e-villamos online szaklap

Elektromosautó-töltő segédlet

| | |  0 | |

Elektromosautó-töltő segédlet

Ahogy egyre többen gondolják úgy, hogy a hagyományos, szénhidrogén-alapú autózás helyett az e-autóké a jövő, úgy hódítanak teret az elektromos járművek hazánkban és az egész világon.

Az e-járműveknek két fajtája közül lehet választani: vagy tisztán elektromos autó, vagy az ún. plug-in-hybrid közül. A tisztán elektromos autókat nevükből adódóan teljes egészében villanymotor hajtja. Ezzel szemben a plug-in-hybridek általában benzines járművek, ahol a hajtást elektromos motorok is segítik.

Jelen cikkben csak a tisztán elektromos autókat vesszük szemügyre.

Mivel alapjában véve költséges modellekről van szó, elterjedésükhöz nem kevés ösztönzés szükséges. Mégis mi teszi vonzóvá az elektromos autót a környezettudatosságon kívül egy leendő tulajdonos számára?

Példának okáért lehet ez az ingyenes parkolás lehetősége a nagyobb városokban, az igénybevehető állami támogatás e-autók vásárlásákor, vagy az adómentesség a regisztrációs-, vagy gépjárműadó, illetve az átírási illeték alól. Ezek a tényezők pedig igencsak kedvezőek lehetnek – még azok számára is, akik egyébként a benzines autókat preferálják.

Hogy ne csak a pozitív oldaláról tegyünk említést, természetesen, mint minden másnak, az e-járműveknek is adódnak hátrányai. Az egyik, hogy aránylag kevés töltőállomás található az ország területén, a nem olyan magas hatótáv miatt pedig aggódhatunk, hogy az egyik töltőponttól elérünk-e a következőig. A másik gyakran emlegetett szempont a töltés gyorsasága. Egy hagyományos hálózati dugaljba csatlakoztatható 10-16 A otthoni töltővel egy lemerült akkumulátort 16-20 óra alatt tölthetünk fel teljesen.

Ámbár, ha jobban megvizsgáljuk ezeket a nézőpontokat, könnyen rájövünk, hogy nem adnak okot aggodalomra. A legtöbb autó 300-400 kilométeres hatótávval rendelkezik és ha belegondolunk, az ember ritkán tesz meg ekkora távolságot egyszerre. Ha mégis, biztosan lesz útközben olyan város, ahol van e-töltő. A másik állítással kapcsolatban pedig érdemes megjegyezni, hogy van már olyan gyorstöltő a piacon (Terra 360 vagy Ionity töltőpontok), amivel az autó akkumulátorát akár 5-10 perc alatt 100%-ra fel lehet tölteni. Épp ezért javasolt utánajárni a töltők különböző típusainak, hiszen sok esetben megcáfolják a köztudatban terjengő tévhiteket.

A típusokat tekintve, léteznek AC-, illetve DC-töltők is. Az AC a váltóáramú, míg a DC az egyenáramú töltőt jelöli. Az otthoni töltés kényelmesebb, praktikusabb, gyorsabb és elegánsabb változata a fali töltő. A falra szerelhető egyfázisú megoldás maximum 7,4 kW (1x32 A) teljesítményre képes, míg a háromfázisú legfeljebb 22 kW-ra (3x32 A).

Az ABB Terra AC falti töltő a lakosság számára is elérhető készülék. A hagyományos hálózati dugaljba csatlakoztatható töltőktől eltérően akár 22 kW-os teljesítményre is képes. Amellett, hogy könnyen telepíthető és integrálható az otthoni okosrendszerbe, a készülék Wifi, Bluetooth és Ethernet kapcsolattal is rendelkezik. Mindemellett közel 40 féle változatban elérhető, így a felhasználók igényeihez és az elektromos hálózat adta korlátokhoz maximálisan illeszthető és integrálható.

 Olvasson tovább az ABB elektromos autó töltési megoldásairól a gombra kattintva!

Érdekel

ABBElektromosautó-töltő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul