e-villamos online szaklap

Megváltoznak a magyarországi szélerőmű-telepítési szabályok

| | |  0 | |

Megváltoznak a magyarországi szélerőmű-telepítési szabályok

Átalakításra kerülnek a magyarországi szélerőműszabályok, az ún. védőtávolság 12 kilométerről 700 méterre szűkül a települések határától, így háromszorosára nőhetnek majd a szélerőművi kapacitások az országban – mondta az Inforádió Aréna című műsorában Lantos Csaba.

Az energiaügyi miniszter azt is elárulta, hogy a lakossági rezsicsökkentési rendszer fogyasztási szabályai az egész jövő év során változatlanul fennmaradnak, és a januárban induló lakossági napelemes és energiatárolós pályázatban háromfajta kategória lesz. Azt is bejelentette, hogy januártól az egész országban egységessé válnak a vízdíjak a vállalkozásoknak és az intézményeknek, ami források átcsoportosításával is jár, de egyúttal megteremti a lehetőséget a víziközmű hálózat átfogó rekonstrukciójára is. A tárcavezető felfedte azt is, hogy dolgoznak egy szivattyús tározós erőmű tervein, amelynek keretében a megtermelt zöld áramot a két tó közötti vízmennyiség mozgatásával lehet majd tárolni, illetve felhasználni.

Novemberben elérte az 5500 megawattot a magyarországi napelemek beépített kapacitása, és a kiadott engedélyek alapján folyamatosan települnek újak, így jövő tavasszal már lesznek olyan időszakok, amikor 100 százalékban napelemekkel lehet biztosítani az ország áramellátását – mondta az energiaügyi miniszter szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában.

Lantos Csaba felhívta a figyelmet, hogy már most is jelentős időszakban karbonmentesen lehet Magyarország áramszükségletét biztosítani, mert megbízhatóan működik a paksi atomerőmű is.

A miniszter ugyanakkor elmondta: miután éjszaka a napelemek nem termelnek, így Magyarország még nettó áramimportőr. Éves átlagban összesen a fogyasztás 25 százalékát behozatalból kell fedezni, ami nagy függőség. Ezen szeretne változtatni a kormány, ezért is ösztönöznék a további napelemtelepítéseket.

Felülvizsgálták a Nemzeti Energia- és Klímatervet, és ebben a korábban 2030-ra várt 6000 megawattnyi összes megújuló kapacitást duplájára, 12 ezer megawattra emelték – jelezte. A miniszter úgy látja, hogy megfelelő ösztönzők mellett a terv teljesíthető.

Lantos Csaba fontosnak nevezte, hogy amikor olcsón többletet termel az ország, akkor célszerű valamilyen megoldással eltárolni az áramot. Az energiaügyi miniszter emlékeztetett, hogy a háztartásokat is erre szeretnék ösztönözni, ezért januárban háztartási méretű napelemek és korszerű energiatároló egységek együttes telepítését támogató pályázatot írnak ki 75 milliárd forintos keretösszeggel. Így amit a háztartások napközben időben megtermelnek, azt este elfogyasztják, és ez a lehető legkevésbé terheli a hálózatot – fogalmazott. Kiírnak egy másik pályázatot is 62 milliárd forintos keretösszegben, amellyel vállalatokat ösztönöznek arra, hogy fektessenek olyan energiatároló egységekbe, amelyek segítenek az áramhálózat egyensúlyát fenntartani – ismertette.
Hozzátette: tervezik olyan támogatási rendszer kidolgozását is, amelynek keretében vállalatok kaphatnának forrást, hogy termeljék meg és tárolják el saját zöldenergiájukat.

Lantos Csaba kitért arra, hogy jól kiegészítheti egymást a napelemes és a szélerőműves energiatermelés. Az új szabályozás szerint a jelenlegi 12 kilométer helyett 700 méter lesz a lakott területtől meghatározott védőtávolság, de továbbra sem lehet szélerőművet telepíteni lakott, Natura 2000-es vagy világörökségi területen, és a helyi közösségek beleegyezéséhez is szükség lesz a szélkerekek telepítéséhez. A várakozások szerint a hazai szélerőmű-kapacitás a jelenlegi 330 megawattról 1000 megawattnyira nőhet – közölte az energiaügyi miniszter.

Borítókép: látkép a peresztegi templommal, háttérben a sopronkövesdi szélturbinák. Forrás: Wikipedia

Szélerőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul