e-villamos online szaklap

Elégtelen lenne a német megújuló kapacitás?

| | |  0 | |

Elégtelen lenne a német megújuló kapacitás?

Az Energy Watch Group független, Berlinben székelő, nonprofit agytröszt (think-tank), amelynek célja a megújuló energiával és az éghajlatvédelemmel kapcsolatos politikai fellépés felgyorsítása, tudományos igényű elemzések készítése, szakpolitikai tanácsadás és párbeszéd révén. A jelenlegi politikai helyzetben talán nem teljesen felesleges a korábban gyakran bírált „Energiewende” további eszkalációját sürgető elemzésük rövid bemutatása, amely az érdeklődők körében minden bizonnyal szakmai vitákra is okot adhat.

Jóllehet a megújuló energiák használatának ellenzői jelentős kisebbségben vannak Németországban, a nyilvános vitákban mégis az ő álláspontjuk dominál. Egyes felmérések szerint a megkérdezett németek 83%-a támogatja a megújuló energiaforrások felhasználásának további bővítését. 51 százalékuk még akkor is fenntartaná ezt az álláspontját, ha az új megújuló erőműveket a szomszédságukba telepítenék. A szélenergiát ellenzők egyik fő érve ugyanakkor a tájkép állítólagos csúnyulásától való félelem, ami csak romlana, ha további sok új szélturbinát létesítenének.

E félelmek megalapozottságát felmérendő az Energy Watch Group nagyjából felbecsülte, hogy hány szárazföldi szélturbinára lenne szükség, ha Németország teljes villamosenergia- és hőellátását, valamint közlekedési és ipari energiaellátását egész évben, az év minden órájában kizárólag megújuló energiaforrásokból biztosítanák 2030-ig.

Az ugyancsak az Energy Watch Group által tavaly bemutatott német forgatókönyv [1] szerint 2030-ra mintegy 110 GW szélenergia-kapacitást kellene telepíteni, amellyel 300 TWh villamos energiát lehetne termelni (ez éves szinten kb. 31%-os csúcskihasználást jelentene). A tanulmányban nem írnak erről, de a 100%-os megújuló energiaellátáshoz ezen kívül a közlekedési és szállítási ágazatban hasznosuló bioüzemanyagok és a felszínközeli geotermikus energia is szükséges lenne. Ezek azonban egyúttal villamosenergia- megtakarítást is lehetővé tennének az említett forgatókönyvhöz képest. Így 2030-ra mintegy 250 TWh-ra csökkenne a tényleges szélenergia-igény. Ehhez 2030- ra összesen körülbelül 92 GW kapacitású szélerőműre lenne szükség az 1. táblázat szerint.

1. táblázat. A 100%-os megújuló forrású ellátáshoz szükséges berendezések száma, területigény és szélenergia-teljesítőképesség

2022 elején Németországban kb. 30 ezer szárazföldi szélerőmű működött. Miután a szélkerekek teljesítőképessége időközben jelentősen megnőtt, a kapacitásbővítés nem jelentené azt, hogy 2030-ra több szélkerékre lenne szükség, mint manapság, sőt. Miután ma már 5 MW-os egységek is működnek – miközben 2021-ben a német szélerőműpark átlagos egységteljesítménye 1,8 MW volt – nagyjából 24 ezer szélkerék is elegendőnek bizonyulhatna. Mindez csökkentené a működő szélerőművek által elfoglalt terület nagyságát. A jelenlegi 17,3 MW/km² helyett így 2030-ra a szélerőművek által igénybe vett terület 11,3 MW/km²-re csökkenne.

Forrás: Magyar Energetika

Megújuló energia

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul