e-villamos online szaklap

Hetvenedik alkalommal kerül megrendezésre a Vándorgyűlés

| | |  0 | |

Hetvenedik alkalommal kerül megrendezésre a Vándorgyűlés

2024. szeptember 24–26. között kerül megrendezésre az ország legnagyobb elektrotechnikai seregszemléje, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület nevével fémjelzett Vándorgyűlés, amely több évtizede, változó helyszíneken, töretlen népszerűséggel, közel 1000 fő részvételével zajló konferencia és kiállítás. Az idei esemény Siófokon, a Hotel Azúr****-ban kerül lebonyolításra.

A többnapos konferencián előadásokon, plenáris üléseken vitatják meg a résztvevők az iparágat érintő aktualitásokat, emellett a kiállító cégek legújabb fejlesztéseit és szolgáltatásait is megismerhetik. A 70. Vándorgyűlés mottója: újravillamosítás – erősebbet vagy máshogyan? A rendezvény központi témája: az EU energetikai függetlenségének megteremtése – az ellátásbiztonságunk ára.

A 70. Vándorgyűlés célja bemutatni a hazai szereplők jó gyakorlatait az átalakuló villamos energetikai környezetben. Amellett, hogy konferencia mindig kiemelten kezeli a stratégiai megközelítéseket és trendelemzéseket, a szervezők kiemelten fontosnak tartják a mindennapi gyakorlatba beépülő fejlesztések bemutatását, melyek mintaként szolgálhatnak a részvevők számára.

Az ellátásbiztonság megőrzése létfontosságú, különösen a megújuló energiaforrások térnyerésével, ezek rendszerintegrációja kulcsfontosságú feladat. A termelőegységek hozzájárulnak a termelés diverzifikálásához, csökkentve ezzel az importfüggőséget és az ellátási kockázatokat. Emellett az elosztott energiaforrások, mint a napelemek vagy szélerőművek, csökkenthetik az energiaellátó hálózat sebezhetőségét, mivel decentralizált módon csatlakoznak a hálózatra. Annak érdekében, hogy az időjárásfüggőséget és egyéb sajátosságokat megfelelően kezeljük, innovatív megközelítések szükségesek – áll a MEE beharangozójában.

Az energetikai fejlesztések nemzetgazdasági szinten a termelés mellett az elektrifikáción keresztül is kiemelt szerephez jutnak a következő években. Az e-mobilitás és a hőszivattyúk elterjedése komoly kihívást jelent a hálózati engedélyesek számára. A hosszú távú fejlesztési tervektől az üzemeltetési eljárásokon át egészen a valós idejű beavatkozásokig megjelennek új hálózati megoldások. A villamosenergia-piaci folyamatok, illetve rendszerszintű szolgáltatások terén egyaránt számos átalakulás alakítja a környezetet. Fontos a hálózati szegmens mellett kiemelni a villamosenergia-termelés, illetve felhasználás oldalán tapasztalható változásokat, mint például a komplex energetikai rendszerek (gáz, hő vagy hidrogén és az elektrotechnika kapcsolata), vagy az energiahatékonyság kérdésköre. Azon technológiák, mint a megújuló alapú villamosenergia-termelés vagy az energiatárolás ma már nagy léptékben formálják át rendszereinket.

Az elektrotechnika kapcsolata a digitalizációval, információs technológiákkal rendkívül szorossá vált, integrált rendszerek részeként találkozhatunk mesterséges intelligencián alapuló megoldásokkal, adatbányászati módszerekkel és új infokommunikációs technológiák energetikai alkalmazásaival.

A kiberbiztonság kérdése ezen folyamatok mentén szintén kulcskérdéssé nőtte ki magát. Nem mehetünk el azonban a továbbra is központban álló emberi tényezők mellett sem. Vajon a technológiai fejlődés, új digitális megoldások képesek lehetnek egyes részfeladatokban pótolni az embert? A munkavégzés biztonságának területén megjelenő fejlesztések mellett a szakember utánpótlás aktualitásai is kiemelt figyelmet érdemelnek, akárcsak az iparági tudásmenedzsment együttműködések, jó gyakorlatok.

A felmerülő műszaki kihívások mellett az elektrotechnika ma már elválaszthatatlan a piacfejlesztési kérdésektől. Az aggregátorok, rugalmasság vagy az energiaközösségek térnyerése egyaránt jelentős változásokat, új üzleti modelleket hoz be az energetikai értékláncba, valamint a jogi és szabályozási kérdések is alapvetően meghatározzák a fejlődési irányt.

A konferencián teret kapnak azon technológiai fejlesztések, melyek hozzásegíthetnek minket a hatékony iparági működéshez. A villamos gépek és berendezések, illetve a világítástechnika egyaránt kulcsszerepet tölt be a MEE szakmai térképén. A kiemelt témakörök közös feldolgozása mellett ezen jelentős eredmények széles körű ismertetésének is lehetőséget kívánnak biztosítani.

A konferencia 2. napján immár 14. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mechwart András Ifjúsági Társaság (MAIT) éves konferenciája is, amely idén újszerű formában egy külön, párhuzamos szekcióként jelenik meg a Vándorgyűlés programjában. Ebben a megújult keretben a konferencia résztvevőinek lehetősége van a fiatal, feltörekvő tehetségek előadásait meghallgatni, ezzel pályakezdő ötletekkel és gondolatokkal gazdagodni.

A Vándorgyűlésről további információk és a jelentkezési felület ide kattintva érhető el.

https://vandorgyules.mee.hu/

 

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul