e-villamos online szaklap

Okosotthon-megoldások napjainkban

| | |  0 | |

Okosotthon-megoldások napjainkban

A smart home, vagy magyarul okosotthon lakhelyünk automatizálásának lehetőségét foglalja magába. A világítás, a hőmérséklet szabályozása, de még az olyan elektronikai berendezések is, mint a légkondicionáló, kamera és különféle háztartási gépek beállítása is egyszerűvé válik használatával.

Minél inkább önműködő otthonunk, annál több kényelmi funkció használata áll rendelkezésünkre. A következő kérdésekre keressük a választ cikkünkben:

  • Lakhelyünk automatizálásának igénye hogyan alakult ki?
  • Milyen lehetőségek rejlenek az okosotthon világában?
  • A technológia ilyen mértékű fejlődésének milyen árnyoldalai lehetnek?
  • Miért válasszuk a smart home-ot?

Napjainkra bebizonyosodott, hogy a megszokott életünkhöz nélkülözhetetlen energiaforrások, mint a szén- és egyéb nyersanyagtartalékok végesek. Ez a tény vezetett ahhoz, hogy előtérbe helyezzük a környezettudatos gondolkodást és az energiagazdálkodást. Ebből kifolyólag az okosotthon elsődleges célja a takarékosság, ami a megszokott, kényelmi és biztonsági funkciók és gazdaságos energiafelhasználás mellett valósul meg.

Az okosotthon technológia kifejlesztésének okai:

  • Biztonság
  • Környezetvédelem
  • Kényelem 

Az okosépületek világa

Az automatizált hálózat előnyeit nem kizárólag okosotthonokban lehet élvezni, ezt a technológiát kibővítve ma már ipari felhasználás is lehetséges. Sokkal nagyobb hatékonysággal képesek üzemelni az okosépületek, akárcsak az irodaházak, kereskedelmi épületek és gyárak, mindezzel pedig jóval nagyobb mértékű energiát képesek megtakarítani a lakossági felhasználásnál.

Mik az okosépületek legfőbb előnyei?

Kulcsfontosságú az energiatakarékos gondolkodásmód egy ipari ingatlan esetén, ahol a dolgozók száma, az épület méretei és a gépek energiaigénye nagymértékű fogyasztást eredményez. Az okosépületre váltással a vállalkozások éves szinten nem csupán környezetbaráttá alakíthatják működésüket, de kiadásaik ezen részét jelentősen képesek lesznek csökkenteni.

Energiát takaríthatunk meg, biztonságosabban élhetünk, ráadásul mindezt rendkívül kényelmes módon érhetjük el, különösebb erőfeszítés nélkül, ha az okosotthonok és okosépületek megoldásai mellett tesszük le voksunkat.

A smart home lehetővé teszi számunkra, hogy a rendszeren belül mindent bekapcsolhatunk és irányíthatunk kezdve a kapucsengőtől, a világításokon át, a háztartási gépekig bezárólag.

Az hálózat túlterhelődésének elkerülése érdekében kismegszakítók kerülnek beépítésre az okosotthonba, így több eszköz egyidejű használata sem lesz megterhelő a rendszer számára.

Ha az áramkörön nagy mennyiségű áram folyik keresztül, a megszakító működésbe lép. A megszakító az elosztószekrénybe kerül beépítésre, így semmilyen esztétikai hátránnyal nem jár.

Lakossági és kereskedelmi, vagy ipari épületek esetén is alkalmazhatóak a kismegszakítók.

Az ABB free@home® rendszere intelligens otthonná változtatja a házát vagy lakását. Legyen szó redőnyökről, lámpákról, fűtésről, légkondicionálásról. Könnyen irányítható akár fali kapcsolóval, laptoppal vagy okostelefonnal. Nem csak kényelmes, de rendkívül energiatakarékos is: a hagyományos elektromos berendezésekhez képest minimális költségekkel jár.

Olvasson tovább és tudjon meg többet az okosotthon előnyeiről a gombra kattintva!

Érdekel

ABBOkosotthon

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul