e-villamos online szaklap

Nagyléptékű alállomás- és távvezetékfejlesztés veszi kezdetét

| | |  0 | |

Nagyléptékű alállomás- és távvezetékfejlesztés veszi kezdetét

A MAVIR ZRt. fejleszti alállomásait és távvezetékeit, hogy hozzájáruljon a hazai villamosenergia-rendszer zöldítéséhez. A tervezett beruházás hozzájárul új naperőművek hálózatba integrálásához.

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya 15,410 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a fejlesztés megvalósításához a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében. A Kormány Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének elfogadásáig a projektet a Nemzeti Helyreállítási Alapból előfinanszírozza.

Magyarországon – a világ többi országához hasonlóan – egyre nagyobb teret hódít a Napból származó energia közvetlen energiatermelésre való felhasználása. Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával a 100 százalékos állami tulajdonú MAVIR ZRt. 20 alállomás és 7 távvezeték fejlesztését valósítja meg annak érdekében, hogy újabb naperőműveket lehessen a hazai villamosenergia-hálózatra csatlakoztatni.

A beruházás keretében egyrészt tizenegy Dunántúl régióhoz tartozó alállomás (Szombathely, Győr, Gönyű, Hévíz, Toponár, Bicske, Litér, Paks, Pécs, Perkáta, Szigetcsép) és kilenc Közép-Magyarország és Észak-Alföld régióhoz tartozó alállomás (Békéscsaba, Szolnok, Sándorfalva, Debrecen-Józsa, Szabolcsbáka, Sajószöged, Felsőzsolca, Kerepes, Göd) fejlesztésére kerül sor, másrészt az alábbi hét 220 kV-os távvezeték terhelhetőségét növeli meg a MAVIR ZRt: Detk-Sajószöged I., Detk-Sajószöged II., Detk-Zugló I., Detk-Zugló II., Kisvárda-Sajószöged, Tiszalök-Sajószöged, Sajószöged-Szolnok.

A projekt az átviteli hálózat szállítási kapacitásának bővítésével a villamosenergia-hálózatra potenciálisan csatlakoztatható, időjárásfüggő megújuló energiaforrást hasznosító villamosenergia-termelő erőművi kapacitás növeléséhez járul hozzá egyrészt 20 db alállomás kapacitásnövelésével, másrészt 7 db 220 kV-os távvezeték
terhelhetőségének növelésével. A beruházás országosan 273 MW kapacitású időjárásfüggő megújuló energiaforrást hasznosító erőmű (elsősorban naperőmű) hálózatra kapcsolását teszi lehetővé.

A projektet a MAVIR ZRt. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumban valósítja meg. A beruházás megvalósításához a Konzorcium az RRF-6.1.2-21-2022-00002 projekt keretében 15 410 114 026 Ft támogatási forrást vesz igénybe.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2026. 04. 30.

A beruházás az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával valósul meg az „RRF-6.1.2-21 – Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében a MAVIR ZRt. területén” konstrukció keretében. 

átviteli hálózatNaperőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul