Megkerülhetetlen az atomenergia. A villamosenergia-ipar Szent Grálja: az akkumulátor. 2024-re várható az építőanyag-kereskedelem mélypontja. Élvonalbeli a teljesítmény és a formatervezés terén. A magyar villamosenergia-rendszer 2022. évi adatai. Okosotthon-vezérlés mobiltelefonon, tableten keresztül. 10 százalékkal emelkedett az építőipari kontármunkák kára. Oktatási intézmények világításvezérlése. Elindult a háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző oldal. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Új világítástechnikai rendezvény: AgroLight Fórum. Villanyszerelő Konferencián járt a Power Kft. Érdekes cikkek a Voltimumon. Az ABB érintésmentes intelligens szenzorai javíthatják a levegő minőségét, és beltérben is egészséges környezetet teremthetnek.
Megkerülhetetlen az atomenergia
Új BME tanulmány az atomenergia megkerülhetetlen szerepét mutatja az Európai Unió villamosenergia-szektorának dekarbonizációjában és a folyamatos ellátás biztosításában.
Támogatott tartalom
A villamosenergia-ipar Szent Grálja: az akkumulátor
A Tecloman 30 év tapasztalatával csúcskategóriás energiatároló rendszermegoldásokat kínál szerte a világon. A Greentechnic Solar jóvoltából az energiaipari cég termékei már Magyarországon is elérhetők.
2024-re várható az építőanyag-kereskedelem mélypontja
Felmérték az ÉVOSZ Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozatának elnöksége által képviselt magyar tulajdonú vállalkozások véleményét a hazai építőanyag-kereskedelmi piac helyzetéről, mely nagyságrendileg a piac 40%-át tudhatja magáénak.
Támogatott tartalom
Élvonalbeli a teljesítmény és a formatervezés terén
Egy olyan korban, amikor az energiahatékonyság és a fenntarthatóság a legfontosabb, a Sylvania Group ToLEDo™ T8 LED-csövei kiemelkedő teljesítményükkel és formatervezésükkel hódítják meg a piacot. A kiváló minőségű LED-csövek átfogó választékát kínáló ToLEDo™ T8 LED-csövek ideális megoldást jelentenek gyárakba, raktárakba, parkolókba, szupermarketekbe, áruházakba, iskolákba és irodákba. Az új ToLEDo™ LED-csövek magnetikus előtéttel, illetve direkt 220-240 V-os közvetlen hálózati váltóáramú betáplálásra is alkalmasak.
A magyar villamosenergia-rendszer 2022. évi adatai
Tizennegyedik alkalommal jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. éves összegző kiadványa a nemzetközi és a magyar villamosenergia-rendszer adatsoraival és diagramjaival. Az idei kiadvány bővített tartalommal mutatja be a szervezett villamosenergia-piac és a támogatott villamosenergia-termelés 2022. évi adatait.
Támogatott tartalom
Okosotthon-vezérlés mobiltelefonon, tableten keresztül
A KNX okosotthonok mobiltelefonos, tabletes vizualizációjának 2 fő iránya alakult ki. Az egyik, amikor Apple Homekit vagy Google Home applikációkon keresztül érjük el KNX rendszerünket, a másik, amikor a KNX vizualizációs interfész gyártója – a store-ból letölthető – saját applikációt fejleszt és bocsájt a felhasználó rendelkezésére. Az MDT Technology vizualizációs szerveréhez ezt a második utat választotta.
10 százalékkal emelkedett az építőipari kontármunkák kára
Az építőiparban tapasztalható bizalomcsökkenés és a kontárkárok emelkedése aggodalomra ad okot Magyarországon. Egy friss kutatása alapján a kontármunkák átlagos kárösszege 820 236 forintra emelkedett idén. Eközben az építőiparba vetett bizalom országos átlagban 3,35 pontra apadt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest.
Támogatott tartalom
Oktatási intézmények világításvezérlése
Az oktatási intézmények, bölcsődétől az egyetemig, olyan épületek, ahol nemcsak jelentős időt töltenek el a fiatalok, pedagógusok és az intézmény személyzete, de időszakosan különböző korú csoportoknak, eltérő tevékenységeket kell végezniük. Ráadásul ebben a korban jelentős befolyással bír a szemek, látóidegek működésére, fejlődésére és egészséges állapotára a környezeti fény, ezért is nagyon fontos kérdés, hogy milyen világítás biztosítunk az ilyen jellegű épületekben.
Elindult a háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző oldal
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által működtetett honlap azon felhasználók részére készült, akik 2022. október 31-ét követően adták be, illetve tervezik beadni kérelmüket, és háztartási méretű kiserőművet (HMKE) szeretnének létesíteni, vagy a meglévőt bővítenék.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Új világítástechnikai rendezvény: AgroLight Fórum
A MEE Világítástechnikai Társaság 2023. november 8-án a MATE Budai Campusán rendezi meg az AgroLight Fórumot, amelynek fókuszában a LED-ek növénytermesztésben és állattenyésztésben való alkalmazása áll.
Támogatott tartalom
Villanyszerelő Konferencián járt a Power Kft.
Október 17-én került megrendezésre a XXIX. Villanyszerelő Konferencia. Idén a Power Biztonságtechnikai Kft. is részt vett a Lurdy Házban megrendezésre került eseményen, amiről egy kis beszámolóval érkeztünk.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak.
Támogatott tartalom
Az ABB érintésmentes intelligens szenzorai javíthatják a levegő minőségét, és beltérben is egészséges környezetet teremthetnek
Kutatások kimutatták, hogy a légszennyezettség mértéke átlagosan 3,5-szer magasabb épületen belül, mint kint a szabadban. Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint ma ez a probléma jelenti „a világ első számú környezetegészségügyi kockázatát”.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos