e-villamos online szaklap

Az elektromos fűtés témáját járták körül Óbudán

| | |  0 | |

Az elektromos fűtés témáját járták körül Óbudán

Több, mint 120 épületgépész-mérnök, villamosmérnök, villanyszerelő, napelemkivitelező, energetikus és klímatechnikai szakember részvételével tartottak előadásokat a régi óbudai harisnyagyárban kialakított rendezvényhelyszínen május 25-én, ahol arról vitatkoztak melyik fűtési mód jelenleg a leghatékonyabb.

A szakembereknek sikerült közös nevezőre jutniuk az egyik panelbeszélgetésben, ahol kisebb szakmai versengés alakult ki a fűtőpanelek, hőszivattyúk és fűtőkábelek gyártói között.

A legtöbb résztvevő, többek között a magas SCOP-érték miatt a hőszivattyút tartotta a befutónak, de a rendszer beruházási költségét vizsgálva kiderült, hogy vannak olyan esetek, például nyaralók esetén, ahol a beruházási érték töredékéért meg lehet oldani a fűtést például fűtőpanelek segítségével. Ifj. Czinege Károly több elektromos fűtési megoldást is javasolt alternatívaként.

Az elektromos felületfűtést gyártók a helytakarékosságra és a födém hőtárolása miatt igazolták, hogy sok esetben lehet a fűtőkábel a legkomfortosabb megoldás. Sőt, a meglévő gázkészülékkel rendelkező radiátoros, kis lakások esetén egy elektromos kazán is megoldás lehet, ha kifejezetten a gyorsaság a cél és gázfüggetlen megoldást keressük.

A rendezvényen a gázipar képviselője Versits Tamás, a Weishaupt fűtéstechnikai részlegének vezetője elárulta, hogy a gázfüggőség egyik kiútja lehet a „hidrogénkazán”, amire külföldön egyre több gyakorlati példa is van már. Ezzel egy új, alternatív lehetőséget mutatott a gázszektor fejlesztésére, párhuzamosan az elektromos berendezések mellett.

A napelem jelentőségében teljesen egyetértettek a felek, de még az MNNSZ elnöke, Kiss Ernő is megerősítette, hogy diverzifikált energiatermelésre van szüksége az országnak és külön kiemelte a szélerőművek szándékos kizárásának problémáját. Szilágyi László a napelemszövetség alelnöke bemutatta a Budapest Nappal Hajtva nevű, az EUKI német kormányzati ügynökség támogatásával létrejött, szolárkataszter-térképet, ami hamarosan az összes budapesti épület tetején elhelyezhető napelemes rendszerek potenciálját képes megmutatni a felhasználóknak, ráadásul térítési díj nélkül.

De, mi volt akkor a közös álláspont, melyik a legjobb fűtési megoldás? A Daikin vezetője, Zuggó Balázs szerint az a legolcsóbb energia, amit nem használunk fel és ezért meg sem kell termelni. Ezzel utalt arra, hogy az első, amivel minden gyártónak és felhasználónak egyaránt foglalkoznia kell az az energiahatékonyság! Semmi esetre sem törekedhetünk az energiapazarlásra, akkor sem, ha azt önmagunknak állítjuk elő.

A Danfoss Devi vezetője Czirják Zoltán megerősítette a kerekasztal-beszélgetésben, hogy függetlenül a fűtési módoktól, az ingatlanok fűtésének vezérlése és felhasználói szokások szerinti szabályzása az egyik legfontosabb, ha takarékoskodni akarunk az energiával. Ezt tovább gondolva Szász János, a Nordinova Energy Kft. vezetője azt tanácsolta, hogy napelemmel megtermelt energia segítségével fűtsük a szigetelt házunkat.

Egy dologban egyetértettek a résztvevők: mindig más, mindig egyedi műszaki megoldásra van szükség. Ahogy azt Szemán Róbert a VGF szaklap főszerkesztője kihangsúlyozta, sosincs két egyforma ingatlan és felhasználó, így a megoldásnak is mindig egyedinek kell lennie.

Ha a gázt egyszer elzárják, akkor sem kell pánikba esnünk, mert van megoldás, viszont erre készülnie kell a szakmának és az ingatlantulajdonosoknak egyaránt. Az elektromos fűtési megoldások és a napelemes rendszerek terjedésével egyre nagyobb szükség van az elektromos hálózatok fejlesztésére és a bürokrácia csökkentésére, a megfelelő jogszabályi környezet kialakítására, mert sokszor ezek a valós gátjai a műszaki fejlődésnek.

Az Elektromos Fűtés Konferencia és Képzés a Budapest Nappal Hajtva projekt keretében valósult meg. 

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul