e-villamos online szaklap

A villamosenergia-ipar Szent Grálja: az akkumulátor

| | |  0 | |

A villamosenergia-ipar Szent Grálja: az akkumulátor

A Tecloman 30 év tapasztalatával csúcskategóriás energiatároló rendszermegoldásokat kínál szerte a világon. A Greentechnic Solar jóvoltából az energiaipari cég termékei már Magyarországon is elérhetők.

Paradigmaváltás az energiatárolásban

A lítium-ion akkumulátorok rohamos fejlődésének köszönhetően 2023. végén hatalmas fordulat következett be az ipari energiatárolásban: egy jól méretezett akkumulátoros rendszer ma már képes lecsökkenteni a kereskedelmi és a saját célra termelő naperőművek megtérülési idejét!

A piacon megjelenő, új, innovatív energiatároló rendszerek nemcsak tárolókapacitásban és energiasűrűségben múlják felül a korábbi termékeket, de versenyképes áruknak köszönhetően elhozhatják a saját célra termelő megújuló-energia rendszerek forradalmát is. A kérdés most már nem az, hogy megtérül-e egy li-ion akkumulátor telepítése, hanem hogy az adott teljesítményű napelemes rendszerrel kombinálva milyen kapacitású energiatároló képes a legtöbb megtakarítást megvalósítani.

Egy sikeres akkumulátoros projektnek három kulcsa van: versenyképes árú termékek beépítése, a lehető legjövedelmezőbb bevételi források kiaknázása, és egy megbízható szimulációs módszertan az optimális rendszerméret meghatározásához.

A pontos számok egy vidéki logisztikai központ esetében a következőképpen alakulnak.

A napelemes rendszer megtérülési fedezeti pontja ebben az esetben 4-6 év körüli. Akkumulátorral kiegészítve nem csak nem nő jelentősen a megtérülési idő (ahogy az korábban várható lett volna), de egy sikeres méretezés és szakszerű tervezes esetén kifejezetten rövidül.

1. táblázat: Statikus fedezeti pont (év)
Egy beruházás megtérülési ideje azt jelenti, hogy hány év alatt éri el a beruházás révén képződő összes várható nettó jövedelem az eredeti befektetés összegét. A javaslat akkor fogadható el, ha a kiszámított megtérülési idő rövidebb, mint a megkövetelt megtérülési idő. Több beruházási javaslat esetén azt preferáljuk, amelynek rövidebb a megtérülési ideje.

Minek köszönhető ez az eredmény?

A 2. táblázatból látható, hogy a megfelelő napelemes rendszerméretet kombinálva az optimális kapacitású energiatároló beépítésével, jelentősen növelhetők az ipari létesítmény megtakarításai. Fogyasztási profiltól függően jellemzően a teljes fogyasztás 50%-a kiváltható, de szélsőséges esetben akár a 75% is elérhető.

2. táblázat: Villamosenergia-megtakarítás (%)
A napelemes-akkumulátoros rendszer telepítése jelentős megtakarítást jelent a fogyasztók számára, mivel a megtermelt napenergiával kiváltható a hálózatból származó villamosenergia-fogyasztásuk egy része. A táblázatban a villamosenergia-megtakarítást százalékos formában láthatjuk. (Minél magasabb, annál kedvezőbb.)

Látható, hogy az akkumulátor beépítése akár 85%-kal is képes csökkenteni a vissz-watt veszteségeket, minimalizálva a telepített naperőmű leszabályozását.

3. táblázat: Vissz-watt veszteség (%)
„A napelemes rendszer által megtermelt fel nem használt energia aránya a teljes megtermelt energiához képest.
Ez az az energiamennyiség, amit se nem önfogyasztásra, se nem az akkumulátorban eltárolásra nem lehet felhasználni.
(Minél alacsonyabb, annál kedvezőbb.)”

Ezt a hatékonyság-növekedést az energetikai beruházás értéke is tükrözi: akár 30-40%-kal magasabb nettó jelenérték is elérhető.

4.  táblázat: Nettó jelenérték (millió Ft, 15 év, 6% diszkontráta)
A beruházás nettó jelenértéke azt mutatja meg, hogy mennyivel változik a vállalkozás értéke a beruházás elfogadásának következtében. Azok a beruházások fogadhatók el, amelyek nettó jelenértéke pozitív. Több beruházási javaslat esetén azt preferáljuk, amelynek nagyobb a nettó jelenértéke.

A bemutatott esettanulmányban mindössze a létesítmény önfogyasztásának javítása (leszabályozási veszteségek csökkentése) volt a cél. További bevételi forrásokkal (csúcslevágás, lekötés-optimalizáció, HUPX arbitrázs, aFRR-kiegyenlítő szolgáltatás) a megtérülési mutatók még tovább javíthatók.

A Tecloman 1993 óta gyárt nagyfeszültségű villamostechnikai berendezéseket és 2016 óta hálózati energiatároló-rendszereket kínál több ágazat számára, legyen szó lakossági, ipari vagy szolgáltatói felhasználásról. A Tecloman egy azon kevés vezető TIER 1 áramtárológyártók közül, aki vertikális integrációnak köszönhetően a cellagyártástól az invertergyártáson át a hálózati eszközök előállításáig a teljes értékláncot saját kompetenciáján belül tartja. A chengdui gyártóbázis és az európai értékesítés és szaktanácsadói hálózat magas szintű értékesítés előtti és utáni szolgáltatást tesz lehetővé, melynek köszönhetően számos piaci szegmensben a Tecloman Európában, Kínában és Észak Amerikában már piacvezetői pozíciót foglalt el. A magyarországi piacra lépést a partnercégek és a helyi disztributor segíti. A Tecloman termékeivel kapcsolatban keresse a Greentechnic Solar munkatársait.

Kapcsolat:

info@greentechnic.hu
www.greentechnic.hu

Az esettanulmányt a Planergy Solutions Kft. készítette. A cég kifejezetten ipari napelemes és akkumulátoros rendszerek optimalizációjával, szimulációjával foglalkozik. A Planergy célja olyan üzleti modellek meghatározása ipari vállalkozások számára, mellyel nemcsak minimalizálhatják villamosenergia-költségeiket, de hozzájárulhatnak egy fenntartható, tervezhető, tiszta jövőhöz is.

Akkumulátor

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul