Elektromágneses összeférhetőség. Létesítési és óvintézkedési irányelvek. Interaktív Workshop a Powernél! Energiapazarló épületeink. Egy elvesztegetett évtized. 3D tervezés, BIM-kompatibilitás, egyszerű használat. Nettó áramexportőr lett Románia. Szabályozási és vezérlési feladatok épületgépészeti környezetben 2.. 3000 gólyapár fészkelhet idén az E.ON oszlopain. Villámvédelmi GYIK. 2024. március 26., Budapest. Így uralja jelenleg az energetikai átállás a közüzemi ágazat mindennapjait. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. A Ganz 4,65 milliárd forintos fejlesztést indított forgógép üzletágában. Már két kategóriában keresik A Fény Mesterét.
Elektromágneses összeférhetőség
Létesítési és óvintézkedési irányelvek
A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 1-jén tette közzé az MSZ IEC/TR 61000-5-1:2023 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 5-1. rész: Létesítési és óvintézkedési irányelvek. Általános megfontolások szabvány magyar nyelvű változatát.
Támogatott tartalom
Interaktív Workshop a Powernél
A nagy érdeklődésre való tekintettel ismételten megrendezésre kerül az Interaktív Workshop a Power Kft. Kazal utcai telephelyén. A rendezvény célja, hogy a résztvevők élesben kipróbálhassák a termékeket, és lehetőségük legyen értékes szakmai beszélgetésekre az előadókkal. A regisztrálók hosszú, és unalmas előadások helyett rövid, és lényegre törő oktatásokon vehetnek részt.
Energiapazarló épületeink
Egy elvesztegetett évtized
A lakáskörülmények alapvetően befolyásolják az életminőséget, ezért a leromlott épületek szakszerű korszerűsítése átfogó segítséget jelentene rengeteg háztartás számára. Emellett nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentősége van a minőségi lakhatásnak, többek között egészségügyi, munkaerő-piaci, környezetvédelmi vonatkozásai miatt. A lakóépületek energiahatékonyságának gondosan megtervezett és kivitelezett növelése nem csak a klímavédelmi törekvéseknek és az energiafüggőség csökkentésének, hanem az energiaszegénység valós felszámolásának is záloga.
Támogatott tartalom
3D tervezés, BIM-kompatibilitás, egyszerű használat
A DEHNplan egy BIM-kompatibilis, webalapú szoftvermegoldás villámvédelmi szerelők, tervező mérnökök és mérnökirodák számára, mellyel hatékonyan lehet földelési és külső villámvédelmi rendszereket tervezni egyszerű épületekhez (lakóházak, irodaházak, ipari csarnokok stb.).
Nettó áramexportőr lett Románia
Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára – írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
Támogatott tartalom
Szabályozási és vezérlési feladatok épületgépészeti környezetben 2.
Sok helyen találkozunk felülethűtéssel, ami jó hatásfokkal végzi a feladatát. Hátránya, hogy a felületen párakicsapódás jöhet létre, ami penészesedéshez vezet. Ezt megakadályozhatjuk, ha a hűtés előremenő vízhőmérsékletét a harmatponti hőmérséklet fölé emeljük, vagy/és a levegő páratartalmát csökkentjük. Mindkét esetben szükséges a páratartalom mérése és a harmatponti hőmérséklet kiszámítása.
3000 gólyapár fészkelhet idén az E.ON oszlopain
A gólyák augusztusban vonultak dél felé, a vonulásukat követő őszi és téli hónapokban tud az E.ON a madarak zavartatása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az áramcég, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.
Támogatott tartalom
Villámvédelmi GYIK
2024. március 26., Budapest
A villámvédelmi rendszer tervezésekor, kivitelezésekor és felülvizsgálatakor nagyon sok olyan visszatérő kérdés fogalmazódik meg, amelyekre a szabvány (az MSZ EN 62305) nem ad – a gyakorlatban is alkalmazható – választ. Az előadás ezeket a kérdéseket veszi sorra a kockázatkezeléstől a felülvizsgálatig, bemutatva a kérdések hátterében álló problémákat és a lehetséges megoldásokat.
Így uralja jelenleg az energetikai átállás a közüzemi ágazat mindennapjait
Az év elején az energiaárak csökkenése mellett a közüzemi ágazat vezetőinek figyelme határozottan az energiaátalakítás üzleti kérdéseire irányult. Emellett az is előtérbe került, hogy miként tudják megvalósítani a COP28 klímakonferencián tett ígéreteket. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legújabb jelentése rámutat arra, hogy az elektromos áram előállítása bocsátja ki a világon a legtöbb szén-dioxidot. Ezért a kibocsátás csökkentésében is kiemelt szerepet játszhat a közüzemi szektor, mégpedig az energetikai átállás előremozdításával.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
A Ganz 4,65 milliárd forintos fejlesztést indított forgógép üzletágában
Felújítják a gyártásnál használt eszközöket és berendezéseket, valamint korszerűsítik a teljes gépállományt. A Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően a fejlesztések a gyár modern gyártóüzemmé alakítását szolgálják, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
Már két kategóriában keresik A Fény Mesterét
Az alapítás óta a díj folyamatosan fejlődik, nincs ez másképp 2023-ban sem. A szakmai zsűri 2024. március 15-én 24:00 óráig, már 2 kategóriában várja a pályázatokat: az épített tér és a fény/világítás értéknövelő kapcsolódását bemutató pályaműveket az építészeti világítás kategóriában, a művészeti értéket is felmutató, élményt teremtő fénymegoldásokat a fényművészet kategóriában várják.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos