e-villamos online szaklap

Okos energiamenedzsment

| | |  0 | |

Okos energiamenedzsment

A digitalizációs forradalommal a szigorú energetikai szabványok és a fenntarthatósági jelentések pontos szabályozását célzó új kezdeményezések együtt haladnak előre. Ez a folyamat hozzájárul ahhoz, hogy valós idejű adatvezérelt energiamenedzsment megoldásokat kapjunk.

Az ipari szektor megannyi elektromos eszközével és 24 órás energiaigényével a világ energiamenedzsment piacvezetője. Ennek nagyságrendi értéke 2021-ben 12,3 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2030-ra akár a 17,4 milliárd dollárt is elérheti [1].

Azok a vállalatok, amelyek felismerik az energiamenedzsment súlyát, hasznot húzhatnak energiafogyasztásuk megjelenítéséből, nyomon követéséből és csökkentéséből. A telephelyen fizikailag telepített vagy a felhőalapú ABB Ability™ Energy Manager bármelyik vállalat számára lehetővé teszi ennek megvalósítását. 

Mit jelent az energiamenedzsment?

A napjainkban egyre többet használt „energiamenedzsment” kifejezés az energiaáramlás folyamatainak pontos értelmezéséhez elengedhetetlen kompetenciákat és a fejlődéshez szükséges teljesítménynövelő lépéseket foglalja magában. Ha tüzetesen megvizsgáljuk, ez a tágan értelmezhető fogalom olyan kisebb, egymással szorosan összefüggő funkciókat határoz meg, amelyek a fokozatosan megvalósuló digitális átalakulás kritikus részét képezik.

Az energiamenedzsment-kezdeményezések megvalósítását a valós idejű adatok gyűjtésének képessége a digitális technológiákat kihasználva támogatja. Továbbá ez teszi lehetővé a cégek számára a döntéshozatal felgyorsítását.

Az ABB az energiamenedzsment legfontosabb bevált gyakorlatait alkotó öt olyan funkcionális szakaszát – a detektálást, a monitorozást, az elemzést, az optimalizálást és az ellenőrzést – jelöli ki, ahol a digitális eszközök meghatározó szerepet játszanak [2].

A detektálás során a létesítmények vezetői és tulajdonosai a közüzemi számlák és a rendelkezésre álló épületinformációk adatait használják fel összehasonlítási alapként, az energiaköltségeket virtuálisan lebontják, hogy meghatározhassák azokat a területeket, ahol túl sok energia fogy. A folyamatot kiterjedt adatsorok és mesterséges intelligenciára (AI) támaszkodó algoritmusok támogatják.

A benchmark meghatározása után a monitorozás következik. Azáltal, hogy a létesítmények tulajdonosai és vezetői kihasználják az eszközöknek a korábbi és a valós idejű energiaadatok megjelenítését szolgáló összekapcsolhatóságát, átláthatóbb képet kapnak a megoldandó problémákról. A felületi elemekkel kiegészülő vezérlőpulthoz kapcsolt termékeknek – mint például megszakítóknak, mérőeszközöknek, reléknek, elektromos járműtöltő berendezéseknek, invertereknek és szenzoroknak és az összekapcsolhatóságot biztosító helyszíni infrastruktúrának kritikus jelentősége van.

Az adatgyűjtés után az adatok elemzése történik – elsősorban a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k) vonatkozóan – és olyan kimenő jelentések készülnek, amelyek lehetővé teszik a benchmark célokkal összehangolt megtakarítási intézkedések végrehajtását. Ennek a szakasznak a lebonyolítását az energiamenedzsment szolgálatába állított előrejelző analitikák könnyebbé és pontosabbá teszik.

A következő lépés az eszközalapérték tervezése, ami a célként kitűzött KPI-k optimalizálására szolgál. Ezen a ponton a csatlakoztatott intelligens termékek, a szünetmentes tápegységek (UPS), az áramminőség-átalakítók, az átkapcsoló és továbbfejlesztett relék mindegyike egy optimalizáló motorba juttatja el az adatokat, ami lehetővé teszi, hogy az energiafelhasználás csökkentésével megbízott személyek láthatóan javítsák az eredményeket.

Az energiamenedzsment-rendszerek és folyamatok gyakorlati megvalósítását és alkalmazását követően az ellenőrzés lehetővé teszi az eszközalapérték körültekintő beállítását az energiahatékonysági és a szolgáltatásfolytonossági stratégiáknak megfelelően. Figyelembe kell venni az Edge vezérlőkkel és okos csatlakoztatott termékekkel, valamint helyszíni elosztott energiaforrásokkal, mikrohálózatokkal, megújuló technológiákkal és akkumulátoros energiatároló rendszerekkel (BESS) rendelkező előre megtervezett referencia architektúrákat.

Ha a vállalkozások ilyen szakaszokra bontott lépésekben haladnak előre, akkor folyamatosan javítani tudják energiahatékonysági gyakorlatukat.

Az energiamenedzsment előnyei

Az energiamenedzsment-monitoring segít az ipari létesítmények fenntarthatósági céljainak megvalósításában, és a CO2-kibocsátás csökkentésében. Az energia megtakarításának további lehetőségei, mint a digitális képességekkel nem rendelkező rendszerek esetében ezáltal könnyebben elérhetővé válnak. Az ilyen módon elért megtakarítás pedig akár ISO 50001 és LEED tanúsítást is eredményezhet.

Ezeken felül a működési költségek (OPEX) is csökkenthetők. Az értékes adatok alapján az energiafelhasználás jobban előrejelezhetővé válik, ami akár 30%-kal is javíthatja a hatékonyságot, és a költségeket is csökkentheti. Az ABB Ability™ Energy Manager esetében reális lehetőség, hogy nem egészen három éven belül behozza az árát.

További előnyök és eredmények:

  • Az ABB Energy Manager a legkülönfélébb ipari létesítmények számára az elérhető kiegészítőivel és prémium szolgáltatásaival értékes adatalapú betekintést nyújt → 01 [1-4].
  • Az ABB Ability™ Energy Manager nemrég segített egy nemzetközi élelmiszeripari vállalatnak ellenőrzés alá vonni villamosenergia költségeit és csökkenteni károsanyag-kibocsátását, miközben hozzájárult a működés megbízhatóságának és hatékonyságának fenntartásához.
  • Az energiafogyasztás elemzésével optimalizálhatóvá válnak a termelési költségek. Egy vállalat az ABB Ekip digitális vezérlőinek kiegészítő használatával, az energiafogyasztási csúcsok kiegyenlítésén keresztül akár 30 tonna szenet is megtakaríthat [1].

Tudjon meg többet a linkre kattintva!

Érdekel

Hivatkozások

  • 1] Az ABB „The Growing Impact of EMS Solutions”, Guided Insights c. Fehér Könyve, 2021, 20. old.
  • 2]  ABB weboldal, mely ezen a címen érhető el: https:// new.abb.com/about/ our-businesses/elec- trification/abb-ability/ energy-and-asset-man- ager/abb-ability-energy-manager [hozzáférés 2022. március 21-én].
  • 3]  Az ABB „State of the art solution for CO₂-neutral and energy self-sufficient factory” c. esettanulmányi weboldala, mely ezen a címen érhető el: https://abb- casestudies.com/#/39 [hozzáférés 2022. március 21-én].
  • 4]  Az ABB „Largest Swiss rice mill monitors energy distribution digitally” c. esettanulmányi 

Lábjegyzet

1 A globális energiamenedzsment-piac mérete szektoronként, 2025 Statista

ABB

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul