûen derüljön ki.
- A „H” tarifás mérõberendezés a „B” tarifás mérõberendezés helyén kialakítható (belsõ kapcsolóórával rendelkezõ kéttarifás elektronikus mérõberendezés).
„B” vezérelt tarifa megtartásával
- Új mérõhely kialakítása szükséges
- Új csatlakozó fõelosztót kell kialakítani a mérõszekrények alatt, vagy mellett, ahonnan megtáplálhatók a mérõhelyek.
- A mérõberendezések sorrendje „A”, „B”, „H” legyen.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


| 2016. aug. 9.

Igazából inkább kérdés. Mi a helyzet a nem gyári hőszivattyús redszerrel. Hogy lehet engedélyeztetni a H tarifát. Sok éves mért adat bizonyítja a jóságát. best replica watches for sale

Facebook-hozzászólásmodul