e-villamos online szaklap

Töltődj fel! 2. rész

| | |  0 | |

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum dombóvári kiállításán megtekinthető Déri, Bláthy, Zipernovszky portréja, valamint a helyi villamosítás százöt éves történetét bemutató tabló is.

A Magyar Mûszaki és Közlekedési Múzeum elektrotechnikai filiája által készített, és most Dombóváron vendégeskedõ "Töltõdj fel!..." címû interaktív idõszakos kiállítás helyi   közremûködõk és felajánlások révén már a kezdetektõl gazdagodott. Ennek köszönhetõen került fel a a szikrázó találmányokat bemutató tárlók fölé a Magyar Villamos Triász: Bláthy Ottó, Déri Miksa és Zipernovszky Károly portréit õrzõ speciális festmény. A Dombóvári 516. sz. Ipari Szakközépiskola és Kollégium díjnyertes szobafestõ növendékei Lencsés Zsolt festõmûvész tervei alapján, Bódog István szakoktató irányításával készítették el a kiállítás címét mottóul választott, és a magyar mellett olaszul is szignált nagy méretû panelt. A dombóvári villamosítás  százöt éves történetét felvillantó színes tablót pedig Horváth Kata és Müller Ádám állította össze és készíttette el. A régió szerte neves  iskola diákjai által elsõként birtokba vett kiállítás megnyitóján jelen volt a szakma itteni doyenje: id. Kiss Gyula is, aki családjával együtt számos relikviát adományozott ez alkalomból a Dombóvári Helytörténeti Múzeumnak. A kiállítás magas színvonalú megvalósítását  külön is  támogatta Gondi István és Haraszti László, mindketten a Dombóvári Ipartestület elnökségének tagjai. Az id.  Ivanich Antal, s családja nevéhez kötõdõ  dombóvári 'Villanyos Telep' mûködésére és az elsõ ívlámpa fények kígyúlása emlékére szervezendõ összejövetelt december 17-én, pénteken 15 órától tartják a múzeum falai között, amikoris az újjárendezett Fény Fala és Ivanich-sarok avatása mellett, Gelencsér Gyula ny. mérnöktanár "Villamosipari szakképzés - Dombóvár 516 " címû könyvének újabb közönség-bemutatójára kerül sor.

A kiállítás - rövid ünnep körüli pihenõ után - 2011. március 20-ig megtekinthetõ, tárlatvezetések és foglalkozások elõzetes igénylésével egyetemben.
 
 


 

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul