e-villamos online szaklap

A magyar villamosenergia-rendszer 2022. évi adatai

| | |  0 | |

A magyar villamosenergia-rendszer 2022. évi adatai

Tizennegyedik alkalommal jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. éves összegző kiadványa a nemzetközi és a magyar villamosenergia-rendszer adatsoraival és diagramjaival. Az idei kiadvány bővített tartalommal mutatja be a szervezett villamosenergia-piac és a támogatott villamosenergia-termelés 2022. évi adatait.

Hazánk energiaellátása a tavalyi évben kirobbant energiakrízis ellenére biztonságban volt. A nyári csúcsterhelés a 2021. évi rekordhoz képest 2%-kal csökkent, a téli csúcs értéke ugyanakkor ismét rekordot döntött, az előző évihez képest további fél százalékkal emelkedett.

Az utóbbi évek növekvő villamosenergia importjának tendenciája megtorpant, melynek oka az alacsonyabb felhasználás mellett elsősorban a hazai termelés növekvő részaránya volt. A hazai villamosenergia-rendszer beépített teljesítménye – a háztartási méretű erőművekkel (HMKE) kiegészülve – a 2021-es 11 440,8 MW-ról 2022 végére 12 475,3 MW-ra nőtt. A 9%-os kapacitásbővülés elsősorban az 50 kW feletti új naperőművek csatlakozásával jelentkező 666,8 MW, a további 367,7 MW pedig a növekvő HMKE kapacitás eredménye. A naperőművek összességükben megközelítik a teljes beépített teljesítmény egyharmadát, ami 6,4 százalékpontos növekedést jelent az előző évhez képest. A fotovoltaikus teljesítőképesség emelkedésének közel kétharmadát az ipari méretű (50 kW feletti) napelemes kiserőművek adták.

A megújuló kapacitásokkal szemben csökkent a hagyományos erőművek beépített teljesítménye, azonban az elkövetkező években várhatóan újabb kombinált ciklusú erőművek épülnek. Az időjárásfüggő erőművek elterjedése 2022-ben már rendszerszinten éreztette a hatását, melyet a rendszerirányító többlettartalékok beszerzésével kezelt.

Az alacsonyabb számú és időtartamú tervezett megelőző karbantartások ellenére az üzemzavarok esetszáma és időtartama 2022-ben – az elmúlt évek tendenciáját folytatva – csökkent. A magyar villamosenergia-rendszer 2022. évi adatai című kiadvány az alábbi gombra kattintva nyitható meg.

Érdekel

ÁramfogyasztásMAVIRMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul