e-villamos online szaklap

Tovább nőtt a nyilvános elektromos töltőállomásokon felhasznált energiamennyiség

| | |  0 | |

Tovább nőtt a nyilvános elektromos töltőállomásokon felhasznált energiamennyiség

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves beszámolója a hazai engedélyköteles e-mobilitásról. A hivatal adatai szerint 2022 második negyedévében 45 százalékkal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint 2021 hasonló időszakában. A töltőberendezések száma 24,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2022 második negyedévének végén az előző év azonos időszakához képest 24,8 százalékkal, 2031 darabra nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken a töltőberendezéseken 4 094 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére az országban. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán.

Az előző év azonos időszakához (2021 második negyedéve) képest minden megyében növekedést figyelhettünk meg. A legnagyobb bővülés Békés (41,7%), Tolna (41,7%), Hajdú-Bihar (40,7%) és Győr-Moson-Sopron (40,5%) megyékben volt. Darabszámban Budapesten volt a legnagyobb a növekedés a töltők darabszámában (126 darab) amit Pest (76 darab) és Győr-Moson-Sopron megye (30 darab) követett. A MEKH jelentése részletesen tartalmazza a megyei e-mobilitás adatokat.

 A zöld rendszámmal rendelkező autók száma 67 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint. Jelenleg 53 033 zöld rendszámmal ellátott gépkocsit tartanak nyilván.

A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest. 2022 második negyedévben 4 888 MWh-nyi villamosenergiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon AC és DC töltést is beleszámítva. Ez 2640 MWh-val, vagyis 45 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 13 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma 210 659-ről 437 106-re nőtt egy év alatt.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva minden megyében növekedést figyelhettünk meg az elfogyasztott energiamennyiségét tekintve. Tolna megyében több mint megháromszorozódott az elektromos autókba töltött villamosenergia mennyisége, míg Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a legkisebb mértékben a töltésre fordított energia mennyisége.

Az adatokból azt is láthatjuk, hogy az ország publikus töltésre fordított villamosenergiájának 57,6 százaléka Budapesten és Pest megyében történik, 5 százalék feletti részaránnyal képviseli magát Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye, míg a többi megye 5 százalék alatti részaránnyal rendelkezik.

A háztartási és egyéb nem nyilvános töltési lehetőségek, valamint ezen helyeken töltésre felhasznált energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban.

Az országos és megyei e-mobilitás adatok megtalálhatóak a MEKH honlapján.

Elektromos autóElektromosautó-töltő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul