e-villamos online szaklap

Energiahatékonysági kérdések a világítástechnikában

| | |  0 | |

Energiahatékonysági kérdések a világítástechnikában

Az elmúlt év gazdasági szempontból egyik leghúsbavágóbb történése az energiaárak ugrásszerű növekedése volt, amely nem csak a háztartásokat, de a vállalkozásokat és minden gazdálkodó szervezetet érzékenyen érint. Az épületek üzemeltetése korábban is komoly költségeket jelentett, de ez most hatványozottan jelentkezik.

Az új helyzet mindenkit arra kényszerít, hogy kiemelten foglalkozzon a hatékony energiafelhasználással. Az épületek energiahatékonyságával foglalkozó szabvány 2022-ben újult meg. Az új MSZ EN ISO 52120-1:2022 számú előírás a korábbi MSZ EN 15232-1:2017 számút váltotta le.

Ezen felül főként irodaházak, kommunális épületek építésekor, már korábban ismertek voltak a különböző energiahatékonysági minősítő rendszerek, mint például a LEED vagy a BREEM, de valószínűleg a kialakult helyzet sokkal nagyobb figyelmet irányít a közeljövőben az ilyen besorolási és minősítési előírások minél magasabb szintű kielégítésére.

Mivel a nagy épületek esetében a gépészeti rendszerek (hűtés-fűtés) kiugróan nagy súlyt képviselnek az üzemeltetési költségek terén, sokszor a világításra már nem fókuszálnak eléggé.

Az a tévhit, hogy „ha LED világítást alkalmazunk, akkor már meg is oldottuk az energiahatékonyságot a világítás területén”, szintén ráerősít erre a gondolkodásmódra.

Ezzel ellentétben a különböző helyiségtípusoknál jelentős energiamegtakarítást tudunk elérni, amennyiben mozgás- és fényfüggő kapcsolást vagy szabályozást alkalmazunk a megfelelő műszaki megoldásokkal, ahogy ez az alábbi grafikonon látható.

Természetesen nincs két egyforma helyiség, körülmény és az épületben, épületrészben mozgók szokásai is nagymértékben eltérhetnek. Ezért kulcsfontosságú, hogy minden esetben egyedileg kell a megfelelő megoldást megtalálni az adott igényekhez és körülményekhez igazítva. Ezeknek a változóknak a függvényében térhetnek el a teljesen hasonló funkciójú helyiségek megtakarítási eredményei.

A fentiekben már említett két alapvető megoldás áll rendelkezésünkre az energiahatékony világításműködtetéshez: fény- és mozgásfüggő kapcsolás vagy szabályozás. A fizikai megvalósításhoz a B.E.G. számos különböző kivitelű és eltérő szolgáltatási szintű, önállóan vagy rendszerbe illeszthető érzékelőt kínál, amelyek alkalmazását elsősorban az adott helyiségben, épületben vagy épületrészben kialakítandó világítással szemben támasztott igények határozzák meg.

A mozgás- és fényfüggő vezérlés úgy biztosítja számunkra a hatékonyságot, hogy csak akkor működteti a világítást, ha a területen mozgás van és a fényviszonyok is indokolják azt. Amennyiben a területen már nincs mozgás, a világítás automatikusan le fog kapcsolni.

Olyan helyiségekben, ahol alapvetően rövid tartózkodást kell figyelembe venni és zárt, természetes fénnyel sem nagyon számolhatunk – mint például a mosdók, lépcsőházak, előterek, – egyszerű mozgásérzékelős megoldást alkalmazhatunk.

Ellenben, ha egy számottevő természetes fénnyel rendelkező, nagy forgalmú folyosón vagy előtérben kell világítást működtetni – mint egy irodai folyosó nagy ablakokkal, üvegfelületekkel, – javasolt jelenlétérzékelőt választani, amely a kevert fénymérésének köszönhetően le tudja kapcsolni a világítást folyamatos mozgás esetén is, amennyiben külső forrásból (természetes fény) eléri a megvilágítási szint a kívánt értéket.

Minden olyan területen, ahol állandó tartózkodással kell számolnunk és ráadásul természetes fény is rendelkezésre áll, ma már szabályozott mesterséges világítást javaslunk, mivel egy ilyen megoldás állandó megvilágítási szintet, ezáltal jóval magasabb energiahatékonysági szintet biztosít az adott területen, valamint lehetővé teszi akár a személyre szabást is vagy a működés közbeni kézi beavatkozást.

Az elkövetkező időszakban épületrészekre, helyiségfunkciókra vonatkozó megoldásokkal, javaslatokkal, tippekkel fogunk jelentkezni.

Ekler Attila
B.E.G. Hungary Kft

B.E.G.Mozgásérzékelő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul