2025-ig nem valószínű, hogy bővülni fog az európai építési piac. KNX-DALI világításvezérlés tervezés. Megtartotta alakuló ülését az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács. Védelem áramszünetkor: szünetmentes tápegységek (UPS). Módosítás a kisfeszültségű erősáramú vezetékek alapszabványához. Vezeték nélküli világításvezérlés – CASAMBI. Átvitelidíj-kedvezményben részesülhetnek az új villamosenergia-tárolók. A világ számos híres épületét, köztük az UNESCO egyes világörökségi helyszíneit is az ABB ívzárlatérzékelő eszközei védik a tűzveszéllyel szemben. Megjelent az energetikai auditokra vonatkozó MSZ EN 16247 szabványsorozat magyar nyelvű változata. A kategória legjobb, ultra nagy hatékonyságú megoldása. Érdekes cikkek a Voltimumon. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Elhunyt dr. Vetési Emil (1935–2023).
2025-ig nem valószínű, hogy bővülni fog az európai építési piac
Az Euroconstruct legfrissebb előrejelzése szerint idén és jövőre a legtöbb európai építési piacon zsugorodás várható az infláció, a magasabb árak és a gyengébb kereslet miatt. 2025-ben és 2026-ban azonban a növekedés újraindulhat, bár szerény számokkal.
Támogatott tartalom
KNX-DALI világításvezérlés tervezés
Az 1990-es évek végén a világítástervezők nem tudhatták, hogy a fénycsövek és az 1–10 V-os elektronikus előtétek miként fognak együttműködni. Azonos vezérlőfeszültség a különböző lámpatestekben eltérő fényáramot eredményezhetett.
Megtartotta alakuló ülését az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács
Szorosabb együttműködésre biztosít lehetőséget az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács megalakulása a szakmai érdekképviseleti szervezetek és a kormány között. A Tanács 2023. december 4-én tartotta alakuló ülését az Építési és Közlekedési Minisztérium épületében.
Támogatott tartalom
Védelem áramszünetkor: szünetmentes tápegységek (UPS)
Modern életünk során számos elektronikus eszközt használunk, melyek működéséhez szükség van megszakítás nélküli áramellátásra. A szünetmentes tápegységek biztosítják az áramellátást akár hosszabb ideig tartó áramszünetek esetén és védelmet nyújtanak egyes áramellátási problémák ellen is érzékeny eszközeinknek. Cikkünkben segítünk kiválasztani a munkádhoz megfelelő UPS típust.
Módosítás a kisfeszültségű erősáramú vezetékek alapszabványához
Az MSZ EN 50525 szabványsorozat leírja a kisfeszültségű erősáramú vezetékek műszaki jellemzőit, gyártási követelményeit és a követelményeknek való megfelelőség ellenőrzésére való vizsgálati módszereket. Az előírások alkalmazásával az MSZ EN 50525 szabványsorozat szerinti vezetékek megfelelnek a kisfeszültségű irányelv (2014/35/EU) egészségre és biztonságra vonatkozó lényeges követelményeinek.
Támogatott tartalom
Vezeték nélküli világításvezérlés – CASAMBI
A professzionális alkalmazási területeken a mai napig az az alapállás, hogy a legbiztosabb, legstabilabb rendszer a kábeles, vezetékes hálózati kiépítés, bármilyen más megoldás bizonytalanná válhat az egyre növekvő elektromágneses „zaj” miatt. Ugyanakkor ma már nem csak az okosotthonok világában merül fel az igény a vezeték nélküli megoldásokra, de olyan területeken is, ahol korábban erre nem is gondolt volna senki.
Átvitelidíj-kedvezményben részesülhetnek az új villamosenergia-tárolók
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) módosította a rendszerhasználati díjak alkalmazásáról szóló rendeletét, ami lehetőséget teremt arra, hogy az újonnan létesülő villamosenergia-tárolók átmeneti díjkedvezményben részesüljenek. A rendeletmódosítás a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjakat nem érinti.
Támogatott tartalom
A világ számos híres épületét, köztük az UNESCO egyes világörökségi helyszíneit is az ABB ívzárlatérzékelő eszközei védik a tűzveszéllyel szemben
Az épülettüzek több mint 30%-át – ezen belül csak Európában naponta  kb. 2000 tűzesetet – az elektromos berendezések meghibásodásai okozzák. A vezetékek szigetelésének sérülése ívzárlatot, azaz két vagy annál több vezeték között létrejött elektromos kisülést okozhat.
Megjelent az energetikai auditokra vonatkozó MSZ EN 16247 szabványsorozat magyar nyelvű változata
Az energiagazdálkodási irányítási rendszerekkel együtt is alkalmazható energetikai auditokra vonatkozó európai szabványsorozat 2022-ben megjelent új európai kiadásának magyar nyelvű változatát az MSZT 2023. december 1-jén tette közzé.
Támogatott tartalom
A kategória legjobb, ultra nagy hatékonyságú megoldása
A Sylvania Group Platinum termékcsaládját úgy tervezték, hogy elérje a legmagasabb energiaosztályba való besorolást, minimalizálja az energiafogyasztási költségeket, és lehetővé tegye az ügyfelek számára, hogy a leghatékonyabb világítási megoldásokat fedezzék fel.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Elhunyt dr. Vetési Emil
(1935–2023)
2023. november 27-én, életének 89. évében hosszas betegség után meghalt dr. Vetési Emil. Búcsúztatására december 19-én kerül sor.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos