e-villamos online szaklap

Voltimum – a nemzetközi villamosipari honlap

| | |  0 | |

Voltimum – a nemzetközi villamosipari honlap

Az internet elterjedésével a papír alapú szakmai kiadványok mellett egyre-másra jelennek meg elektronikus honlapok. Ilyen a címben szereplő szakmai honlap is, amelyet évek óta rendszeresen olvasok haszonnal. Ezért szívesen megosztom a tapasztalataimat és arra biztatok mindenkit, hogy ismerkedjen meg ezzel a forrással!

A Voltimum-nak nincs egy központi szerkesztősége, hanem országonként írják, szerkesztik a saját honlapjukat. Én a brit (https://www.voltimum.co.uk/) és a német (https://www.voltimum.de/) honlapon regisztráltam magam, de létezik még osztrák (https://www.voltimum.at/), olasz (https://www.voltimum.it/), spanyol (https://www.voltimum.es/) stb. oldal is.

Miért érdemes regisztrálni egy vagy két oldalon?

Több  okból is.

Az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek az anyagokat. A szaknyelv megismerésének és gyakorlásának kitűnő módja, hogy a tartalom nem ismeretlen és anyanyelvi szövegeket olvashatunk.

Nagyon érdekes és nem haszontalan látni, hogy egyes országokban milyen témák foglalkoztatják az ottani szakmát. Pl. amíg Nagy-Britanniában mondjuk a villamos autó (Electrical Vehicle – EV) a slágertéma, addig Németországban a megújulók.

A sok érdekes rovat közül kiemelném a “kérdezd a szakértőt” (Ask the Expert) rovatot. Itt konkrét kérdéseket lehet feltenni és a szerkesztők a kérdés szakértőjétől közlik a választ. Pl. kábelre vonatkozó kérdésre a Nexan embere válaszol. A kérdések és válaszok nyilvánosak. Felhívom a figyelmet a kérdésekre, ui. meglepően alapfokú kérdések is felmerülnek, amelyeket a hazai szakmai közönség nem kérdezne meg tapasztalataim szerint. Nincs semmi szégyenkezni valónk szakmai téren a fejlett ipari országok szakembergárdájával szemben!

Hasznos rovat a szabványfigyelés. Ui. európai uniós tagország lévén Magyarországon is azok a szabványok érvényesek, amelyek az Unióban.

Egy másik fontos rovat a pdf könyvtár. Itt a legjelentősebb villamosipari cégek katalógusai találhatók meg naprakészen. Számukra ez reklámfunkciót tölt be, ezért ők tartják fenn a honlapot, a tagoknak a regisztráció ingyenes. A német honlapon külön díjazásért ún. aranyfokozatú tagság (Gold-Mitgliedschaft) is váltható további részletes információkkal. A regisztrált tagok rendszeresen (tíz naponként, két hetenként) kapnak hírlevelet.

Végül felhívom a figyelmet egy rovatra: az elrettentő képek gyűjteményére. Ezt a brit és német oldalon is rendszeresen megjelentetik. Tanulságos, hogy ebben a két iparilag fejlett államban milyen képeket lehet készíteni az ottani villamos hálózatról. Ezen a téren sem lógunk ki a sorból! Ezzel persze nem a szabálytalan megoldásokra akarok ösztönözni senkit, de máshol sem csak szabványos szerelés fordul elő.

A Voltimum rendszeres használata feltétlenül javítja a szakmai nyelvtudást, szélesíti a szakmai látókört és ezzel emeli a hazai villamosipar színvonalát.

Remélem, sikerült felkelteni az érdeklődést, jó böngészést, hasznos időtöltést kívánok minden villamos szaktársamnak.

A jövőben itt az e-villamoson igyekszem a közérdeklődésre számot tartó Voltimum cikkekre felhívni a figyelmet.

Papp Péter
épületvillamos vezetőtervező
műszaki ellenőr

Voltimum

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul