e-villamos online szaklap

Elektromosbusz-töltő rendszerek a környezetvédelem jegyében

| | |  0 | |

Elektromosbusz-töltő rendszerek a környezetvédelem jegyében

A közlekedés mintegy negyedét teszi ki a világ szén-dioxid kibocsátásának. Ez a mérték azonban jelentősen csökkenthető az elektromobilitás térnyerésével, mely mérsékeli a környezet- és zajszennyezést, ezáltal egészségünkre és jóllétünkre is pozitív hatással van. Közös érdekünk tehát a megoldási lehetőségek számbavétele.

A nagyteljesítményű elektromos járművek elterjedése egyértelműen előmozdítja egy fenntarthatóbb jövő elérését, vagy ahogy Frank Muehlon, az ABB E-mobilitás divíziójának vezetője fogalmazott: „a világ a zöld buszflották megvalósítása felé tart”.

Az elektromos buszok gyors és hatékony feltöltésére az ABB Pantograph Down és Up rendszerei kiválóan alkalmasak. Teljes hozzáadott értékük főleg a napközbeni villámgyors (3-6 perces) töltések révén érzékelhető, de tökéletesen használhatók időzített töltésre is a depóban. Ezzel a hatékony megoldással a busz a járat következő szakaszához elegendő árammal töltődik fel. Az ABB portfóliójában egyaránt megtalálható a felemelhető és leereszthető pantográfos energiatöltési megoldás is.

A Panto Down könnyen integrálható a már meglévő közlekedési hálózatokba és akár 600 kW teljesítményre is képes. Működésének lényege, hogy a töltőállomás leereszthető pantográfja egy nyílt interfészen keresztül csatlakozik az elektromos busz akkumulátorára és feltölti azt. Ezzel az egyszerű automata megoldással károsanyag-kibocsátás nélkül biztosítható a buszjáratok zavartalan működése a teljes nap során.

A Panto Up rendszerrel a jármű a tetején lévő rugalmas, felemelhető áramszedő segítségével csatlakozik a töltőberendezésre. Ehhez akár az utasok le- és felszállásának ideje is elegendő, a töltés végeztével pedig a pantográf automatikusan leválik az úttest fölé ívelő töltőoszlopról, majd visszaáll eredeti helyzetébe, hogy a busz folytatni tudja útját és akár további 10 km-t is megtehet a frissen vételezett energiával.

Az elektromobilitási technológia fejlődésével párhuzamosan szükségessé vált, hogy az elektromos járműveket üzemeltetők könnyedén kombinálni tudják a tetszőlegesen megválasztott járműveket és a töltésükre szolgáló berendezéseket. Az ABB támogatja ezt a törekvést és elősegíti a töltési infrastruktúra rugalmasabb átjárhatóságát az elektromos buszok és teherautók körében.

Az innovatív töltési megoldások lehetővé teszik az elektromos közlekedésben résztvevő üzemeltetők fenntartási költségeinek csökkentését, elősegítve ezáltal az e-buszok és e-teherautók további elterjedését. A „Horizont 2020 Zöld járművek” program keretében az ABB hozzájárult az elektromos buszok töltésének széles körű szabványosítási rendszerének kialakításához.

Az ABB a fenntartható mobilitás jövőjének elkötelezett támogatójaként globális vezető szereppel bír az elektromos járművek infrastruktúrája terén. Energetika üzletáguk portfóliója az ABB Ability által támogatott digitális megoldásokon alapulnak, amelyek célja, hogy intelligensebb és hatékonyabb villamosenergia-elosztást biztosítsanak, többek között a mobilitáshoz köthető ágazatok számára.

Olvasson tovább az ABB elektromosbusz-töltő rendszereiről a gombra kattintva!

Érdekel

ABBElektromosautó-töltő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul