e-villamos online szaklap

A HMKE üzembe helyezését követő 10. év végéig lehet szaldóban maradni

| | |  0 | |

A HMKE üzembe helyezését követő 10. év végéig lehet szaldóban maradni

2022. november 18-án módosításra került a 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet, amelynek értelmében az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek háztartási méretű kiserőművet.

2033. december 31-ig tehát azok élvezhetik a szaldós elszámolás előnyét, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő 10 évben nem végeznek újabb bővítést.

Legkorábban azok az veszítik el a szaldóra való jogosultságot, akik még 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, és azóta bővítésre sem került sor. Nekik már a 2024-es éves elszámolást követően változik az elszámolási rendszer.

Korábban bruttó elszámolásként emlegették a szaldós rendszerből kikerülőkre vonatkozó rendszert, melynek pontos részletei egyelőre nem ismertek. A 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet friss módosítása ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni.
A rendelet egy további módosítása három zónaidőt határoz meg, így

  • 6:00–17:00 óráig nappali időszak,
  • 17:00–22:00 óráig csúcsidőszak,
  • 22:00–6:00 óráig pedig völgyidőszak lesz.

Várhatóan ennek megfelelően változhat majd napon belül is az elektromos energiához kapcsolódó rendszerhasználati díj.

A módosítás bevezeti az okosmérős teljesítménydíj fogalmát is, melyet a 2024-ben esedékes elszámolást követően az okosmérővel rendelkező nem profil elszámolású felhasználónak kell fizetniük, havidíjként. Az új díjtétel alapja az okosmérő által az adott hónapban (elszámolási időszakban) a csúcs zónaidőben mért legnagyobb negyedórás átlagteljesítmény (kW) képezi.

NapelemNaperőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul