A villamosenergia-piac márciusi eseményeinek elemzése. Továbbfejlesztett kábeltálcaidomok az OBO-tól. Nem indul el az otthonfelújítási program a tervezett időben. Jelenlétérzékelők az energiahatékony világításvezérléshez. Visszatér a tervellenőr. DEHNsense EFD: Plusz biztonság a munkavégzés során hála a villamos tér érzékelőnek! Ha esik, ha fúj, áram akkor is legyen. Egy áramszünet váratlanul érné? Gondolt már a szünetmentesítésre? 100. küldöttközgyűlését tartotta a MEE. Íme a díjazottak. KNX – Modbus gateway az MDT-től. Ajánlott cikkek a Voltimumról. Frissítve!
A villamosenergia-piac márciusi eseményeinek elemzése
Az öt legnagyobb piac termelése összességében 3,7%-kal csökkent az előző év márciusához képest. Franciaország volt az egyetlen ország, ahol növekedés volt tapasztalható; itt a termelés 11,7%-kal emelkedett. A növekedés főként a nukleáris, nap- és vízierőművi termelésnek köszönhető. Németországban a termelés 15,3%-kal csökkent, ahol nemcsak a nukleáris termelés esett vissza, hanem az összes fosszilis energiaforrásból származó termelés is csökkent. Összességében az öt legnagyobb piacon a fosszilis energiaforrásokból származó termelés 27%-kal esett vissza, míg a megújuló energiaforrásokból származó termelés 11%-kal nőtt. A megújuló energiaforrások (szél, nap, víz) részaránya a termelési mixben 45%-ra emelkedett, míg az előző évben csak 36% volt.
Támogatott tartalom
Továbbfejlesztett kábeltálcaidomok az OBO-tól
Az OBO Bettermann több mint 100 éve fejleszt termékeket és megoldásokat villamos installációkhoz. Az OBO az élen jár az ügyfelei támogatásában is, és minden projektfázisban támogatást nyújt, ha a partnereknek bármilyen kérdése van a termékekkel, szereléssel vagy tervezéssel kapcsolatban.
Nem indul el az otthonfelújítási program a tervezett időben
A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását – indokolj a késést a Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleménye.
Támogatott tartalom
Jelenlétérzékelők az energiahatékony világításvezérléshez
A Theben jelenlétérzékelőkkel minden lehetőség elérhető az energiahatékony és intelligens világításvezérléshez. Az irodák, folyosók és középületek világításvezérlésére szolgáló klasszikus használat mellett, a jelenlét alapján vezérelheti a fűtést és hűtési vagy éppen a légtechnikai rendszer is. Ez lehetővé teszi az energiaköltségek, valamint a CO2-kibocsátás jelentős csökkentését. A jelenlétérzékelők a legkisebb mozgásokra is reagálnak és közben mérik a helyiség fényerejét. Ha nem észlel további mozgást, vagy ha egy meghatározott fényerő érték felett van a megvilágítás, a jelenlétérzékelő automatikusan kikapcsolja a fényt.
Visszatér a tervellenőr
Az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény alapján újra megjelenik a tervellenőrzési tevékenység.
Támogatott tartalom
DEHNsense EFD: Plusz biztonság a munkavégzés során hála a villamos tér érzékelőnek!
Az 5 biztonsági szabály kiegészítő intézkedéseként az érzékelő jelentősen növeli a biztonságot a villamos berendezésen végzett munka során.
Ha esik, ha fúj, áram akkor is legyen
Egy nemrég végzett országos kutatásának egyértelmű tapasztalata, hogy a megkérdezettek számára a folyamatos áramellátás a legfontosabb, minden mást megelőző elvárás. A válaszadók jellemzően értik, miért vannak rendkívüli időjárás esetén üzemzavarok. Tudják, hogy a szél, a hó, az ónos eső károsíthatja a vezetékeket és az is ismert előttük, hogy a kidőlő fák, leszakadó faágak elszakíthatják azokat. Viharkárok esetén a többség, a válaszadók 78 százaléka gyors hibajavítást vár el. 60 százaléka baj esetén az elhárítás várható idejére kíváncsi, 40 százaléka pedig ideiglenes áramellátási megoldás biztosítását várja szolgáltatójától.
Támogatott tartalom
Egy áramszünet váratlanul érné?
Gondolt már a szünetmentesítésre?
Számtalan cikkben, riportban vagy szolgáltatói hírlevélben hallhatjuk, láthatjuk, olvashatjuk, hogy Európa-, sőt világszinten egyre nagyobb probléma a szükséges mennyiségben, stabilan és állandóan rendelkezésre álló elektromos áram előállításának kérdése. Ezen problémák megoldását nem segítette elő az utóbbi évtizedekben oly nagy népszerűségnek örvendő megújuló energiatermelésre való átállás, de a szomszédunknál dúló események sem.
100. küldöttközgyűlését tartotta a MEE
Íme a díjazottak
2024. május 25-én, szombaton került sor a Magyar Elektrotechnikai Egyesület századik, jubileumi küldöttközgyűlésére a Nemzeti Színház falai között.
Támogatott tartalom
KNX – Modbus gateway az MDT-től
Számos épületautomatizálási készülék rendelkezik Modbus RTU csatlakozási lehetőséggel. Ezen igény késztette az MDT-t az új gateway kifejlesztésére, amely kiválóan alkalmas hőszivattyúk, szolár inverterek, mérőeszközök KNX épületautomatika rendszerbe integrációjára. A készülék már júniustól rendelhető.
Ajánlott cikkek a Voltimumról
Frissítve!
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak. Ha érdekesnek vélik az anyagokat, akkor érdemes feliratkozni egy vagy több hírlevélre.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos