e-villamos online szaklap

Esettanulmány egy aFRR szolgáltatásban részt vevő energiatárolóról

| | |  0 | |

Esettanulmány egy aFRR szolgáltatásban részt vevő energiatárolóról

A villamosenergia-piacon négy csoport található: a fogyasztók, a termelők és a kereskedők, akik a negyedik szereplőnek, vagyis az átviteli rendszerirányítónak minden naptári napra, a mérlegkör-felelősökön keresztül, negyedórás pontossággal adják meg, hogy mekkora mennyiségben termelnek vagy fogyasztanak energiát. Erről azért kell tájékoztatniuk az átviteli rendszerirányítót, mivel ő felel a villamosenergia-rendszer stabilitásáért. Magyarországon ez a MAVIR Zrt.

A leadott információk -vagyis a menetrendek- azonban nagy eséllyel nem fedik a megvalósuló termelés és fogyasztás mértékét. Gondoljunk csak arra, hogy bármikor történhet valahol üzemzavar, ami eltérést okozhat. Nem is beszélve az energiamixben egyre nagyobb súllyal szereplő megújulókról, amelyek időjárásfüggő jellegükből adódóan szintén erősítik a kiegyenlítésre és a rugalmassági kapacitások fejlesztésére vonatkozó igényt. Elengedhetetlen ugyanis a rendszer stabilitása és az ellátásbiztonság szempontjából, hogy minden időpillanatban ugyanannyi áram kerüljön betáplálásra, mint amennyi a rendszerből elfogyasztásra kerül. Ezen egyensúly fenntartásának alapfeltétele az, hogy a MAVIR a termelés és fogyasztás közötti eltéréseket ki tudja szabályozni. Ennek fő módja, hogy rendszerszintű szolgáltatásokat vásárol az erre alkalmas eszközzel rendelkező piaci szereplőktől, majd az így rendelkezésre álló forrásokkal kiegyenlítő energiát biztosít a villamosenergia-rendszer résztvevői számára. A különbségeket olyan erőművek bevonásával egyenlíti ki, amelyek kapacitásaikat nem értékesítették a fogyasztók és a villamosenergia-piac felé.

A le- és felszabályozás során, a kiszámíthatatlan energiafelhasználást a MAVIR által szabályozható kiegyenlítő szabályozási szolgáltatók, hagyományosan gázerőművekkel és gázmotorokkal, újabban már akkumulátorokkal is ellensúlyozzák. Utóbbi a kiemelkedő hozadékai miatt egyre meghatározóbbá válik a területen.

Az akkumulátorokat alaposabban összehasonlítva a konkurens lehetőségekkel, a következőket állapíthatjuk meg:

 • Az akkumulátorok inaktív időszakokban zéró költséggel üzemelnek, míg a gázerőműves/ gázmotoros megoldások működése magas pénzügyi terheléssel jár.
 • Kizárólag az akkumulátorok rendelkeznek energiatárolási képességgel.
 • Az akkumulátorok megújulókkal könnyen kombinálhatóak, ezáltal elérhető az időjárásfüggők pontos menetrendtartása.
 • Az akkumulátorok mellett környezetvédelmi szempontból is előnyös lehet dönteni.
 • Az akkumulátorok jóval pontosabban szabályozhatóak a gázmotorokhoz képest, ami növeli a rendszer hatékonyságát.
 • Az akkumulátorok rugalmasan használhatóak mind a feltöltési, mind a kisütési módokban, gyorsan alkalmazkodva a rendszer dinamikus energiaigényéhez.
 • Az akkumulátorok használata lehetővé teszi a szekunder szabályozás függetlenségét a hálózat egyes részeinek állapotától, ezzel nagyobb stabilitást és rugalmasságot eredményezve.
 • Az akkumulátor- technológia robbanásszerű fejlődésen ment át, és a költségei is csökkennek, így ma már nem csak álom a gyors megtérülés.

Ezek a pozitív aspektusok együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy mára az akkumulátorokat egy olyan ígéretes alternatívának tekintsék a területen, ami még pénzügyi eredménytermelő-képességgel is rendelkezik. A monetáris előnyök realizálásához azonban elengedhetetlen az energiatárolók pontos műszaki és gazdasági szimulációja. Ebben a beruházók segítségére lehet a Planergy Solutions Kft., a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar által validált, cellaszintről felépített akkumulátor modellel.

A modell segítségével egy olyan döntéselőkészítő tanulmányhoz juthatnak a projektfejlesztők és a döntéshozók, amely a beruházásuk alapjául szolgálhat, hiszen az egy komplex műszaki és pénzügyi tervet tartalmaz. Annak érdekében, hogy prognosztizálható legyen, hogy a beruházók rendszerei milyen eredményekkel működnek majd a kiegyenlítő piacon, a Planergy Solutions által készített üzleti modell a következőket tartalmazza:

 1. Közvetlen költségek (RHD).
 2. A tároló töltéséhez szükséges energiaköltségek (HUPX), és a kisütésekből keletkező egyéb bevételek.
 3. A beszerzési, telepítési és üzemeltetési költségeket.
 4. A fenntartási időszakra vetített várható belső megtérülési rátákat (IRR) és nettó jelenértéket (NPV).
 5. A Cash-flow és bruttó eredmény-kimutatást, éves bontásban a Rendelkezésre Állási Díjakból és Szabályozási Energia Díjakból származó bevételek feltüntetésével.

Tároló bruttó eredménye – bevétel oldal

Tároló bruttó eredménye – kiadás oldal

Esettanulmányunkban egy aFRR szolgáltatásban részt vevő energiatárolót modelleztünk:

 • A beruházó kérésére a 2021-es év kiegyenlítő-energia piaci adatait vettük figyelembe.
 • A bevételi oldal szimulációjából látható, hogy a legfontosabb tételek a Rendelkezésre Állási Díj (RÁD), és a Felszabályozási Energiadíj Bevétel.
 • A tároló kiadásai pedig a HUPX nagykereskedelmi tételekből és a Rendszerhasználati díjakból tevődnek össze.
 • Ilyen piaci feltételek mellett, versenyképes árú akkumulátor beszállító választásával, a bemutatott példában 2 év körüli megtérülés érhető el a tároló eszközérékére vetítve.
 • Az esettanulmányban 320 EUR/kWh energiatároló költséggel számoltunk, mely tartalmazza a szállítás, telepítés, üzembe helyezés költségeit is.

A piac folyamatosan fejlődik, és az RRF pályázatban beadott anyagot a támogatási konstrukcióhoz, illetve feltételekhez kell igazítani. Ebből adódóan minden esetben célszerű a naprakész piaci adatok, és a pályázatban beadott, egyedi feltételek mentén elkészíteni a személyre szabott szimulációs tanulmányokat. Az előzetes tanulmányok, a részletes műszaki és gazdasági számításoknak köszönhetően a beadott pályázatok nyerési esélyeit is növelhetik, és csökkenthetik a beruházói kockázatokat is.

A Planergy Solutions összehasonlítja a kereskedési stratégiákat, képes felmérni a különböző üzemi töltöttségi tartományok (SoC) és töltési/kisütési teljesítmények hatásait az élettartamra, és vizsgálja a különböző ár-prognózisokat is. Így egy olyan megalapozott üzleti modellel segíti a beruházót, aminek köszönhetően az jelentősen csökkentheti a műszaki és pénzügyi kockázatait, és biztosítja a pályázatoknak való megfelelést, illetve elősegítheti a banki finanszírozhatóságot is.

A Tecloman „Utility” sorozata Europában és Kinában is piacvezető árakkal és minőséggel szolgaálja ki ügyfeleit.

A Tecloman 1993 óta gyárt nagyfeszültségű villamostechnikai berendezéseket és 2016 óta hálózati energiatároló rendszereket kínál több ágazat számára, legyen szó lakossági, ipari vagy szolgáltatói felhasználásról. A Tecloman egy azon kevés vezető TIER 1 áramtárológyártók közül, aki vertikális integrációnak köszönhetően a cellagyártástól az invertergyártáson át a hálózati eszközök előállításáig a teljes értékláncot saját kompetenciáján belül tartja. A chengdui gyártóbázis és az európai értékesítés és szaktanácsadói hálózat magas szintű értékesítés előtti és utáni szolgáltatást tesz lehetővé, melynek köszönhetően számos piaci szegmensben a Tecloman Európában, Kínában és Észak Amerikában már piacvezetői pozíciót foglalt el. A magyarországi piacralépést a partnercégek és a helyi disztributor segíti. A Tecloman termékeivel kapcsolatban keresse a Greentechnic Solar munkatársait.

A Tecloman a 2023 december 1én tartandó XVI. Szolár Konferencia – Szakmai és Befektetői Workshop főszponzora. Szeretettel varjuk érdeklődőinket. A konferencián lehetőség nyílik a Tecloman képviselőivel és tulajdonosával is személyes találkozóra.

AkkumulátorEnergiatárolás

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul