e-villamos online szaklap

Világításműködtetés integrációja KNX épületautomatikai rendszerbe

| | |  0 | |

Világításműködtetés integrációja KNX épületautomatikai rendszerbe

A korábbi cikkekben tárgyaltunk alapvető világításvezérlési fogalmakat és megoldási lehetőségeket az egyszerűbbtől a bonyolultabb vevői igényeket kiszolgáló lehetőségekig, melynek keretében elértünk az akár egész épületet összefogni képes DALI rendszerekig. Most az épületautomatikai, azaz KNX rendszer alapvető jellemzőire, azon belül a világítás integrált működtetésére szeretnénk rávilágítani.

A beruházói, üzemeltetői elvárások sokrétűek lehetnek, ami gyakran indokolttá teszi, hogy ne csak a világítást kezeljük egy rendszer alatt, hanem különböző műszaki területeket egy közös platformon tudjuk menedzselni, kihasználva a releváns információkat (pl. mozgás), ezzel maximalizálva az energiahatékonyságot.

Az épületek energiahatékonyságával foglalkozó szabvány 2022-ben megváltozott. Az új MSZ EN ISO 52120-1:2022 szabvány a korábbi MSZ EN 15232-1 előírást váltotta, sok tekintetben részletesebben tárgyal részterületeket, illetve nagyobb hangsúlyt kap a világítás vezérlése, szabályozása is. Az épületek energiahatékonysági kategorizálásában egy magasabb szint eléréséhez mindenképpen szükséges bizonyos kommunikáció a különböző műszaki területek között, de a legmagasabb besorolást komplett épületautomatika alkalmazásával lehet elérni.

Ma már egyre elterjedtebb és közismert megoldás a KNX, melynek fejlődése több évtizedes folyamatra tekint vissza.

Nemzetközi elfogadottságának köszönhetően az újabbnál újabb működtetési igények és vezérlési protokollok a gyártóikat arra kényszerítették, hogy tegyék lehetővé egy KNX rendszerbe történő integrációjukat, valamilyen átjárón, azaz gateway-en keresztül. Ezért ma már elmondható, hogy minden komolyabb, épületüzemeltetésben fontos egység vagy részterület valamilyen módon bevonható épületautomatikai rendszerbe még akkor is, ha saját vezérlési protokollt alkalmaz.

A világítás működtetése sem kivétel ez alól, hiszen már a kezdet kezdetén is alapvető elvárás volt egy épületautomatizálással szemben, hogy rajta keresztül kezelhető legyen a kiépített mesterséges világítás.

Napjainkra a LED technológia olyan áttörést eredményezett a világítástechnikában, amely magával hozta a vezérléstechnikai oldal jelentős változását, lehetőségeinek kiszélesítését is. Ahogy azt a korábbi cikkünkben már említettük, a DALI lett az elsődleges protokoll ezen a téren, köszönhetően az általa kínált számos lehetőségnek, kiszorítva például az 1-10V-os szabályozást.

Azonban itt is meg kellett oldani, hogy a KNX buszon érkező utasításokat a lámpatestek tudják fogadni. Ehhez fejlesztették ki a KNX/DALI gateway-eket, amelyek lehetővé tették a DALI elektronikával rendelkező lámpatestek integrációját épületautomatikai rendszerbe.

Így a lámpatestek az ETS szoftveren keresztül elérhetőkké váltak, az érzékelők, fali kezelők vagy bármely más módon érkező táviratok az átjárón keresztül működtetni tudják a világítást, akár automatikus mozgás- és fényfüggő szabályozásról van szó, akár egy felprogramozott világítási kép behívását kell elindítani. Természetesen a kézi beavatkozás, dimmelés, kapcsolás ugyanígy működik.

A buszhálózat kiosztásánál az a lényeg, hogy a vonalon található DALI előtéttel rendelkező lámpatesteket egy-egy ilyen gateway alá kell összefogni, DALI busz kiépítésével, figyelembe véve a maximális 64 címes korlátot.

Ennél a kiépítésnél gyakorlatilag kettős buszkábelezést kell kivitelezni, hiszen a területen található jelenlétérzékelők, nyomógombok KNX vonalon, míg a lámpatestek DALI buszon kommunikálnak.

A B.E.G., mint a világításvezérlés területén évtizedek óta nemzetközileg is elismert vállalat, természetesen a KNX rendszerhez mindig is kínált jelenlétérzékelőket, amelyek kulcsfontosságúak egy épület automatikus mozgás- és fényfüggő vezérlésében, valamint az egyéb, jelenlétfüggő működtetésekben, mint például árnyékolástechnika, hűtés-fűtés vezérlése.

A cég legújabb kínálata a 7-es generáció, amely sok új lehetőség mellett például a KNX Secure biztonsági megoldást kínálja. A KNX Secure egy olyan, a protokollon belüli titkosítási és azonosítási rendszert biztosít az üzemeltetők számára, amely meggátolja a KNX hálózaton keresztüli illetéktelen behatolást az épületautomatikai és informatikai rendszerbe.
Az érzékelők választéka, minősége és szolgáltatásai a B.E.G.-től jól megszokott magas színvonalat kínálja a rendszerintegrátorok és üzemeltetők számára: minden kivitelezési körülményre, látótávolságra, alkalmazási területre megfelelő eszköz választható ST (azaz STANDARD) vagy DX (azaz DELUX) paraméterezési lehetőségekkel.

Emellett egyre bővülő készülékportfólióval állunk rendelkezésre a rendszerkészülékek terén, úgymint vonalcsatolók, kapcsoló aktorok akár áramméréssel, redőnyműködtetők, bináris bemenetek, a gyártófüggetlen nyomógombok fogadására alkalmas interfészek, illetve egyéb KNX eszközök.

Új fejlesztésként olyan készülékek is megtalálhatók a B.E.G. kínálatában, mint a VOC oldalfali levegőminőség érzékelő/vezérlő, valamint a mennyezeti kombinált PD2N-KNXs-OCCULOG-DX érzékelő, amely a mozgásérzékelés és fénymérés mellett nem csak levegőminőségi paramétereket tud figyelni (CO2, páratartalom, hőmérséklet), de zajérzékelővel is el van látva.

Visszakanyarodva a világításvezérléshez, a B.E.G. egy teljesen új KNX/DALI gateway-jel is megjelent a piacon, amely a fent már felvázolt topológiához képest abban hozott újdonságot, hogy a DALI oldalon már nem csak a lámpatesteket tudja kezelni, hanem a cég kínálatában megtalálható DALI-LINK vezérlőeszközöket, azaz a multiérzékelőket, nyomógomb interfészt és relé kimenetet.

Így a hagyományos kiépítéshez képest egyszerűsíthetjük a buszkábelezést: a KNX busz, amely speciális kábelezést igényel, nagyrészben a szinti elosztóra korlátozódhat, hiszen a világítás megoldható a DALI oldalon, ezzel a kivitelezési (KNX busz, kábelezés) oldalon és a készülékek terén is (KNX eszközök helyett DALI eszközök) csökkenthetjük a költségeket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a DA64-230/KNX REG gateway csak a B.E.G. által gyártott DALI-LINK kínálatába tartozó eszközöket képes kezelni a DALI oldalon, más gyártóét nem!

 

Napjainkban nem csak kényelmi, de energiahatékonysági szempontból is egyre elterjedtebb a távoli, internet alapú elérés, monitorozás és beavatkozási lehetőség. Ezt a KNX többféle módon is lehetővé teszi, különböző csatolók, átjárók segítségével.

Az internet alapú vizualizációra és távoli beavatkozásra ad speciális lehetőséget a B.E.G. ViSTATION-KNX-REG eszköze, amely testreszabott 2D alaprajz vagy egyszerűsített grafikus megjelenítést biztosít, egyedi felhasználói jogok beállításával.

Következő cikkeinkben jellemző alkalmazási területeket vizsgálunk meg, különböző megoldási lehetőségekkel, alternatívákkal.

Ekler Attila
B.E.G. Hungary Kft

B.E.G.KNX

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul