e-villamos online szaklap

DALI-SYS®: Az épületszintű világításvezérlés új generációja

| | |  0 | |

DALI-SYS®: Az épületszintű világításvezérlés új generációja

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság ma már elengedhetetlen követelmények az épületüzemeltetésben. Ezen elvárások teljesítése érdekében fejlesztette ki a B.E.G. a DALI-SYS® épületszintű világításvezérlő rendszert, amely integrálható a BMS (Building Management System) rendszerekbe.

A korábban bemutatott DALI-LINK-kel szemben nemcsak egyszerűbb, többhelyiséges megoldásokat kínál, hanem tágabb rendszerszerű szolgáltatásokat is, mint például Guided Light (kisérő fény akár DALI vonalak között is), Soft-Start PLUS (lágy indítás), Orientation light PLUS (tájékozódási fény), amelyekkel a különböző világítási és energiahatékonysági igények könnyen kezelhetők. A DALI-SYS® a B.E.G. DALI-LINK megoldásaira épít, amelyek a decentralizált vezérlés előnyeit nyújtják, így biztosítva a költséghatékony és rugalmas működést az épületek számára, kiegészülve a központi integrálhatósággal és vizualizációs lehetőségekkel.

A DALI-SYS® rendszer áttekintése

A DALI-SYS a DALI protokollon alapuló világításvezérlő rendszer. Az alábbiakban bemutatjuk a rendszer főbb jellemzőit és előnyeit.

1. Moduláris felépítés

A DALI-SYS moduláris felépítése lehetővé teszi a könnyű bővítést és testreszabást. Az egyes modulok önállóan is működhetnek, de integrálva teljes körű decentralizált megoldást nyújtanak. A router-hez maximálisan 4db DALI tápegység csatlakoztatható, amelyre egyenként 64 DALI cím vagy a tápegység terhelhetőségének megfelelő mennyiségű DALI eszközt (nyomógomb interfészt, relé modult vagy multiszenzort) lehet felfűzni. A DALI-SYS® routerek LAN kábelek segítségével összekapcsolhatók egy switchen keresztül, így képesek egymással kommunikálni. Ezáltal az úgynevezett „routolással” lehetőség nyílik logikai kapcsolatok létrehozására és szabályozásra a különböző DALI vonalon elhelyezkedő DALI eszközök (lámpák, érzékelők) között.

2. Integráció BMS rendszerbe

A B.E.G. DALI-SYS® rendszer integrálása egy magasabb szintű épületfelügyeleti rendszerhez vagy más, párhuzamosan működő rendszerekhez, mint például a fűtés, szellőzés, árnyékolásvezérlés vagy beléptetőrendszer, a B.E.G. DALI-SYS® BACnet router segítségével egyszerűen megvalósítható. A BACnet/IP segítségével routerenként akár 712 úgynevezett csomópont áll rendelkezésre, amelyekkel fényértékek, jelenlét- és állapotinformációk olvashatók ki. Az úgynevezett Multi-State objektumok lehetővé teszik, hogy különböző világításvezérlő parancsok egy magasabb szintű szoftverből a B.E.G. DALI-SYS rendszerbe kerüljenek. Így a világításvezérlés például egy BACnet alapú vezérlőfelületről is felülbírálható.

3. Vizualizáció: ViStation

ViStation a DALI-SYS®-hez illeszthető, DIN sínre szerelhető modul, amelyet a helyi hálózaton vagy VPN-en keresztül lehet elérni, és bármilyen böngészőből laptop, okostelefon, tablet segítségével megjeleníthető. A grafikus felületen egy egyszerű elrendezésben, úgynevezett csempe formátumban világítási képek hívhatóak meg vagy adott világítási csoportot lehet manuálisan dimmelni, kapcsolni.

 

Emellett lehetőség van az épület alaprajzának megjelenítésére is, ahol a DALI-SYS rendszerhez tartozó lámpatesteket monitorozhatjuk és közvetlenül beavatkozhatunk azok működésébe. 

4. “Cut-off” funkció – relémodulok használata

DALI világításszabályozás esetén a lámpatest előtétek 0%-ra szabályozásakor készenléti üzemmódba kerülnek, ami továbbra is áramfogyasztást eredményez. Ajánlott egy intelligens relémodul telepítése, amely az integrált “Cut-off” funkcióval teljesen kikapcsolja a DALI lámpatest előtéteket, így nem pazarol energiát a készenléti üzemmód. Az adott helyiségekben további relémodul beépítésével jelenlétinformációt biztosíthatunk a HVAC vezérlés számára, így a hűtés-fűtés területén is nagyobb energiahatékonyságot érhetünk el.

5. Emberközpontú világítás

A rendszer további előnye a Human Centric Lighting (HCL) funkció, amely lehetővé teszi az emberközpontú világítás kialakítását. Az állítható színhőmérséklet révén a világítás igazítható a cirkadián ritmushoz, támogatva ezzel a természetes alvás-ébrenlét ciklusokat, így javítva a munkavállalók közérzetét és teljesítményét.

Alkalmazási területek

A DALI-SYS® széles körben alkalmazható különböző épülettípusokban, többek között:

  • Irodaházak: Az automatikus világításvezérlés optimalizálja az energiafelhasználást, javítja a munkakörnyezetet és csökkenti a működési költségeket.
  • Kereskedelmi létesítmények: A világításvezérlés hozzájárul az ügyfélélmény javításához, miközben minimalizálja az energiaköltségeket.
  • Ipari létesítmények: A világítás finomhangolása és automatizálása növeli a munkabiztonságot és hatékonyságot.
  • Lakóépületek: A DALI-SYS® rendszerek kényelmet és energiatakarékosságot biztosítanak a lakók számára.

Összegzés

A DALI-SYS® világításvezérlő rendszer egy modern, intelligens megoldás, amely zökkenőmentesen integrálható egy BMS rendszerbe, így kiválóan alkalmas az épületek energiahatékonyságának növelésére és üzemeltetési költségeinek csökkentésére. Az intuitív kezelőfelület és a testre szabható beállítások mellett a rendszer lehetőséget nyújt az emberközpontú világítás (HCL) kialakítására is. Az állítható színhőmérséklet segítségével a világítás igazítható a természetes cirkadián ritmushoz, támogatva a felhasználók jólétét és teljesítményét. Ezen tulajdonságok összessége teszi a DALI-SYS-t korszerű világításvezérlő rendszerré, amely a piacon egyre több alkalmazási területen teszi élhetővé az épített környezetünket és a mesterséges világítást.

Iványi Zoltán

További információ: info@beg-luxomat.hu

B.E.G.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul