Megváltoznak a magyarországi szélerőmű-telepítési szabályok. Esettanulmány egy aFRR szolgáltatásban részt vevő energiatárolóról. Budapest egységesen lép a napelem-telepítések elősegítése érdekében. Villamosfogyasztás-mérés KNX rendszerben. Közel egy hétig „ment” Portugália megújuló energiáról. Mélygarázsok világításvezérlése. December elsején XVI. Szolár Konferencia. Új, intelligens és rendkívül hatékony csarnokvilágító a Sylvania Group-tól. TikTok/Reels videópályázat. Az ABB-free@home® okosotthonná változtatja lakóingatlanát! Eltűnnek a légvezetékek és az oszlopok a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területeiről. Felügyelje hatékonyan napelemrendszerét! . Érdekes cikkek a Voltimumon. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Újabb győzelem az üvegházhatású gázok ellen.
Hirdetés
Schneider
Csökkentse projektköltségeit! Válogasson az akcióban* részt vevő energiaelosztási és automatizálási termékeink közül 2023. november 30-ig 20% kedvezménnyel! Akár ipari automatizálási, akár kisfeszültségű energiaelosztási projektet tervez – érdeklődjön kereskedőpartnereinknél! Ne hagyja ki különleges őszi ajánlatunkat! Ha Spacial vagy Prisma szekrényét Easy termékekkel tölti meg, 25% kedvezményt** biztosítunk a teljes csomag árából!  Érdekel az akció!
*Ajánlott promóciós kedvezmény, a kereskedőpartnerek saját döntésük szerint ettől eltérhetnek. A szerződött partnereink számára a szokásos kedvezmény a csökkentett listaárakból adódik.
**nettó ajánlott listaáron minimum 80 000 forintos Easy termék vásárlása esetén.
Megváltoznak a magyarországi szélerőmű-telepítési szabályok
Átalakításra kerülnek a magyarországi szélerőműszabályok, az ún. védőtávolság 12 kilométerről 700 méterre szűkül a települések határától, így háromszorosára nőhetnek majd a szélerőművi kapacitások az országban – mondta az Inforádió Aréna című műsorában Lantos Csaba.
Támogatott tartalom
Esettanulmány egy aFRR szolgáltatásban részt vevő energiatárolóról
A villamosenergia-piacon négy csoport található: a fogyasztók, a termelők és a kereskedők, akik a negyedik szereplőnek, vagyis az átviteli rendszerirányítónak minden naptári napra, a mérlegkör-felelősökön keresztül, negyedórás pontossággal adják meg, hogy mekkora mennyiségben termelnek vagy fogyasztanak energiát. Erről azért kell tájékoztatniuk az átviteli rendszerirányítót, mivel ő felel a villamosenergia-rendszer stabilitásáért. Magyarországon ez a MAVIR Zrt.
Budapest egységesen lép a napelem-telepítések elősegítése érdekében
Budapest térinformatikai módszerrel forradalmasítaná a napelemtelepítés engedélyeztetési folyamatait, csökkentve ezzel a szubjektivitást a döntéshozatal során.
Támogatott tartalom
Villamosfogyasztás-mérés KNX rendszerben
A korszerű kapcsoló aktorok többsége rendelkezik fogyasztásmérési opcióval. Ez a lehetőség hatékony segítség az energetikusoknak. A mért értékek eltárolhatók, KNX energiamenedzsment rendszerben feldolgozhatók. Beállíthatóvá vállnak fogyasztási határértékek és a határértékekhez igazodó fogyasztói kapcsolások.
Közel egy hétig „ment” Portugália megújuló energiáról
Portugália november első hetében, minden idők leghosszabb egybefüggő időszakában több megújuló energiát termelt, mint amennyi villamos energiára szüksége volt.
Támogatott tartalom
Mélygarázsok világításvezérlése
Napjainkban már nem csak szállodák és bevásárlóközpontok esetében tudunk mélygarázsokban parkolni, de a városok felszíni zsúfoltsága és a mobilitás megnövekedett igénye miatt a társasházaknál, lakóparkoknál is ezzel a megoldással találkozhatunk. Mivel itt nagy területekről van szó, jelentős számú beépített lámpatesttel, ugyanakkor területenként kisebb és ritkább forgalommal, így kiemelten fontos egy megfelelő világításvezérlés kialakítása, így optimalizálva a villamos energia felhasználását.
December elsején XVI. Szolár Konferencia
A legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviseleti szervezet, a több mint 300 tagvállalattal rendelkező Magyar Napelem Napkollektor Szövetség 2023. december 1-én rendezi meg a magyar napenergiaipar legrangosabb eseményét XVI. Szolár Konferencia – Szakmai és Befektetői Workshop címmel. A rendezvény helyszíne a Lechner Rendezvényközpont.
Támogatott tartalom
Új, intelligens és rendkívül hatékony csarnokvilágító a Sylvania Group-tól
A Sylvania Group bemutatja a legújabb csarnokvilágító termékcsaládját, a KubiXx-ot, amely egy intelligens és nagy hatékonyságú, logisztikai, ipari és gyártási környezetbe tervezett lámpatest. Az új termékcsalád tökéletesen ötvözi a formát, a funkciót és a csatlakoztathatóságot.
TikTok/Reels videópályázat
A Magyar Mérnöki Kamara TikTok/Reels videópályázatot hirdet a mérnöki pálya népszerűsítése érdekében műszaki tanulmányokat folytató egyetemisták továbbá érdeklődő tartalomkészítők számára.
Támogatott tartalom
Az ABB-free@home® okosotthonná változtatja lakóingatlanát!
Napjainkban az új építésű lakóingatlanokkal és a korszerűen felújított régi épületekkel szemben elvárás, hogy gazdaságosak, fenntarthatóak, energiahatékonyak, kényelmesek és nem utolsó sorban hosszú távon élhetőek és könnyen használhatóak legyenek.
Eltűnnek a légvezetékek és az oszlopok a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területeiről
Teljesen megújult az E.ON solymári alállomása, amely még nagyobb üzembiztonságot, még több hálózatfejlesztési kapacitást jelent a budai térség lakosai számára. A terület áramellátását biztosító távvezetékek évtizedekig szelték át a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területeit, az őshonos erdők nyiladékkezelt területeinek zavartatása most többszáz hektárnyi területen megszűnik. A környék településein és védett erdőségeiben 450 oszlopot és 50 kilométernyi légvezetéket bontanak el és váltamak ki földkábellel.
Támogatott tartalom
Felügyelje hatékonyan napelemrendszerét! 
A napelemrendszer védelme alatt jellemzően a terület biztosítását értjük, azonban nem feledkezhetünk meg az eszközök megbízható és biztonságos működéséről sem. A Solar Sentry és Solar Fiber termékcsalád olyan szakemberek igényeire válaszolnak, akik felelősséget éreznek a napelemrendszerek esetében az áramköri problémák megoldására, biztosítva a folyamatos felügyeletet.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak. Ha érdekesnek vélik az anyagokat, akkor érdemes feliratkozni egy vagy több hírlevélre.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Újabb győzelem az üvegházhatású gázok ellen
Az Európa Tanács és az Európai Parlament tárgyalói nemrég elfogadtak egy ideiglenes politikai megállapodást a globális felmelegedésért felelős anyagok szakaszos kivezetéséről. A megállapodás magában foglalja az olyan középfeszültségű kapcsolóberendezések teljes körű betiltását is, amelyek F-gázokat, köztük a legerősebb SF6-ot használnak.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos