e-villamos online szaklap

Elektromosautó-töltő etikett

| | |  0 | |

Elektromosautó-töltő etikett

Mindannyiunkkal előfordulhatott már az a helyzet, hogy benzines vagy dízeles autó tulajdonosként a benzinkúton sehogy sem tudtunk odaférni a töltőhöz, mert feleslegesen elállták előlünk a helyet.

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében jött létre egy íratlan szabály, amit az e-autósok betartanak egymás között. Habár a villanyautózás térhódítása még nem régóta tart, az embertársainkra való odafigyelés ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint hagyományos autók esetében.

Miről szól az elektromosautó-töltősök etikettje?

#1 Ne álljuk el elektromos járműtöltő helyét feleslegesen

Az egyik legbagatelebb helyzet, amikor egy benzines vagy dízeles autóval foglaljuk el a töltésre szánt parkolóhelyet. Ez amellett, hogy etikátlan viselkedés autós társainkkal szemben, még szabálytalan is.

Sajnos számos e-autó tulajdonos is beleesik abba a hibába, hogy csak parkolásra használja elektromos autójával a töltőhöz tartozó helyet. Így azok, akiknek tényleg szükségük lenne a töltésre, kiszorulnak a parkolóból.

#2 Figyeljünk a helyre

A legtöbb elektromosautó-töltő, köztük az ABB villámtöltői is, egyszerre több jármű töltését teszik lehetővé. Ezért, ha van rá lehetőségünk, parkolásnál figyeljünk arra, hogy más is tudja csatlakoztatni járművét.

#3 Használjuk biztonságosan az autótöltőket

Mielőtt otthagynánk a töltőponton járművünket, érdemes ellenőrizni, hogy a töltés valóban elindult-e, másképp feleslegesen áll ott az autónk. Ez a helyzet nem csak nekünk, de a többi tölteni vágyó számára is bosszantó.

Ha Type1-es töltőnk van és AC töltőoszlophoz csatlakoztatjuk jáművünket, mindenképp nézzünk rá, hogy biztosan lezártuk-e. Ezzel minimalizálhatjuk a lopás kockázatát is.

#4 Cipzár-elv alkalmazás a gyorstöltők esetében

A cipzár-elv a töltés során is alkalmazható. Olyan esetben, ha nekünk több órányi töltésre van szükségünk, de mögöttünk várakoznak, kedvesen megkérdezhetjük, neki mennyi idő kellene. Ha fél óra alatt végezne a mögöttünk jövő, legyünk segítőkészek és engedjük magunk elé.

Habár az e-autó etikett a villanyautósok számára szól, mégis olyan javaslatokat tartalmaz, amiket a benzines, dízeles autókkal rendelkezőknek is javasolt megfogadniuk a töltőállomáson – hiszen mindannyian vezetünk, így felelősek vagyunk magunkért, és egymásért is.

Olvasson tovább az elektromos-autó töltők etikettjéről a gombra kattintva!

Érdekel

ABBElektromosautó-töltő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul