e-villamos online szaklap

A madárvédelem módszerei a KöF és NaF hálózatokon

| | |  0 | |

Ezzel a címmel tartott előadást 2011 tavaszán Bíró György, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (a továbbiakban MAVIR) környezet-védelmi munkatársa az Energetikai Szakkollégium szervezésében.

Az elõadás elején Bíró György a MAVIR-t mutatta be. Ahogy kitért rá, a villamosenergia-szállító, kereskedõ és villamosenergia-rendszert irányító szervezet nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, ezen belül is Magyarország egyedülálló madárvilágának megóvására.

A MAVIR nem csak arra fordít figyelmet, hogy megóvja a madarakat az áramütéstõl, hanem hogy biztosítsa számukra a fészkeléshez szükséges feltételeket.

A statisztikák alapján a madarak jelentõs százaléka kisfeszültségû hálózaton szerzett sérülések miatt pusztul el, ennek több oka is van. Egyrészt a fázisvezetõk távolsága kisebb, mint a közép- és nagyfeszültségû (KöF és NaF) hálózatok esetén, így a kisebb szárnyfesztávolságú madarak is áramütést szenvedhetnek. Másrészt a kisebb települések környékén - ahol kisfeszültségû hálózat légvezetékes kialakítású-, jelentõsebb madárpopuláció található.

Az elõadó az elõforduló balesetek részletezésével folytatta az elõadást, hiszen a villamos energia szolgáltatás szempontjából is lényeges ezek megakadályozása zárlat, áramkimaradás és egyéb károk miatt. A madarak általában nem a közvetlen áramütéstõl pusztulnak el, hanem a vezetõ okozta mechanikai sérülésektõl (pl.: beleakadnak a vezetékekbe és éhen halnak, vagy agyrázkódást szenvednek stb.). Gyakran õk maguk okozzák a sérüléseket azzal, hogy az elzsibbadt szárnyukat idegen testként érzékelik és elkezdik csipkedni.

Hogy elkerüljük a madarak pusztulását okozó áramütéseket, könnyebben észrevehetõvé kell tenni a vezetékeket. Az erre szolgáló eszközöket az elõadó körbeadta a teremben, így a hallgatóság közelrõl is szemügyre vehette, és a valóságban is megismerhette a firefly-okat, különbözõ papucsokat és az úgynevezett malacfarkat.

A firefly két alkotóelembõl épül fel: egy speciális fóliaborítású, mûanyag lapból, valamint egy rugós rögzítõ kengyelbõl. A fólia belsõ szerkezete a gyémántkristály rácsszerkezetéhez hasonlít, aminek következtében a ráesõ fényt a tér minden irányban szétszórja. A lapka egyik oldala narancs-vörös, míg a másik zöldes-sárga színû borítást kap. A két alkotórész közti összeköttetést csapágy biztosítja, amely a legkisebb szélmozgás hatására lehetõvé teszi, hogy forogjon a lapka. A forgómozgás következtében villogó fényhatás keletkezik, amelyet a madarak veszélyforrásként azonosítanak.

 

Firefly 
Forrás: mme.hu

Szó esett az Akadálymentes Égbolt programról, amely keretében 2014 ig a költözõ madarak vonulási útját keresztezõ távvezetékeket felszerelik az elõbb említett madárvédelmi eszközökkel. Az elõadó egy egyedülálló esetet is bemutatott, melyben a Hortobágyi Nemzeti Park egy részén egy 22 kV-os távvezetéket földkábellel váltottak ki. Ez a módszer igen költséges ezért nem elterjedt a használata.
 
Az elõadás következõ pontja a MAVIR mûfészek programjának ismertetése volt. Bíró György rávilágított arra, hogy vannak olyan madárfajok - tipikusan a kerecsensólyom és a vörös vércse-, amelyek fészkelésükhöz magas helyet választanak. Ezért a MAVIR munkatársai a nagyfeszültségû távvezeték tartóoszlopaira fémbõl készült mûfészkeket telepítenek, amelyek megvédik az állatokat az idõjárás viszontagságaitól és az esetleges balesetektõl. Ezeket a körülbelül 60x60 centiméteres, egyik oldalán nyitott fém dobozokat daru segítségével szerelik fel az oszlopokra 30-40 méter magasságba. A MAVIR minden évben készít feszültségmentesítési tervet, amelyben kijelölik a mûfészkek telepítésére szánt idõpontokat. Az elsõ ilyen fészket 1991-ben helyezték fel, azóta a számuk a 300-at is meghaladja.

Az elõadó utolsóként beszélt a Vércse Valóság show-ról, amiben egy vörös vércse pár mindennapjait figyelhetjük meg a bekamerázott mûfészekben. Az eseményeket mindenki figyelemmel követheti az alábbi linken: http://www.mavir.hu/web/mavir/elokozvetites1.

Végszóként Bíró György ismét hangsúlyozta, hogy a megemlített programok nem csak a madarak védelmét szolgálják, hanem a villamos energiaszolgáltatás minõségének megtartásában is fontos szerepük van.  A programok segítségével a madarak okozta balesetek következtében elõforduló zárlatok és az ebbõl következõ áramkimaradások száma minimálisra csökkenthetõ az érintett szakaszon.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul