A kén-hexafluorid betiltásával új feladatok és sok tervezés vár a közüzemi szolgáltatókra. Túlfeszültségvédelem a legkisebb helyigénnyel. DEHNcord háromfázisú, kompakt túlfeszültség-védelmi készülék TT és TN-S rendszerekhez. Tanműhely nyílt a jövő villanyszerelőinek Tatabányán. MDT KNX termékújdonságok a Light and Building 2024-en 2. Elköltözött a Magyar Mérnöki Kamara. Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok szabványa. Key Automation EGO kódkapcsoló – érintéssel a stílusos és biztonságos megoldásokért. Hússzorosára növelnék az ipari energiatárolói kapacitást. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. 2024. május 28. Elindult az otthonfelújítási program társadalmi egyeztetése. Érdekes cikkek a Voltimumon.
A kén-hexafluorid betiltásával új feladatok és sok tervezés vár a közüzemi szolgáltatókra
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták.
Támogatott tartalom
Túlfeszültségvédelem a legkisebb helyigénnyel
DEHNcord háromfázisú, kompakt túlfeszültség-védelmi készülék TT és TN-S rendszerekhez
Hárompólusú DEHNcord PUSH-IN technológiával T2.+T3. típusú túlfeszültség-korlátozó az MSZ EN 61643-11 szabvány szerint, kompakt kivitelben, háztartások elosztódobozaiba szerelhető 3×25 A-ig V kapcsolásban vagy 3×40 A-ig párhuzamos kapcsolásban.
Tanműhely nyílt a jövő villanyszerelőinek Tatabányán
Immár a kilencedik helyszínnel bővül az E.ON országos tanműhely-hálózata a jövő villanyszerelőinek oktatását segítő új tatabányai képzőhely megnyitásával. A nagy kapacitású, jól felszerelt tanműhely a megyeszékhely és az egész Tatabánya-központú gazdasági térség régi álmát váltja valóra.
Támogatott tartalom
MDT KNX termékújdonságok a Light and Building 2024-en 2.
Tovább bővült a fekete szerelvények családja. Az 55×55 mm-es készülékek csaknem teljes szortimentje már rendelhető. Taszterek, termosztátok, redőnyvezérlők egyaránt a kínálatba kerültek. Májustól rendelhető a 86×86 mm-es monoblokk központi kezelő.
Elköltözött a Magyar Mérnöki Kamara
Az országos köztestület 2024. márciusában a Szerémi úti székhelyéről az 1118 Budapest, Budaörsi út 125/A. szám alá költözött. Figyelem! A költözés a BPMK-t nem érinti!
Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok szabványa
A Magyar Szabványügyi Testület 2024. április 1-jén közzétette az MSZ IEC 60884-1:2023 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra. 1. rész: Általános követelmények szabvány magyar nyelvű változatát.
Támogatott tartalom
Key Automation EGO kódkapcsoló – érintéssel a stílusos és biztonságos megoldásokért
Az otthonok és üzleti létesítmények intelligens automatizálása napjainkban már nem csupán a kényelem és a hatékonyság biztosítását jelenti. Egyre nagyobb igény mutatkozik a biztonság, a stílus és az innovatív technológia harmonikus ötvözetére. A Key Automation EGO érintőbillentyűs kódkapcsolói éppen ezt a multifunkcionális megközelítést testesítik meg. Az eszközök különlegessége nem csak az egyetlen érintéssel történő működésükben, hanem egyediségükben rejlik. Egyszerre ötvözik a biztonságos hozzáférés-vezérlést, a legújabb technológiai innovációkkal és a letisztult designnal.
Hússzorosára növelnék az ipari energiatárolói kapacitást
A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására. A villamos energia rendszerszintű tárolási kapacitásának bővítését segítő pályázat 62 milliárd forintos keretösszeggel februárban nyílt meg. A közelmúltban megszülettek a támogatói döntések, amelyek alapján mintegy félszáz ipari energiatároló létesülhet Magyarországon.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
2024. május 28.
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Elindult az otthonfelújítási program társadalmi egyeztetése
2024. május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány. A 108 milliárd forint keretösszegű program a családi házak energetikai korszerűsítését, energiahatékonyságának javítását segíti.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Havi összeállításunkban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk angolul és/vagy németül értő olvasóinknak.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos